Makers van 'Spoed 24/7' trekken nu naar dierenkliniek

© VRT - 2019
De makers van de populaire docureeksen 'Spoed 24/7' en 'Kinderziekenhuis 24/7' hebben een nieuwe reeks klaar. In 'Dierendokters 24/7' stellen ze hun camera's op aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Sinds twee jaar staat de faculteit, dankzij doorgedreven onderzoek, op nummer één in de wereldranking, en dat weten ook de paardenfokkers.

In de eerste aflevering zien we een hengst die sperma komt doneren. Iets wat dagelijkse kost is op de terreinen in Merelbeke. "Die hengsten weten maar al te goed wat ze bij ons komen doen", vertelt dierenarts Jan Govaere. "Zodra ze van de trailer lopen en onze stal ruiken, raken ze al opgewonden." De faculteit doet jaarlijks tot 700 inseminaties, en dat levert alleen maar voordelen op voor de eigenaars van de paarden, zo zegt Govaere. "Hier in België zie je vooral sportpaarden en Arabische volbloeden. Daarvan wordt toch zeker 90% kunstmatig geïnsemineerd. Het is veel efficiënter. Je kan sperma kopen van een hengst die je anders nooit tot bij jouw merrie zou krijgen. En zo kunnen we meer bevruchtingen realiseren. Via natuurlijke dekking kan een goede hengst op één seizoen 100 à 200 merries bevruchten. Via inseminaties kan hij tot 400 keer zijn job doen."

Maar de dierendokters doen heel wat meer dan dat. Ivf, embryo's screenen op geslacht of zelfs een veulen kweken uit de ingevroren eicellen van een gestorven merrie. Daar slaagde de faculteit in 2017 voor het eerst in, en sindsdien krijgen ze minstens één keer per maand de vraag om dat nog eens te proberen. (KV/SD)

'Dierendokters 24/7'

Eén

20.40 uur