Matthijs van Nieuwkerk stopt na 15 jaar met ‘De Wereld Draait Door’

Matthijs besloot na lang wikken en wegen toch bij de zender NPO te blijven.
ANP Kippa Matthijs besloot na lang wikken en wegen toch bij de zender NPO te blijven.
Matthijs van Nieuwkerk stopt dan toch met ‘De Wereld Draait Door’. Op 27 maart is de laatste uitzending van de Nederlandse talkshow die 15 jaar lang op de buis te zien was. De verwachting is dat de Nederlandse omroep het nieuws op korte termijn wereldkundig zal maken.

Van Nieuwkerk (59) besloot na lang wikken en wegen toch bij de Nederlandse omroep (NPO) te blijven. Hij heeft voor drie jaar bijgetekend, waardoor hij vanaf begin volgend jaar een nieuw zaterdagavondprogramma gaat maken. Over de inhoud daarvan is nog niets bekend. De Nederlandse omroep buigt zich daarnaast op de ontwikkeling van een alternatief vooravondprogramma dat ‘De Wereld Draait Door’ zal vervangen.

De succesvolle presentator zou de afgelopen tijd meerdere aanbiedingen van andere zenders hebben gekregen, waaronder van RTL. Veel kenners hielden rekening met een overstap naar een commerciële zender, en dan vooral omdat Van Nieuwkerk eind maart zijn loon met een fors deel ziet slinken.

Loonkwestie

De presentator, die in 2018 nog 363.000 euro loon verdiende, moet eind maart - wanneer zijn contract afloopt – volgens de regels van de NPO terug naar de norm van 194.000 euro. Bij RTL kon hij met gemak drie keer zoveel verdienen.

‘De Wereld Draait Door’ organiseerde naast het dagelijkse tv-programma ook tweemaal een muziekfestival, talloze concerten, documentaires en een pop-up museum. Onder de vlag van ‘DWDD University’ werden er Summerschools en grote colleges uitgezonden. Het programma won ook talloze Nederlandse prijzen waaronder de Gouden Televizier Ring en de Zilveren Nipkowschijf.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ingrid grieten

  Alle presentatoren hebben hun eigen produktiemaatschappijtjes waarmee ze factureren aan de openbare omroep, net zoals in Belgie. Dus ze ontvangen een loon en factureren allerlei hand en span diensten via hun bedrijfje.

 • Yves Pinoy

  Ik ga het programma missen. Misschien iets dergelijks op de Vlaamse televisie? Maar met huidige besparingen bij de VRT zal het eerder VTM worden.

 • Wanda Schuurman

  Ik hoor altijd dat het loon van Matthijs te hoog is maar, zeven maanden per jaar vijf dagen per week een live programma maken dat goed bekeken wordt. Dus ook veel reclame inkomsten voor de NPO, hoeveel denk je dat die anderen verdienen?

 • Willem Sliggers

  Het was een goed programma , leuke kerel , maar de lawaaierige intro van het prograamma 'de wereld draait door ' kan ik niet smaken ! Nederlanders maken steeds veel lawaai , gelijk waar.

 • Kevin Cunningham

  Hij is de definitie van een champagne socialist.