Liefdesperikelen en verraad om elke hoek: aflevering 4 van ‘Game Of Thrones’ in vogelvlucht

Cersei plot ondertussen rustig verder in King's Landing.
HBO Cersei plot ondertussen rustig verder in King's Landing.
Wie na de vorige aflevering durfde te denken dat het ergste misschien al achter de rug was, zat er jammer genoeg - of liever, gelukkig maar - naast. Nu het gevecht met de White Walkers achter de rug is, wacht er er in King’s Landing een nieuwe vijand in de vorm van een oude bekende: Cersei Lannister. En die maakt meteen al duidelijk dat zij géén spelletjes meer speelt. Dit was de vierde aflevering van ‘Game Of Thrones’ in drakenvlucht.
Hoewel de scènes dit keer beter verlicht waren dan in de vorige aflevering, denk erom:
Opgelet, spoilers!
Giphy Opgelet, spoilers!

Het openingsbeeld van de aflevering is niet bepaald het overwinningsfeest waaraan je je zou verwachten. Geen wonder, want de overlevenden in Winterfell hebben heel wat doden te verbranden. Onder hen jammer genoeg Ser Jorah, de trouwe rechterhand van Daenerys. Na zijn dood krijgt hij eindelijk de kus waar hij al heel zijn leven op wachtte, terwijl zijn koningin in tranen afscheid van hem neemt. 

Dany rouwt om Jorah.
HBO Dany rouwt om Jorah.

Sansa Stark huilt dan weer om het lijk van Theon Greyjoy, de man aan wie vele fans haar graag romantisch gelinkt hadden willen zien. Die kans is nu voorbij. Het enige voordeel aan deze trieste begrafenis is dat we - deze keer in fatsoenlijk daglicht - nog eens kunnen overlopen wie het gevecht overleefd heeft. We zien Tyrion, Missandei, Grey Worm, Arya, Jon, Varys, Gendry, Sam en Gilly, zelfs Tormund. Het staat vrij om te concluderen dat deze begrafenis nog héél wat triester had kunnen zijn, hadden de schrijvers zich in de vorige episode iets meer laten gaan. 

De overlevenden op een rijtje.
HBO De overlevenden op een rijtje.

En... bedriegen onze ogen ons nu, of is dat Ghost die tussen de menigte verstopt zit? Ja! De close-up bevestigt het: ook de meest geliefde direwolf van de hele roedel leeft nog. Oef!

Ahah! Daar is Ghost!
HBO Ahah! Daar is Ghost!

De plechtigheid loopt meteen over in een gespannen koffietafel. Nu ja, koffietafel, overwinningsfeest, de grens is nogal dun. Terwijl vele personages duidelijk nog bezig zijn met rouwen, heffen anderen liever het glas op een goed gestreden strijd. 

Een koffietafel in Winterfell verandert al snel in een dronken feestje.
HBO Een koffietafel in Winterfell verandert al snel in een dronken feestje.

Dany - immer de strateeg en tegenwoordig ook een beetje labiel - doorbreekt de stilte met een sneer naar Gendry. De arme jongen, die eigenlijk gewoon op zoek was naar zijn vlam, Arya, weet niet wat hem overkomt als de koningin hem aanspreekt. “Je vader en zijn broers zijn dood”, herinnert ze hem fijntjes aan haar eigen wraakzuchtigheid. “Dus wie is er nu de Heer van Storm’s End?” Niemand, zo blijkt. Wanneer Dany dat hoort zet ze al haar zuur om in zoetigheid: “Ik vind dat jij dat moet zijn." En we weten allemaal dat wanneer de koningin iets vindt, het ook zo zal zijn. Met een knip van haar vingers is Gendry plots geen bastaardzoon van Robert Baratheon meer, maar een volwaardige Lord Baratheon Of Storm’s End. Nog meer reden om Arya te gaan zoeken en haar het goede nieuws te vertellen!

Gendry wordt op het matje geroepen.
HBO Gendry wordt op het matje geroepen.

Voor Dany was het natuurlijk niet meer dan een slimme zet. Zij zal alle mogelijke bondgenoten kunnen gebruiken nu ze ten strijde moet trekken tegen Daenerys. Zelfs Tyrion is onder de indruk van haar plannetje. 

