Lieven Van Gils werkt mee aan biopic over Frank Vandenbroucke: "We hebben beelden die zijn familie zelfs nooit eerder zag"

Lieven Van Gils
Noortje Palmers Lieven Van Gils
Hij heeft Frank Vandenbroucke nauwelijks persoonlijk gekend, maar was wel de journalist die in 2009, twee weken voor de tragische dood van de wielerheld, het allerlaatste interview met VDB afnam. De voorbije maanden werkte Lieven Van Gils in stilte mee aan de aangrijpende biopic over Vandenbroucke.

"Deze Canvasreeks is uniek door de lengte én door de inhoud", zo maakt Van Gils duidelijk. "Dit portret is zeven afleveringen lang, goed voor haast zes uur uniek beeldmateriaal en getuigenissen. Collega Stéphane Thirion heeft zijn familie geïnterviewd, ik heb tien sleutelinterviews gedaan met personen uit Vandenbrouckes sportieve entourage. Elk gesprek was intiem en dus sowieso emotioneel. Maar we hebben ook ontzettend veel archiefmateriaal gekregen. Nooit eerder gezien. Zelfs niet door zijn eigen moeder en zus. Ruim 300 videocassettes die ergens in een garage stonden. Een schat aan beeldmateriaal."

"De getuigen die ik heb mogen interviewen, waren ongemeen hard voor hem, vind ik. Ze waren ook ontroerd, tot en met tranen toe, want iedereen zag hem graag. Al die mannen stonden dag en nacht letterlijk klaar voor hem. En toch hebben ze hem niet kunnen redden. Je voelt ook dat het vertrouwen bij velen toch een keer te veel werd beschaamd. Terwijl niemand kwaad kon blijven op hem. Patrick Lefevere getuigt wat hij allemaal heeft gedaan voor de jongeman van wie hij wist dat hij mateloos getalenteerd was. VDB was natuurlijk een erg fragiel talent, iemand die dacht dat de wereld aan zijn voeten lag. Maar hij was ook narcistisch, twijfelde heel erg en was onzeker. En hij raakte helemaal op het foute pad. In een spiraal van seks, drugs en rock-'n-roll. In één jaar tijd raakte hij verslaafd en was een ommekeer niet meer mogelijk."

"Voor alle duidelijkheid, deze reeks heeft niks te maken met dopinggebruik in de wielersport. Vandenbroucke is overigens nooit positief bevonden", aldus Van Gils.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Linda Maes

    Stop er aub mee, altijd dat gezaag over vroeger. Van het ophemelen van een junkie hebben we genoeg gehad. Kom uit jullie wolk, en leef in het heden.