Koen Wauters openhartig over euthanasie bij voltooid leven: “Ik vind dat we ons lot in handen mogen hebben, dat zou ik ook graag doen”

Koen Wauters
VTM Koen Wauters
Koen Wauters sprak in ‘Wat Een Dag’ openhartig over euthanasie, ook bij hoogbejaarde mensen die vinden dat hun leven ‘goed geweest’ is. Zo had hij het over Lutgart Simoens (nu 91) die haar leven als voltooid beschouwt. “Ik kan me inbeelden dat ik op zo’n punt kom. Ik vind dat we ons lot in eigen handen mogen hebben.”

“Gezien we dat nu al kunnen aanvragen voor hevige pijnen of een mentaal breekpunt waarop je zegt ‘nu moet het kunnen’, en het dan beslist wordt door een commissie van dokters, zou ik hopen dat dat ook mogelijk zou zijn voor dit soort situaties. Ik kan me in beelden dat ik op zo’n punt kom waarop ik denk: ik heb geleefd voor vier, het is goed geweest. Voor iedereen is dat anders, en dat maakt het ook zo’n moeilijke discussie. Maar we mogen die niet uit de weg gaan.” Volgens Koen maken we soms te veel ophef over de dood. “Het gaat ons allemaal overkomen, we gaan er allemaal aan. Waarom zouden we ons eigen lot niet in handen mogen nemen?”
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Vangheluwe

  Elkeen doet wat hij het beste vindt, maar er is maar weinig of geen verschil volgens mij tussen 'zelfmoord of euthanasie"... het ene noemen sommigen 'proper'.. hoe noem je dan het andere?? Binnenkort medicatie terug betaald door de ziekteverzekering voor een "propere dood"... De mens begint meer en meer zich als 'God' te gedragen...zelfs kinderen in de moederschoot worden proper opgeruimd...

 • Sanomis Van Caluwe

  Ikhoop dat iedereen met een beetje verstand en bekende vlamingen helpen om deze situatie aan te kaarten,het zelfmoordcijfer zal dalen ,want zeg nu,wie wil er aftakelen enwaarom mogen we niet zelf BESLISSEN, alles mag tegenwoordig ,toch???1k ben VOOR.

 • Frank De Neve

  Gedurfde uitspraak. Bij nader inzien heeft hij wel een punt. Genoeg en voldaan is belangrijker dan het eindje rekken. Het begin van een mooi debat.

 • herman de genst

  ben geen fan van koen , maar sta volledig achter hem met deze uitlating ;

 • raf peeters

  Euthanasie is nog steeds beter dan om even wat om leven te stappen(voltooid leven) ,zich verhangen ,kogel door de kop en dergelijke is niet zo fraai,iemand die uit leven wil stappen doet het gewoon maar kan ook op propere manier.Ga wekelijks als vrijwilliger ouderen bezoek brengen die verlaten zijn,geen familie,de kinderen die hun ouders niet meer bezoeken en nog van dat fraai's,voor velen zou dit welkom zijn omdat ze zoals ze vertellen "moe zijn nog te leven en wat doe ik hier nog"