Daenerys is alweer bezig met strategie.
HBO Daenerys is alweer bezig met strategie.

Ondertussen prijzen de aanwezige mannen Jon Snow de hoogte in, onder leiding van zijn grootste fan, Tormund. “Hij is klein, maar hij is dodelijk!”, klinkt het. “Ik heb gezien hoe hij op die draak reed. Wie doet zoiets? Een gek, of een koning!” Euhm, of de drakenkoningin? De Mother Of Dragons? Zegt dat iemand nog iets? 

Dany vreest van niet, en kijkt met lede ogen toe hoe haar claim op de troon kleiner en kleiner wordt. Ze mag dan wel dé koningin zijn, de liefde van het volk ligt bij Jon. 

got
HBO got

Even tussen de lijntjes door: is dat een Starbucks-beker? Drinken ze in Westero’s ook Venti White Mocha’s? Vreemd. 

Drinkt Daenerys ook Venti White Mocha's?
HBO Drinkt Daenerys ook Venti White Mocha's?

Ondertussen - niet aan de Starbucks maar wel aan de wijn - amuseren Brienne, Jaime, Podrick en Tyrion zich met een drankspelletje. Ze proberen dingen over elkaars verleden te raden. Wie het fout heeft, moet drinken. Het loopt echter uit de hand wanneer Tyrion meent te weten dat Brienne nog maagd is. Die laatste besluit op dat moment de benen te nemen, zonder de vraag te beantwoorden. 

got
HBO got

Bijna wordt ze tegengehouden door Tormund, die haar graag van dat ‘probleempje’ af zou helpen. Brienne toont zoals gewoonlijk echter geen interesse, want het is ondertussen wel duidelijk dat ze haar oog op iemand anders heeft laten vallen... 

got
HBO got

En wat zien we daar? Heeft Jaime ook wel degelijk gevoelens voor Brienne? Hij is het namelijk die Tormund veelzeggend de weg verspert en zélf achter haar aan gaat. Wordt vervolgd! 

Jammer genoeg is Tormund er zelf helemaal niet goed van. Hij gaat uithuilen bij The Hound. “Hij heeft haar gewoon van me afgenomen, mijn hart is gebroken!”, snikt hij. 

Jaime is duidelijk: ‘ze is van mij’.
HBO Jaime is duidelijk: ‘ze is van mij’.

Onverwacht blauwtje! Ondertussen heeft Gendry eindelijk zijn weg naar Arya gevonden. Euforisch vanwege zijn nieuwe titel, landgoed en rijkdom, vraagt hij haar ten huwelijk. “Het zou allemaal niets waard zijn zonder jou”, meent hij. “Kom met mij mee en wordt de lady van Storm’s End.” Even pinken we een traantje van geluk weg - eindelijk een happy end! - maar het zou ‘Game Of Thrones’ niet zijn als we niet meteen daarna een reden kregen om te huilen. Arya wijst hem meteen af: “Ik ben geen lady, nooit geweest”, klinkt het beslist. 

Arya wijst Gendry af.
HBO Arya wijst Gendry af.

Onverwachte passie! Meer geluk is er dan weer voor ridder Brienne. Haar crush Jaime volgde haar naar haar slaapvertrekken, waar hij het oudste trucje uit het boek gebruikte om zijn kleren uit te doen: “Man, wat is het warm hier!” Van het één kwam het ander, en aan het eind van de avond was Brienne beslist geen maagd meer. 

De vonk slaat over tussen Jaime en Brienne.
HBO De vonk slaat over tussen Jaime en Brienne.

Nog meer romance: Ook Dany zoekt Jon op in zijn slaapkamer. Zij heeft echter meer om te bespreken dan alleen seks. “Ik hou van jou, is dat oké?”, wil ze weten. “Ik wil dat alles blijft zoals het was.” Jon weet het helemaal niet. Ze blijft niet alleen zijn tante, maar hij blijkt ook een grotere claim op de troon te hebben dan zij. Dany smeekt hem om zijn identiteit geheim te houden, omdat ze er zeker van is dat al haar jaren vechten voor de troon dan voort niets zullen zijn geweest. Jon wil de troon helemaal niet... “Maar als mensen weten wie je écht bent, zal je geen keuze meer hebben.” Jon geeft haar niet wat ze wil, en het wordt duidelijk dat de grens tussen liefde en haat inderdaad heel dun is... 

