Making a Murderer-zaak rond vermoorde fotografe mogelijk heropend

Teresa Halbach
kos Teresa Halbach
Nieuwe ontwikkelingen in de geruchtmakende zaak rond de moord op Teresa Halbach, het onderwerp van de populaire Netflix-documentaire Making a MurdererVoor hoofdverdachte Steven Avery en zijn neefje Brendan Dassey gloort er weer hoop op vrijlating, nu Avery's advocaat nieuw bewijs mag presenteren in de rechtbank. Dat kondigt ze aan via Twitter. Er is een kans dat de zaak daardoor wordt heropend.

Het eerste seizoen van Making a Murderer maakte eind 2015 veel tongen los. De serie gaat over de bizarre zaak rond de in 2005 in Wisconsin vermoorde fotografe Teresa Halbach. Hoofdverdachte Steven Avery zat eerder al eens achttien jaar ten onrechte vast voor een verkrachting. Hij kwam vrij, nadat zijn onschuld was gebleken, en hij begon een zaak tegen de politie. Avery en zijn advocaten suggereren dat de politie hem er in de tweede zaak heeft ingeluisd.

Twee jaar na zijn vrijlating zou hij Teresa Halbach verkracht en vermoord hebben, met de hulp van zijn neef Brendan Dassey.  Beiden kregen in 2007 levenslang. 

Steven Avery.
AP Steven Avery.

Advocate Kathleen Zellner, die in het tweede deel van de Netflix-serie een grote rol speelde, wil nu dat botten die zijn gevonden buiten het erf van Steven Avery worden onderzocht. De advocaat denkt dat ze mogelijk van Halbach zijn en dat zou de theorie van de aanklagers, die altijd hebben beweerd dat Halbach op Avery’s terrein is vermoord en verbrand, onderuit halen. 

Zellner vecht ook de teruggave van botfragmenten aan de nabestaanden aan. Dit zou zijn gebeurd zonder de verdediging op de hoogte te stellen, waardoor bewijsmateriaal verloren ging.

Brendan Dassey.
AP Brendan Dassey.

Brendan Dassey werd medeplichtig aan de moord bevonden en veroordeeld tot een levenslange celstraf. De verstandelijk beperkte jongen legde een bekentenis af toen hij werd verhoord zonder aanwezigheid van een advocaat of volwassene. Hij was zestien jaar toen dit gebeurde en begreep amper wat voor bekentenis hij aflegde.

Het tweede seizoen met de laatste ontwikkelingen in Making a Murderer verscheen in oktober op Netflix.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patrick Lowyck

    Het Amerikaans model van een corrupt en bezoedeld rechtsysteem, de man zal grotendeels van zijn leven onschuldig in de gevangenis gezeten hebben.