Moslims vanaf 18 september met eigen uitzendingen op VRT

De Moslim Televisie en Radio Omroep (MTRO) start op 18 september zijn uitzendingen op Eén. De Omroep werd op 1 januari erkend als levensbeschouwelijke organisatie, maar moest lang wachten op duidelijkheid over de subsidies.
 
Reportage over Ramadan
"Op zondag 18 september om 9.45 uur, net voor 'De Zevende Dag', hebben we onze eerste uitzending", zegt Mohamed Achaibi, woordvoerder voor de Nederlandstalige tak van de Moslimexecutieve in België. "We zijn al volop aan het filmen. Het worden twee reportages, een over de Ramadan en een rond de erkenning van de Islam in België in de jaren zeventig."
 
In januari werd de MTRO erkend als een zogenaamde 'derde'. De andere derden moesten licht inleveren, zodat de MTRO per jaar vier uur op tv en zeven uur op de radio kan uitzenden.
 
Ook op radio 1
"De radio-uitzendingen starten op 30 september", aldus Achaibi. "We hebben ervoor gekozen om op vrijdag op antenne te gaan, telkens een 25-tal minuten na het nieuws van 20 uur op Radio 1."
 
De MTRO krijgt voor zijn activiteiten een subsidie van 117.964,50 euro per jaar.
 
Er zijn nu zes levensbeschouwelijke verenigingen die uitzendingen door derden mogen verzorgen op de VRT. Het gaat om een katholieke, een vrijzinnige, een orthodoxe, een protestantse, een joodse en nu dus ook een islamitische omroepvereniging.
 
Het radioprogramma van de Protestantse Omroep wordt het best beluisterd, met een gemiddeld bereik van 52.134. Op tv spant de Orthodoxe Omroep de kroon met gemiddeld 39.532 kijkers. (belga/lb)

UNKNOWN