Dany smeekt Jon om zijn identiteit geheim te houden.
HBO Dany smeekt Jon om zijn identiteit geheim te houden.

Netelig privéleven of niet, de oorlog moet verdergaan. Want nu de White Walkers verslagen zijn wacht Cersei Lannister in het Zuiden op hen, met een leger om U tegen te zeggen. Ondertussen is hun eigen leger serieus verzwakt. Maar waar Sansa voorstelt om de troepen te laten uitrusten, is Daenerys vastberaden om verder te gaan. “Hoe langer ik haar alleen laat, hoe sterker mijn vijand zal worden.” En gezien haar wil - jammer genoeg - nog altijd wet is, maakt iedereen zich klaar om te vertrekken.

De oorlog gaat verder...
HBO De oorlog gaat verder...

Verraad? Jon, die zijn zussen nog net iets liever ziet dan Dany, negeert haar smeekbede en vertelt Arya en Sansa wie hij echt is: de ware erfgenaam voor de IJzeren Troon. Hoewel de twee vrouwen hem plechtig beloven dat ze dat aan niemand zullen vertellen, is het nog maar de vraag of ze hun belofte zullen houden. Vooral Sansa ziet haar kans om Daenerys van de troon te stoten en haar te vervangen met iemand die ze wél vertrouwt. 

Jon vertelt zijn zussen over zijn ware identiteit...
HBO Jon vertelt zijn zussen over zijn ware identiteit...

Een nietsvermoedende Dany kijkt ondertussen toe hoe haar draken herstellen van de strijd. Drogon, haar grootste’ ‘zoon’, doet het opvallend beter dan zijn kleinere broertje, Rhaegal. Die laatste kampt met gaten in zijn linkervleugel, waardoor hij nogal wankel in de lucht hangt. 

Drogon is gelukkig nog wel gezond.
HBO Drogon is gelukkig nog wel gezond.

Ook de broertjes Lannister zitten in een eerder lastig parket. Bronn, die momenteel onder contract staat bij Cersei maar twijfelt aan haar vermogen om hen te betalen, eist een vergoeding voor zijn harde werk. Tyrion koopt hem om met een volledige stad: Highgarden. Jammer genoeg deed hij dat iets te laat en kreeg hij eerst nog een klap te verduren. ‘I drink and I know things’ mag dan zijn motto zijn, hij weet blijkbaar niét dat je je hoofd voorover moet buigen wanneer je een bloedneus hebt, in plaats van achterover... 

Bronn gijzelt Jaime en Tyrion.
HBO Bronn gijzelt Jaime en Tyrion.

The Hound is het vechten in groepsverband helemaal zat, en besluit om in zijn eentje naar King’s Landing te vertrekken, om daar nog wat van zijn éigen varkentjes te wassen voor de oorlog uitbreekt. Arya loopt hem tegen het lijf, en heeft toevallig dezelfde bestemming. Er is dan ook niets zo vervelend als een burcht delen met de man die je hebt afgewezen... 

Deze twee zijn dus opnieuw reisgenoten - al verzekert Arya hem ervan dat ze hem opnieuw voor dood zou achterlaten, als het echt moest. 

Arya en The Hound sluipen weg.
HBO Arya en The Hound sluipen weg.

Hartverscheurend afscheid! Ook op het punt om te vertrekken: Jon. Hij neemt afscheid van zijn beste vrienden. Sam, die samen met zijn zwangere (!) vriendin Gilly achterblijft in Winterfell, zal hem enorm gaan missen. “Je was de beste vriend die ik ooit gehad heb”, klinkt het. De twee kijken elkaar aan alsof het de allerlaatste keer is dat ze elkaar zullen zien. En, wel, dit is ‘Game Of Thrones’, die kans zit er wel degelijk in.

Jon neemt afscheid van Sam.
HBO Jon neemt afscheid van Sam.

Het afscheid dat had moeten zijn maar er niet was: Ghost blijft alleen achter nu zijn baasje naar het Zuiden trekt. Tormund zal vanaf nu voor het beestje zorgen. Fans zijn nu al geaffronteerd omdat Jon zijn trouwe viervoeter niet eens over zijn kop ging aaien voor hij vertrok. Sorry Ghost, dat zat blijkbaar niet meer in de CGI-budget. Steek het maar op de draken. 

