Maisie Williams staat al sinds haar 14de op de set van ‘Game Of Thrones’: “Al die reacties op sociale media lezen, daar ga je kapot van”

Als sinds haar prille kinderjaren staat Maisie Williams op de set van de razend populaire HBO-serie ‘Game Of Thrones’. Acht jaar lang vertolkte ze daar de rol van Arya Stark, op dit moment één van de belangrijkste personages in de show. Nu de reeks dit jaar tot een einde komt, kijkt ze hoopvol, maar met een bang hartje naar de toekomst. 

Arya is één van de spilfiguren van het ‘Game Of Thrones’-verhaal, en het is niet onwaarschijnlijk dat zij binnenkort op de felbegeerde IJzeren troon terechtkomt. “Ik ben bijna mijn hele leven al Arya geweest”, zegt Williams verwonderd. “Ik was zelfs nog geen puber toen ik ermee begon. Ook al ben ik nu al 22, ik voel me nog steeds een kind, omdat ik zo goed verzorgd werd op de set. Het einde van de serie, dat voelt aan als afstuderen van school! Alsof ik eindelijk volwassen moet worden. En dat is zowel fantastisch als héél stresserend.” 

Hoe voelde je je toen je voor het eerst hoorde dat de serie zou stoppen?

Het hele gegeven is heel bitterzoet, het voelt echt als rouwen. Er gaat namelijk toch wel een gevoel van veiligheid gepaard met het zo lang meespelen in een succesvolle serie als ‘Game Of Thrones’, wetende dat je daar jaar na jaar naar kan terugkeren. En nu is het intimiderend, al die tijd die we moeten vullen met andere projecten. Opnieuw werk zoeken! Ik zal ook mijn personage, Arya, erg missen. En uiteraard de mensen die meewerkten aan het programma, al die vriendschappen. Mijn co-actrice Sophie (Turner, nvdr.) is nu echt mijn allerbeste vriendin. Uiteindelijk ben ik op die set opgegroeid, ik heb er veel - om al niet te zeggen alles - geleerd. 

Mocht je vroeger zélf wel naar ‘Game Of Thrones’ kijken van je ouders? Je was nog erg jong en er komt veel bloed, seks en geweld in voor.

(lacht) Ja hoor, mijn ouders hebben daar geen taboe rond. Ik mocht alles bekijken wat ik wilde, zéker de serie waarin ik zelf meespeelde. 

Hoe was het om op te groeien op de set? Om je kindertijd bij wijze van spreken door te brengen in een visbokaal?

We waren blij dat we elkaar hadden, Sophie en ik. Zij speelt de rol van Sansa Stark, mijn fictieve zus, dus we stonden vaak samen op dezelfde set. We hadden elkaars steun echt nodig, want het is vreemd om je puberteit mee te maken in de spotlights. Dat is een periode in je leven waarin je niet wil dat mensen zelfs maar naar je kijken, en wij hadden constant een camera op onze neus staan! Als we eens een puistje hadden vonden we dat een ramp. (lacht) Maar ook voor de show zelf moesten we onszelf lelijk maken, en dat zorgde voor stress.

Hoezo?

In het begin van de show deed Arya alsof ze een kleine jongen was. Om dat vol te houden werd mijn borstkast ingebonden met tape, om ze platter te maken. Dat ging voor anderhalf seizoen, en daarna begon je alsog te zien dat ik borsten had. Dus om dat op te lossen gaven ze me niet alleen die tape, maar ook een dik buikje om alles uit te balanceren, zodat ik toch wat meer op een jongen leek. Leuk was dat… Ik was 15 en ik dacht: Ik wil gewoon een vriendje! (lacht) En op deze manier geraak ik nooit aan een lief.

Maisie Williams
AP Maisie Williams

Zijn er nog dingen die je niet zal missen aan de show?

Oh, veel zelfs. De kou van buiten, de hitte  - in de studio’s was het vreselijk warm, de sneeuwmachines waarvan de vlokken vast kwamen te zitten in mijn haar, de regen en de wind. En bijgevolg: de modder waar we heel de dag door moesten ploeteren! Ik droeg meestal een broek, maar voor Sophie was het nog erger. Beeld je in dat je een lange jurk moet dragen, ermee door te modder moet woelen en dan naar het toilet moet. Dan moet je dat kleed optillen, binnen in zo’n vreselijk draagbaar toilet, en de modder zit daarna gewoon óveral. Vooral op plaatsen waar je echt geen modder wil hebben. 

Dat is een hele lijst. Wat zal je wél missen?

