Mopotron neemt geen blad voor de mond in De Slimste Mens ter Wereld

Vier
Weinig spelspektakel in de dertiende aflevering van 'De Slimste Mens ter Wereld', die met vlag en wimpel werd gewonnen door nieuwkomer Siska Schoeters, ook al is die naar eigen zeggen geen quizzer en doet ze dat ook niet graag. Ook de finale was een maat voor niets. Lynn Wesenbeek had een dermate grote achterstand dat ze onmogelijk nog kon winnen van Jan Paternoster.

Het spektakel kwam dit keer van het vakjuryduo Jeroom en Jonas Geirnaert, die voor de gelegenheid een 'Mopotron', een moppenrobot, in elkaar hadden geknutseld. Het ding zag er humoristisch uit en  braakte, uiteraard, grapjes uit, die de heren zelf, op straffe van excommunicatie en de complete vrouwenbeweging op hun dak, nooit zelf zouden debiteren. Seksistisch dus, al kreeg ook Van Looy zijn lading.

De leukste quotes

Erik (over Siska): 'Als het hier fout loopt, hebben we haar toch een paar uur van haar kleine fuckers verlost.'

Siska: 'Ja, ik heb me voorbereid. Ik heb van mijn schoonzus geschiedenisles gekregen.'

Siska: 'Ik ben geen quizzer en doe het niet graag. Ik heb dan ook efkes getwijfeld om mee te spelen.'

Erik (over Jan): 'Ge ziet er goed uit. Een soort Oostbloksporter. En zonder de spieren.'

Jonas (over de jury): 'Ik was niet tevreden over mezelf. Niet goed genoeg. De opnames met Jeroom waren nog veel erger. En dan zijn we tot het besluit gekomen dat de jury de zwakke schakel was.'

Jeroom (vervolgt op betoog Jonas): 'En dan hebben we op internet de Mopotron gevonden. We hebben de brave versie gemonteerd'.

Mopotron (gaat van start): 'Wat is gat in het Chinees? Wang-snee-wang. Wat is een scheet in het Chinees? Wang-snee-wang-pang-pang.'

Mopotron (gaat verder): 'Wat is het verschil tussen een citroen en een paardenlul? Zuig er maar eens aan. Dan zal je het snel weten.'

Mopotron (over Siska): 'Ik denk dat ze een goeie kandidate is. Haar initialen zijn SS. Toen die hier de laatste keer zijn binnengevallen, zijn ze ook een tijdje gebleven.'

Mopotron (over Lynn): 'Wat lijkt op Lynn Wesenbeek en vind je net voor sluiting bij de bakker? Een oude taart.'

Mopotron (over Jan): 'Jan Paternoster! Wie is dat? Ik dacht dat dat hier een quiz met bekenden was. Bent u verdwaald? Ga terug in het publiek zitten'.

Mopotron: 'Mopotron voelt zich een beetje slecht. Maar niet zo slecht als de Amerikaanse versie van The Loft.'

Erik (tegen Siska): 'Ja, dat is genant'. (Nadat Siska het over de Straat van Gibraltar heeft, daar waar het de Beringstraat moet zijn).

Siska (over de Mopotron): 'Heel leuk, ja. Ik neem het graag mee naar huis. Nog een fucker erbij'.

De hilarische momenten

De Mopotron die door de vakjury wordt voorgesteld, is de aangebrande rode draad door de quiz. Het begint met onschuldige moppen, maar het wordt al snel allemaal wat vunziger, platter, op de vrouw én op Erik Van Looy'.

De kandidaten moeten een zin maken met het woord recalcitrant. Jan en Siska kennen het woord niet. Lynn wel en zegt: 'Die robot is recalcitrant' (opstandig, ongehoorzaam).

Siska gaat even de mist in bij een geschiedenisvraag en duidt Pontius Pilatus aan als de Romein die Caesar een dolk in de rug stak. Dat was Brutus. Pontius Pilatus deed wat met onschuldige handen en water.

De kantelmomenten

Siska maakt in de 'Open deur'-ronde duidelijk dat ze een goede, handige speler is. Pikt tijd in en verliest zelf niet te veel seconden. Ze puzzelt ook snel en goed.

Lynn heeft niet haar dagje, vindt haar draai niet bij de puzzels, al doet Jan het daar nog slechter.

In de fotoronde wordt met seconden gegooid. Jan haalt zelfs een maximum van 150 seconden binnen.

In de alles beslissende filmronde kent Lynn een off-moment. Jan en Siska spelen vlot, maar het is toch vooral de radiopresentatrice die het verschil maakt.

In de finale heeft Jan zoveel voorsprong dat hij niet moet spelen. Op vijf vragen haalt hij maar vier goede antwoorden. Voldoende om Lynn, die zelf ook maar 12 goede antwoorden geeft, op nul te zetten.

De eindstand (voor het finalespel)
1.    Siska Schoeters    509 sec.
2.    Jan Paternoster    341 sec.
3.    Lynn Wesenbeek    146 sec.
 
De stand
1.    Kobe Ilsen    7 deelnames    3 overwinningen    
2.    Danira Boukhriss    5 deelnames    4 overwinningen    
3.    Kevin Janssens    5 deelnames    2 overwinningen
4.    Jan Paternoster    4 deelnames    2 overwinningen
5.    Lynn Wesenbeek    3 deelnames
 
De nieuwkomer
Piet Hoebeke (uroloog, bekend van 'Topdokters')