Arme Ghost blijft alleen achter.
HBO Arme Ghost blijft alleen achter.

Net als Jon onderweg naar King’s Landing: Grey Worm en Missandei op de vloot van Daenerys. Zij wanen zich even op een romantisch boottochtje, voor alle hel losbreekt. 

Missandei en Grey Worm op een romantisch boottochtje.
HBO Missandei en Grey Worm op een romantisch boottochtje.

En oh ja, de hel breekt zéker los. In klassieke ‘Game Of Thrones’-stijl wordt één van Dany’s draken, Rhaegal, uit het niets neergeschoten. Het zijn pijlen van dragonglass, en het dier heeft in zijn verzwakte staat geen schijn van kans om weg te komen. Daenerys kan alleen toekijken hoe haar ‘kind’ te pletter stort. 

Dodental onder de hoofdpersonages: 1.

Rhaegal wordt geraakt.
HBO Rhaegal wordt geraakt.
Rhaegal stort de zee in.
HBO Rhaegal stort de zee in.

De schuldige: Euron Greyjoy, de huidige rechterhand van Cersei. Hij creëerde een wapen waarmee hij draken kan verslaan, net zoals hij aan zijn koningin beloofde. 

De Iron Fleet zit erachter.
HBO De Iron Fleet zit erachter.

Jammer genoeg voor Dany’s gevolg zijn de pijlen van dat wapen even effectief tegen schepen. Haar volledige vloot wordt naar de zeebodem gestuurd, en de overlevende soldaten spoelen aan op het strand.

De overlevenden spoelen aan.
HBO De overlevenden spoelen aan.

Cersei, blij met de prestatie van Euron, belooft hem dat hun kind - nu ja, eigenlijk Jaime’s kind, maar dat hoeft Euron niet te weten - later over de Zeven Koninkrijken zal regeren. Al interesseerde ze zich vooral in één ding: “Ben je zéker over de dode draak?” 

Nu ze weet dat de vijand onderweg is, laat ze haar volk als strategische zet binnen in de Red Keep, de versterkte burcht van King’s Landing. Daenerys zal dus eerst duizenden onschuldige mensen moeten doden als ze tot bij Cersei wil geraken. 

Cersei gebruikt haar kind als wapen.
HBO Cersei gebruikt haar kind als wapen.

Daenerys zint uiteraard op wraak, zeker nu ze erachter is gekomen dat haar tolk en goede vriendin Missandei door het leger van Cersei gevangen is genomen. En op dit moment kan het haar niet schelen hoeveel onschuldige mensen ze daarvoor moet verbranden. Onder druk van haar adviseurs, Varys en Tyrion, doet ze nog één poging om te onderhandelen voor ze aanvalt. 

Dany is uit op wraak.
HBO Dany is uit op wraak.

Verraad! Tyrion en vooral Varys maken zich zorgen over haar gemoedstoestand. Varys heeft het zelfs over hoogverraad: hij wil Daenerys een kopje kleiner maken zodat Jon aan de macht kan komen als koning. Want ja hoor, dankzij Sansa zijn ook deze twee op de hoogte van dat specifieke geheimpje. Hoewel Tyrion zijn koningin absoluut niet dood wil zien, twijfelt hij ook over haar geschiktheid. “Kunnen ze niet samen regeren, als koning en koningin?” Waarop Varys zegt wat iedereen denkt: “Ze is zijn tante, dat is niet echt gepast.” En bovendien: “Denk je nu echt dat ze haar troon wil delen?” Nee, dat denken we inderdaad niet. Oppassen geblazen, Dany... 

Is Daenerys wel een goede koningin?
HBO Is Daenerys wel een goede koningin?

Aan de andere kant van de oceaan, in Winterfell, hoort Jaime - die achterbleef bij zijn Brienne - het verontrustende nieuws over de aanval op het water. Terwijl Sansa al begint te watertanden bij het idee van Cersei die geroosterd wordt door drakenvuur, schiet dat bij hem toch in het verkeerde keelgat. Heeft hij dan toch nog gevoelens voor zijn zus? 

Jaime hoort het nieuws over zijn zus.
HBO Jaime hoort het nieuws over zijn zus.

