Kristof Calvo laat achterste van tong zien tijdens bedgeheimen: "Ik verdien 3.600 euro netto per maand”

VIER
Een nieuwe dag, een nieuwe lading bedgeheimen. Dit keer is het de beurt aan Groen-boegbeeld Kristof Calvo (32), die in het bed van James Cooke geen onderwerp uit de weg gaat. Kristof vertelt onder meer over hoe het is om als jonge politicus een plek te veroveren in het politieke landschap. Daarbij komen ook zijn loon én zijn wankele gezondheid na de verkiezingscampagne aan bod. 

James schiet meteen raak met zijn eerste vraag aan Calvo. “Eigenlijk ben je nog jong. Heb je dat gevoeld, toen je het parlement binnenkwam?”, wil hij weten. “Ik had wel heel snel zoiets van: ik moet meer zijn dan alleen de jongste”, reageert Kristof. “Als je daar mag zitten, dan doe je dat niet half z’n gat.” Wanneer Cooke opmerkt dat het Groen-boegbeeld regelmatig commentaren krijgt als “die Calvo altijd, zo fel en zo hard”, wil de politicus nuanceren. “Dat is heel dubbel, want ik kan niet op een andere manier aan politiek doen. Als je daar zit en je voelt iets, je bent kwaad, dan mogen mensen dat ook weten. Dat hardnekkige komt vooral een stuk van thuis uit. Als ik een 8 had op school, vroeg mijn vader waarom ik geen 9 had. Als ik een 9 had, waarom ik geen 10 had.”

James vraagt zich verder af naar wie van de politieke voorzitters Calvo opkijkt. “Ik vind het heel straf wat De Wever heeft gedaan met zijn partij. Van een kleine partij iets groots gemaakt. Daar kan je alleen maar respect voor hebben.” Zo komt ook al snel het loon van de politicus ter sprake: James wil weten of Calvo vindt dat hij genoeg wordt vergoed voor wat hij doet. “Bij Groen dragen wij veel af aan de partij”, zegt hij. “Ik zal zo’n 3.600 euro netto verdienen.” Daar is hij tevreden mee. “Voor mijn leeftijd heb ik al meer dan mijn boterham verdiend.”

Gezondheid

Ook de gezondheid van Kristof komt aan bod. “Ben je soms bang voor een burn-out?”, vraagt James. Waarop Kristof repliceert: “Nee, maar nu na de campagne was ik echt kapot. Toen woog ik nog maar 58 of 59 kilo.” De teleurstellende resultaten van zijn partij hebben daar uiteraard iets mee te maken. “Ik vond dat echt een kutavond. Die uitslagen komen binnen, maar er staat een camera op je gezicht. Verschrikkelijk!” 

“Ik stond ook niet mee op het podium. Niet bewust, ik mocht niet mee”, gaat Calvo verder, waarna hij die woorden meteen weer lijkt in te slikken. “Nee nee, het is de voorzitter die moet spreken. Ik heb het zelf niet gevraagd. Voor zoiets moet je gevraagd worden, vind ik.” Calvo geeft nog mee dat hij niet vindt dat hij wereldvreemd is, hoewel sommigen dat menen. “Als ik aan politiek doe, ben ik niet enkel met mezelf en met de bubbel bezig.”

Bekijk de volledige bedgeheimen met Kristof Calvo: 
217 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Viaene

  Bij Groen dragen parlementsleden een deel van hun wedde af. Calvo verdient dus goed maar zou nog veel meer kunnen verdienen.

 • Bart Vaneigene

  Al die persoonlijke verhalen en onthullingen hebben we geen boodschap aan. Ik heb het meest respect voor politici die gewoon hun werk doen, waarvoor ze riant betaald zijn, en niet meedoen aan deze verkleutering.

 • Jan Becel

  Hij krijgt dat ja, verdient hij dat ook?

 • Gregoor Vogels

  Ons landje telt zo’n 544 parlementsleden die elk 5000 euro,verdienen per maand + 2300 onkostenvergoeding per maand + vette maandelijkse vergoedingen om in commissies te zetelen en 5.300 euro vakantiegeld. Sinds begin juni hebben ze niet gewerkt maar elk toch zo’n 27.000 euro getrokken (sik)! Er zijn er veel te veel, vandaar dat ze aan (betaalde) TV-programma’s meedoen! Schande!

 • van den eeden maria

  Mijnheer Denil en het gros van de mensen is het ook niet eens met de vergoeding van die voetballers of CEO's. Zijn mensen daarom zielig of afgunstig. Ik denk dat er hier eerder iemand is die niet meer realistisch is. Of noem jij dat normaal. Ik denk het niet Want uiteindelijk mogen wij die put vullen en via sponsering van bedrijven die dat aftrekken betalen we die potstampers. Mocht ik kunnen van mij geen cent. Maar onze zogenaamde democratie laat dat niet toe.