Maandag geen bal op (openbare) tv? Ze zijn er nog niet uit

THINKSTOCK
De vakbonden en de directie van de VRT raken het voorlopig niet eens over de acties die de bonden op maandag 8 december willen voeren. De vakbonden willen de volledige programmering op radio en televisie van die dag schrappen, ook de nieuwsuitzendingen.

Op 8 december willen de vakbonden bij de openbare omroep zich scharen achter de provinciale actie die dan in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant plaatsvindt. Eerder waren er al acties in de maak uit protest tegen de aangekondigde besparingen bij de openbare omroep. Vorige maand deelden de bonden bij de VRT al een eerste prik uit. Tussen twee programma's werd op donderdag 9 oktober een mededeling getoond: "Personeel en vakbonden van de VRT verwerpen de besparingen van de Vlaamse regering". De bonden kondigden toen al aan dat die actie nog maar het begin was.

"Harde actie en zware staking"
De bonden aan de Reyerslaan willen op 8 december "een harde actie en zware staking". Daarbij zouden de bonden ook de nieuwsuitzendingen niet sparen. De bonden willen dan vervangprogramma's met minimale nieuwsuitzendingen. Op de nationale stakingsdag op maandag 15 december plannen ze dan eerder "een soepele actie" zodat de nieuwsdienst de nationale stakingsdag deftig kan opvolgen.

De directie bevestigt dat er verder overleg nodig is om tot een vergelijk te komen. "We willen een evenwicht zoeken en vinden tussen het recht op staken en het recht om onze luisteraars en kijkers te informeren", zegt woordvoerder Stijn Ombelets.

Directie en vakbonden zetten het overleg de komende dagen voort. Op woensdag 3 december vindt een personeelsvergadering plaats bij de VRT.

Besparingstraject
De raad van bestuur bij de VRT ging vorige maand akkoord met een besparingstraject. De omroep zal het volgend jaar met 128,5 voltijdse equivalenten minder doen. Die maatregel wordt wel gemilderd door het feit dat er ook 39 mensen kunnen instromen om de digitale ambities waar te maken.