Verraad! In het midden van de nacht vertrekt hij in zijn eentje naar King’s Landing. Brienne, ondertussen hopeloos verliefd, smeekt hem om bij haar te blijven. “Je bent een goede man, beter dan Cersei.” Maar daar gaat Jaime niet mee akkoord. “Ik heb vreselijke dingen gedaan voor Cersei. Ik ben even slecht als haar.” Oké, dat is een goed punt. Wan iemand tot ridder slaan, versieren, mee naar bed nemen op het moment dat je ontdekt dat ze nog maagd is om haar daarna in dezelfde aflevering nog te dumpen... Ja jongen, dat is écht slecht. 

Brienne smeekt Jaime om te blijven.
HBO Brienne smeekt Jaime om te blijven.

De volgende ochtend staat Daenerys uiteraard bij Cersei aan de poort. De twee dames eisen maar één ding van elkaar: een onvoorwaardelijke overgave. Cersei hangt er nog een staartje aan vast: als Dany zich niet overgeeft, zal Missandei onmiddellijk ter dood gebracht worden. 

Daenerys confronteert Cersei voor het eerst.
HBO Daenerys confronteert Cersei voor het eerst.

Tyrion doet nog een verdienstelijke poging om zijn zus te overtuigen van een overgave. Hij waagt zijn eigen leven door in de vuurlinie van haar boogschutters te gaan staan en haar rechtstreeks toe te spreken. “Je hield altijd van je kinderen. Meer dan van jezelf, meer dan van Jaime. Doe het voor je ongeboren kind.”

Tyrion probeert Cersei te overtuigen.
HBO Tyrion probeert Cersei te overtuigen.

Cersei wordt tegen alle verwachtingen in wél even emotioneel bij het horen van die woorden. Maar ze beslist uiteraard om zich niét over te geven. En ook Dany geeft niet af. Had iemand eigenlijk ook maar iets anders verwacht?

Cersei wordt emotioneel.
HBO Cersei wordt emotioneel.

Dat betekent echter dat Cersei haar dreigement moet uitvoeren. Missandei wordt op de muur van de burcht tentoongesteld zodat haar vrienden beneden haar goed kunnen zien. 

Missandei wordt gegijzeld.
HBO Missandei wordt gegijzeld.

Wanneer Cersei haar vraagt om enkele laatste woorden uit te spreken, maakt Missandei een legendarische keuze: “Dracarys.” Haar vraag aan Dany weergalmt over de vlakte: “Brandt deze stad alsjeblieft volledig af!” Niet lang daarna grijpt The Mountain zijn zwaard na een knikje van de koningin, en dat is het einde van Missandei Of Naath. Een gruwelijk zicht: hoe haar geliefde Grey Worm zich hulpeloos omdraait terwijl haar levenloze lichaam naar beneden valt.

Dodental onder de hoofdpersonages: 2. 

Missandei spreekt legendarische laatste woorden: "Dracarys."
HBO Missandei spreekt legendarische laatste woorden: "Dracarys."

Daenerys heeft de boodschap goed ontvangen. Aan de woedde die in haar opborrelt te zien heeft ze er geen enkel bezwaar tegen om King’s Landing af te branden, onschuldige mensen aanwezig of niet. Er is geen ontkomen meer aan: de oorlog zal losbreken, de de tol wordt héél hoog.

Daenerys is razend.
HBO Daenerys is razend.

De vierde aflevering bracht ons ‘Game Of Thrones’ zoals we dat gewoon waren uit de gloriedagen van de serie: met talrijke onverwachte intriges en sterfgevallen. In de volgende, voorlaatste aflevering van de reeks mogen we weer een groots gevecht verwachten. Jon Snow trekt samen met Daenerys en hun kompanen naar King’s Landing om voor eens en altijd komaf te maken met Cersei Lannister. En met nog maar twee afleveringen te gaan kunnen we ons alleen maar afvragen: hoeveel doden vallen er volgende keer? 

Dodenteller

1. Rhaegal, de draak van Daenerys

2. Missandei of Naath
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ekrem Guler

    Hopelijk zal Cercei en Euron Greycoy haar verdiende loon = dood krijgen door Dracarys, Game of Thrones blijft ons maar verbazen...

  • jean petermans

    Verrassing??? Ghost was al te zien in de trailer van aflevering 4 die vorige week werd vrijgegeven.