Luk Alloo brengt nachtje door in de drukkerij van Het Laatste Nieuws

VTM
Luk Alloo bij… Het Laatste Nieuws. Een speciale aflevering van ‘Alloo in de Nacht’ vanavond, want hij brengt een nachtje door in de drukkerij van uw krant. Op minder dan zes uur tijd worden er 320.000 exemplaren gedrukt én in de winkelrekken over heel Vlaanderen gelegd. “Ongelofelijk! We staan daar veel te weinig bij stil”, zegt hij, duidelijk onder de indruk.

Heb wel eventjes geduld tot het vierde deel van de aflevering, want pas nadat Luk Alloo op pad is gegaan met de harde nachtraven van Infrabel, een bezoekje brengt aan Eddy in zijn danscafé Poco Loco in Kortrijk en vervolgens aan een Antwerpse bar, die alle dagen van de week de hele klok rond geopend is, stapt hij om 2 uur ‘s nachts de drukkerij van Het Laatste Nieuws, het Eco Print Center (EPC) in Lokeren binnen. “Het beste zit altijd in het dessert, hé”, lacht Alloo. De nachtraaf mengt er zich tussen de drukpersen en ‘de mannen met oog voor detail’. “Letterlijk, want die bekijken élke pagina van de krant tot in detail. Staat er ergens een foto of letter niet scherp genoeg, leggen ze de persen stil om dat te corrigeren. Echt tot op de seconde wordt daar gewerkt. Fantastisch”, vertelt Luk. “Vooral omdat ze tegen een strakke deadline moeten werken.” Vanaf 23.30 uur schieten de drukpersen in gang, met een snelheid van 40.000 kranten per uur. Tegen 3.30 uur – in het weekend ligt de deadline op 4 uur – moeten er 319.000 kranten klaar zijn, waarvan 256.000 exemplaren van Het Laatste Nieuws – goed voor 22 verschillende edities per regio – en nog 37.000 stuks van De Morgen en 26.000 van De Tijd. “Slechts een uurtje is er om ze nadien allemaal in te bundelen, en vervolgens om 5 uur te laten vertrekken met chauffeurs naar de krantenwinkels en supermarkten over heel Vlaanderen. Effectief om 6 uur liggen die al in de rekken. Zò imponerend.”

Alloo in de Nacht - drukkerij EPC Lokeren
VTM Alloo in de Nacht - drukkerij EPC Lokeren
Alloo in de Nacht - drukkerij EPC Lokeren
VTM Alloo in de Nacht - drukkerij EPC Lokeren

Geen grijze muizen

Alloo is onder de indruk van zijn bezoek aan onze drukkerij. “Ik rij heel vaak op de E17 langs de drukkerij. Wat daar achter de deuren gebeurt, net zoals bijvoorbeeld een ziekenhuis dat 24 op 24 uur draait, lijkt evident. Daar stel je jezelf geen vragen bij. Totdat je die werking dan van dichtbij mag meemaken.” Bij EPC werken 102 mensen, waarvan sommigen met meer dan 30 jaar dienst. “Geen grijze muizen die gebukt gaan onder het nachtelijke regime, integendeel. Allemaal sympathieke mensen, die is graag lachen, die duidelijk met plezier daar élke nacht staan, ook op zondag”, vertelt hij. “Ik merk dat enthousiasme bijna bij alle mensen die ik ’s nachts al aan het werk gezien heb. Die kiezen echt om te werken op het moment dat iedereen slaapt. Respect.”

Alloo in de Nacht - drukkerij EPC Lokeren
VTM Alloo in de Nacht - drukkerij EPC Lokeren

Stikkapot

Voor Luk zelf blijft het ‘gelukkig’ bij een reeks van tien afleveringen, nu al voor het tweede seizoen. “Net zoals de mensen met de nacht moe worden of een dipje krijgen tijdens hun werk, heb ik dat zeker ook. Vooral omdat ik nu ‘Alloo in de Nacht’ met ‘Alloo Bij’ combineer. Ik werk van 23 tot 5 uur ’s nachts voor het ene programma en dan moet ik om 11 uur alweer paraat staan voor de opnames van het ander. Mensen die enkel met de nacht staan, nemen die structuur op in hun organisme. Omdat ik zoveel mix is dat allesbehalve zo”, lacht hij. “Rond 3 uur ’s nachts krijg ik mijn dipje. Maar ik probeer gezond te eten en te slapen als ik kan.” Tot half maart duren de opnames voor beide programma’s nog. Verlof nadien? “Helaas… In april starten de opnames voor ‘Alloo en de Liefde’ al. Pas in de zomer zal ik voor het eerst verlof kunnen nemen. Maar hé, dan heb ik iets om naar uit te kijken (lacht).”

‘Alloo in de nacht’ om 21.25 uur bij VTM.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • mireille GELDOF

  Rondleiding was zeker niet nodig,het is gewoon de beste krant. We kijken er iedere dag maar uit,ook in het buitenland.Goed wijn behoeft geen krans.

 • mireille GELDOF

  Wat doet die eigenlijk van werk?als je dit werken kan noemen. Gelukkig heeft hij een bekende schoonvader.

 • EDDY DEMAN

  Bedankt voor er iedere dag te zijn met een papieren krant. Hoop dat het nog lang mag bestaan. Lees graag nog eens een echte gazette.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Heeft hij goed geslapen ?