De cast, de familie die we gecreëerd hebben doorheen de jaren. Hoe close we waren en elkaar steunden. Als een acteur vlieg je constant naar plaatsen waar je nog nooit geweest bent en moet je werken met mensen die je niet of amper kent. Ik vind het leven van een acteur persoonlijk heel eenzaam. Dus het was fijn om deze keer omringd te zijn door mensen die ik goed kende, die écht om me gaven en met wie ik al jaren samenwerkte. Het duurt lang om zulke relaties op te bouwen en tijdens ‘Game Of Thrones’ ging dat ook. Heel wat anders dan wanneer je op zes weken tijd een film moet gaan draaien en je het gevoel hebt dat je niémand kent.

Was je blij met het einde van jouw personage?

Hmm... (niet helemaal overtuigd) Het is een goed einde, ik kan er natuurlijk niet te veel over zeggen. Maar ik ben er zeker van dat we niet iedereen gelukkig zullen maken. Dat is haast onmogelijk, met zoveel kijkers. 

Je kan niet meer over straat lopen zoals andere meisjes van jouw leeftijd. Is je leven erg veranderd sinds ‘Game Of Thrones’? 

Dat klopt, ik heb geen anonimiteit meer. Ik omring me daarom met mensen die me niet zien als een beroemde actrice, maar gewoon als ‘Maisie’. Voor mijn vrienden ben ik een gewone tiener, want zij kennen we al van voor de show startte en de meesten van hen kijken zelfs niet naar ‘Game Of Thrones’. Ik maak bewust geen vrienden met mensen die me wél op een voetstuk zetten, want dat is gewoon super vreemd. Soms zeggen mensen me ‘sorry, maar ik heb de show nooit gezien’, en dan zeg ik: thank god! (lacht) Dan kan ik tenminste een normaal gesprek met je hebben!

Je hebt meer dan 8 miljoen volgers op Instagram. Vind je dat fijn of is het gewoon iets dat erbij komt?

Ik haat het. (lacht) Nee, serieus, het is vreselijk. Ik heb een hekel aan wat sociale media zijn geworden. Het is een bron van inkomsten voor sommige mensen, of zelfs hun fulltime job. Het is iets geworden waarop mensen hun eigenwaarde baseren. Dat is een keerzijde van sociale media. Ze zijn slecht voor je mentale gezondheid. Alles aan opgroeien in de spotlights wordt daar zodanig uitvergroot... Mensen hebben sowieso al een bepaald idee van je en dat wordt versterkt door sociale media. Ik heb het gevoel dat ik erdoor in een hokje geduwd word. Veel mensen denken dat mijn leven alleen maar is wat ze zien op foto’s en dat haat ik. Dat is niet hoe mijn echte leven eruitziet!

Maisie Williams
AP Maisie Williams

Maar je maakt er wel gretig gebruik van? 

Het is in onze contracten verwerkt dat we actief moeten zijn op sociale media, dat we daar bepaalde dingen moeten delen. Maar het is ook een platform waarop we ons eigen zegje kunnen doen. Zo neem je de macht terug in eigen handen, in plaats van roddelsites die vanalles over je beweren. Op die manier kan ik me duidelijk uitspreken op een manier die anderen niet kunnen manipuleren. Sociale media zouden eigenlijk perfect zijn als er niémand anders op zat. (lacht)

Wat is het gekste dat je ooit over jezelf hebt gelezen?

Ik heb nog niet zo’n gekke dingen over mezelf gelezen, de laatste tijd. Langs de andere kant, ik ben ook gestopt met kijken, want daar word je gewoon stapelgek van.

Hoe bedoel je?

Waarom zou ik al die geruchten en meningen over mezelf willen lezen die niet eens waar zijn? Dingen die je aan je vrienden doen twijfelen en je slecht doen voelen over hoe je eruitziet? Daar ga je gewoon kapot van. Dus ik ben er lang geleden mee gestopt en ik heb het sindsdien echt nooit meer gedaan. Mensen postten vaak negatieve reacties over mijn acteren, mijn looks, mijn persoonlijk leven... Ik wil het gewoon niet weten. 

Je speelde voor het eerst een naaktscène dit seizoen. Daar kwam ook veel commentaar op?

Ja, de kijkers zien Arya nog als kind, maar ze is ondertussen al wel 18 in de serie hoor! (lacht) Als ze met iemand naar bed wil gaan, mag ze dat. Naaktheid stond echter niet in mijn contract, zoals bij sommige andere actrices. Dus ik mocht van de schrijvers volledig zelf kiezen hoeveel ik al dan niet liet zien. Ze waren heel respectvol, al voelde het toch waar raar om voor al die mensen uit de kleren te gaan. Om eerlijk te zijn dacht ik eerst dat het om een grapje ging. De schrijvers stoppen wel vaker scènes om te lachen in het script, die we eigenlijk niet gaan filmen. Toen ik hoorde dat het wel degelijk doorging, dacht ik meteen: oei, ik moet naar de fitness! (lacht)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.