Marcel Vanthilt (61) gaat op zoek naar het eeuwige leven: "Ik heb nog plannen voor minstens 40 jaar"

Wie goed op één been kan staan, zal op z'n oude dag minder kans hebben om stom te vallen, weet Marcel.
Wie goed op één been kan staan, zal op z'n oude dag minder kans hebben om stom te vallen, weet Marcel.
"Ja, ik had ook mijn pensioen kunnen aanvragen", zegt zestiger Marcel Vanthilt. "Maar ik heb nog plannen voor minstens 40 jaar." De tv-maker gaat in zijn nieuwste programma 'Op naar de 100!' dan ook op zoek naar methodes om zo oud mogelijk te worden.

Vet bevriezen, meditatie, koudetraining, een hormonenkuur of een facelift. Marcel Vanthilt onderging het allemaal in zijn nieuwe tv-queeste 'Op naar de 100!'. De aanleiding voor het Eén-programma was Marcels 60ste verjaardag, een leeftijd waarmee hij zelf niet zo tevreden was. En dus trok hij de wereld rond op zoek naar methodes om zijn veroudering te stoppen of misschien zelfs om te keren.

"Het kan raar klinken, maar ik heb echt wel een schrik gepakt toen ik zestig jaar werd. Plots zag ik de eindmeet liggen en dat stond me helemaal niet aan", zegt Marcel. "Ik stelde vast dat ik nog heel veel wilde doen. Te veel voor de jaren die er nog zouden moeten zijn. Plots was er de vaststelling dat ik eigenlijk 100 jaar zou moeten worden."

De VRT liet de reeks weliswaar even op de plank liggen, waardoor de tv-maker inmiddels al geruisloos de kaap van 61 jaar heeft gehaald. Nog 39 jaren te gaan...

25% genetisch bepaald

De kans om een eeuweling te worden is slechts voor 25% genetisch bepaald, weet Marcel. "Natuurlijk kan je plots erg ziek worden, maar er zijn blijkbaar toch heel wat methodes die ons kunnen helpen om zo oud te worden. In 'Op naar de 100!' zet ik al die wetenschap, en een pak nonsens, op een rijtje."

De voorbije jaren leefde Marcel al een pak gezonder dan vroeger. "Ik rook niet meer, ik drink nog nauwelijks en ik eet gezond. Het was dan ook behoorlijk schrikken toen ik te horen kreeg dat ik, wat mijn biologische leeftijd betreft, eigenlijk geen zestig ben, maar al ruim de zeventig was gepasseerd."

"Ik word nu vaak vergeleken met dokter Lecompte (de controversiële ouderdomsarts die beweerde 1.000 jaar te kunnen worden, red.)", zegt Marcel. "De man zat er volgens mij niet zo ver naast. Alleen: hij is wel niet oud geworden (78 jaar, red.). Dus zo eenvoudig is het niet. Maar ik maak me sterk dat de wetenschap met rasse schreden blijft vooruitgaan. Je moet ook niet plots spartaans gaan leven om extra jaren te winnen. Ik eet veel fruit en groenten, en let, om maar wat te zeggen, op kaas en vlees. Met mate is een gouden regel die ik probeer te volgen. Sport zegt me dan weer niks. De 10 Miles lopen is niet aan mij besteed, bijvoorbeeld. Tennis, fitness en voetbal ook al niet. Maar ik heb dankzij dit programma wel leren te mediteren."

Op één been

Marcel leerde ook op één been te staan. "Wie dat goed kan, zal op z'n oude dag minder kans hebben om stom te vallen. Maar ik ontdekte vooral dat je niet alleen je lichaam moet verzorgen, maar ook je hoofd. Hou je kop bezig. Zonder te overdrijven. Ja, ik heb toch wel een en ander opgestoken dankzij dit programmaatje."

Wat met 'Retro' op Radio 1?

Karolien Debecker verlaat eind juni het ochtendblok op Radio 1, om na de zomer te verhuizen naar het blok tussen 19 en 20 uur. Dat avondslot wordt momenteel ingevuld door 'Retro', het programma dat Marcel Vanthilt in maart overnam van Luc Janssen. "Wat er vanaf september met 'Retro' gebeurt, moeten we nog bekijken", zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem, die een ander programma voor Vanthilt zeker niet uitsluit. "Al zal het sowieso niet meer in dat tijdslot zijn."

En zelfs mocht Marcel vertrekken bij Radio 1, zal hij nog op de radio te horen zijn. "Er komt straks wellicht nog een programma voor Radio 2", zegt hij. "En ik heb nog tv-plannen."

VRT

Lichamelijk is Marcel er al 75

Vanavond ondergaat Marcel in 'Op naar de 100!' enkele tests onder leiding van verouderingsexperte Andrea Maier, waaruit blijkt dat hij een biologische leeftijd van liefst 75 jaar heeft.

Hij schakelt dan ook 's werelds grootste experts in om dat snelle verouderingsproces af te remmen. In San Francisco praat hij met de excentrieke wetenschapper Aubrey De Grey, die beweert dat mensen ooit 1.000 jaar gaan worden. In New York ondergaat hij dan weer anti-agingsbehandelingen, die vooral geldklopperij blijken te zijn. Ten slotte laat hij in Antwerpen zijn vet bevriezen. Een pijnlijk proces, maar alles voor de televisie. En een eeuwige jeugd...

‘Op naar de 100!’, 20.40 uur op Eén.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Baillieu

  Mensen gaan idd steeds ouder worden, met dank aan de geneeskunde en de beter wordende levensstijl. Maar om te zeggen dat het morgen al zo zal zijn, is nog te vroeg.

 • Jean Pollet

  opgepast , langer leven is langer werken

 • Marco Maerten

  Dirk,wat u 'belachelijk' noemt,heeft eerder te maken dat u stellig ontkend dat gezond zeer oud worden mogelijk is. 30 jaar terug maakte ik een eindwerk over voedings-en leefgewoonten wereldwijd en stelde vast dat leefstijl 75% bepaald hoe oud je wordt. Kuna indianen,bewoners van Corsica zijn één van die volkeren die door veel gezondere leefstijl deccenia gezonde jaren aan hun leven toevoegen.

 • DIRK VAN DESSEL

  Als 60 jarige met opgeschoren kapsel gelijk een teenager om er vermeend "jong" uit te zien ? Indien hij zich hopeloos belachelijk wil maken ten opzichte van talrijke zijner generatiegenoten is dat wel zijn volste, politiek-correcte recht, dat wel. Marcel, waarom lanceert gij niet één of andere "Radio Bokrijk" tot ons aller hilariteit, maar trek dan wel eerst zo'n olifantenpijpen broek uit de 70ties aan....