Mediawaakhond onderzoekt tirade van talkshowhost tegen Trump

AP
De Amerikaanse toezichthouder op de media gaat omstreden grappen van talkshowhost Stephen Colbert over president Donald Trump van naderbij onderzoeken. In een monoloog tijdens zijn Late Show op zender CBS zei Colbert de voorbije week onder meer dat de mond van Trump enkel nuttig is voor orale seks met de Russische president Vladimir Poetin.

Trump is al langer een van de favoriete schietschijven in de laatavondprogramma's op de Amerikaanse televisie, maar de tirade van Colbert schoot bij heel wat aanhangers van de Republikeinse president toch in het verkeerde keelgat. Onder de hashtag #FireColbert riepen ze op tot het ontslag van de talkshowhost. Ze dienden ook een klacht in bij de FCC (Federal Communication Commission).

Voorzitter Ajit Pai van de FCC bevestigde zaterdag dat er heel wat klachten over Colbert waren binnengelopen. Zijn commissie gaat de feiten onder de loep nemen. "We gaan de wet toepassen en de daarbij horende actie ondernemen", zo verzekerde hij. Colbert weigert intussen zijn excuses aan te bieden. Wel erkende de gastheer van het praatprogramma dat bepaalde woorden in zijn discours misschien harder overkwamen dan de bedoeling was.