Exclusief voor abonnees

Martine Tanghe, veertig jaar nieuwsanker: van 'Rooie Martine' tot enthousiaste oma

Collega's van toen en nu over Martine Tanghe

Martine Tanghe door de jaren heen. Geert van Istendael, die in hetzelfde jaar begon als VRT-journalist: '‘Haar présence, haar perfecte uitspraak, haar mooie spreekritme, het was er allemaal vanaf dag één.’
VRT / Fotomontage DM Martine Tanghe door de jaren heen. Geert van Istendael, die in hetzelfde jaar begon als VRT-journalist: '‘Haar présence, haar perfecte uitspraak, haar mooie spreekritme, het was er allemaal vanaf dag één.’
Vanavond start op Canvas Dank dat u bij ons was, een vierdelige documentaire over veertig jaar tv-journalistiek. Aanleiding voor het programma is het veertig­jarige nieuwsankerschap van Martine Tanghe (62), kroonjuweel van de VRT-nieuwsdienst.

"Ik ben niet van plan om nog twintig jaar op die BRT te blijven, zelfs geen tien. Ik wil daar niet op mijn zestigste nog altijd mijn tekstjes zitten schrijven.” Aldus spreekt Martine Tanghe in Humo, op 26 mei 1983. Ze is 27, presenteert al vijf jaar het nieuws en maakt op ouderwets eerlijke wijze gewag van een professioneel dipje. “Een mens moet na verloop van tijd de moed hebben om te zeggen dat het genoeg is geweest. Als de situatie op de arbeidsmarkt beter was, zou ik durven uit te kijken naar iets anders.”

Twaalf maanden later neemt ze een jaar verlof zonder wedde en stapt ze met haar echtgenoot, VRT-journalist Jos Van Hemelrijck, aan boord van de Miss Musette: de zeilboot waarmee het sprankelende echtpaar al globetrottend de Kaapverdische eilanden en de Caraïben zal veroveren. Een lang gekoesterde droom, heet het in Humo, maar ook een gevalletje van escapisme: “Ik hou van mijn job, maar de haat en de vijandschap van buitenaf zijn er te veel aan. Ik ben ziek van al die mensen die me achtervolgen en voor rotte vis uitmaken. Ik wil daar een jaartje vanaf zijn.”

Martine Tanghe – nochtans opgegroeid in een deugdelijk Bellems arbeidersgezin en intellectueel gedrild in een oerkatholiek Kortrijks internaat – valt in haar beginjaren niet in de smaak van de Vlaamse huismoeders. Haar haar is te lang, haar jeansbroek te mannelijk en haar hemd te geruit. 

Je hebt 8% van dit artikel gelezen
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anne Kastelijns

  Totaal niet neutraal, integendeel. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik van nieuwszender veranderd ben.

 • Bibi Van Keer

  Een baken van vertrouwen als het land wankelt

 • Rik Cool

  Zal wel een goed mens zijn maar als ik haar zie dan zap ik naar een andere zender ! Ik weet ook wel : al de Belgische zenders ( ook de meeste Europese ) zijn niet neutraal maar Martine kan het gewoon niet verbergen ... .

 • GEERT ENGELS

  Dat is een heel goeie nieuwsanker dat wel, maar om nu te zeggen dat zij de beste van allemaal is, dat vind ik toch wat overdreven. Er zijn betere.

 • philippe dierickx

  Als mens weet ik het niet maar als tv en mediafiguur heb ik geen respect voor deze vrouw. Ze heeft in haar links bastion voor haar rode broodheren jarenlang de kijker gemanipuleerd en politiek correct belogen.