Moeder Valerie De Booser vroeg euthanasie aan: “Ik zou willen dat ze nog een klik maakt”

Valerie De Booser (39) raakte een gevoelige snaar in ‘Gert Late Night’ toen ze in de ‘Bedgeheimen’ van James Cooke vertelde over de ziekte van haar moeder, die aan Parkinson en dystonie, een motorische storing, lijdt. “Ze zit erg diep met haar gedachten”, klinkt het emotioneel. “Het is echt aftakelen voor haar. Ze heeft euthanasie aangevraagd.”

De echtgenote van Koen Wauters vertelt in tranen hoe haar moeder ondertussen euthanasie aanvroeg. “Ik ben daar eigenlijk wel kwaad om", bekent De Booser aan James Cooke. “Ik wil dat niet horen. Ik kan het gewoon niet aan om elke keer te horen dat ze er niet meer wil zijn." Toch probeert ze zich sterk te houden. “Ik kan nu wel even wenen, maar straks maak ik een klik en dan gaat het beter. Ik verwacht dat eigenlijk van haar ook: ‘Maak die klik en komaan! Voor je kinderen en je kleinkinderen.’”

Gelukkig heeft Valerie ook erg veel steun van haar echtgenoot. “Koen heeft mij altijd erg hard gesteund in alles. Dan besef ik echt dat ik een megagoeie vent heb.” Volgens presentator James Cooke zijn de twee dan ook een echt powerkoppel, die er voor elkaar zijn wanneer de partners dat nodig hebben. “Dat beseffen de mensen ook niet", beaamt Valerie. “Dat hij wel heel veel heeft kunnen doen omdat ik er was voor hem.”

 De Booser reageert ook nog kort op de geruchten dat haar echtgenoot haar bedrogen zou hebben met zangeres Natalia. “Dat gerucht dat een of andere flik hen op de parking betrapt zou hebben? Daar heb ik eens goed mee gelachen. Ik heb er geen seconde aan getwijfeld. Maar voor de kinderen vond ik het minder tof.”
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stephanie Adriaensen

  Je ouders zien aftakelen is het ergste wat er is maar als ze die keuze maken respecteer het dan en denk niet aan je zelf maar aan hun levenskwaliteit

 • Ann Loncke

  Heb zelf 1, 5 jaar gezorgd voor mevrouw met parkinson en heb haar zien aftakelen de ziekte tast niet alleen het gestel aan maar ook de hersenen ik begrijp dat het moeilijk is om te aanvaarden dat je mama een euthanasie wens heeft maar er zijn ook grenzen het is bu eenmaal een verschrikkelijke ziekte !!

 • Tytar Kuun

  Het is heel normaal om het daar moeilijk mee te hebben. Euthanasie is geen gemakkelijke oplossing. Het is voor beide kanten belangrijk om begrip op te brengen voor elkaars gevoelens hierrond. En boosheid hoort ook bij een rouwproces. Veel sterkte!

 • Danielle Duym

  Ik heb mijn moeder 4 jaar onmenselijk zien lijden en aftakelen. Ik hoop nooit meer zoiets te moeten meemaken. Valérie, je bent oud genoeg om je plan te trekken en je kan zelf voor je kinderen zorgen. Laat je moeder met rust met je "verwachtingen". Ze heeft je groot gebracht en haar taak vervuld. Het is haar ziekte, niet de jouwe. Het is haar beslissing, niet de jouwe.

 • Diane Van Riet

  Kwaad worden heeft geen zin maar probeer eerder begrip op te brengen. En probeer gelukkig te zijn met iedere dag die eraan komt en probeer daar het beste van te maken. En Valerie je bent niet de enige. Wij hebben allemaal wel onze problemen hoor. Carpe diem!