Kat Kerkhofs en zus Lyn zijn 5 weken 'Tipsy' voor nieuwe reeks: "Na één week moest ik al overgeven. Dat belooft"

Hier hebben Lyn en Kat het nog naar hun zin. Maar tijdens de opnames, die nog lopen, is het afzien, zeggen de zussen.
VIER Hier hebben Lyn en Kat het nog naar hun zin. Maar tijdens de opnames, die nog lopen, is het afzien, zeggen de zussen.
Drinken we te veel? En wat doet dat met ons lijf? Kat Kerkhofs (29) en haar zus Lyn (31) zoeken naar antwoorden in hun eerste eigen programma voor VIJF: 'Tipsy'. Daarvoor drinken ze vijf weken lang minstens twee glazen per dag én mogen ze geen drankjes weigeren. "Na één week moest ik al overgeven. Dat belooft", lacht Kat.

In 'Perfect' ging Karen Damen de uitdaging aan om haar lichaam perfect in balans te krijgen. De zusjes Kerkhofs doen nu exact het tegenovergestelde: ze ondervinden aan den lijve hoe alcohol je lijf teistert. "Er zijn zoveel tegenstrijdigheden in de maatschappij. Roken en alcohol drinken zijn allebei ongezond, maar toch vindt iedereen je flauw als je zegt dat je gestopt bent met drinken. Maar iemand die stopt met roken krijgt felicitaties", vertellen Kat en Lyn. "Alcohol wordt gezien als een sociaal glijmiddel, het geeft je het gevoel erbij te horen. Het is ook zó ingeburgerd. Zelfs op een begrafenis vloeit er alcohol." In de vijfdelige docureeks 'Tipsy' gaan de zussen uitzoeken waar dat allemaal vandaan komt. "We gaan ook na welke rol alcohol in ons eigen leven speelt. Of we het best niet wat minder drinken, bijvoorbeeld."

Kater

En valt dat alcoholgebruik mee? "Euh, wij drinken best wel veel. Maar dat komt omdat wij 'slechte' levensgenieters zijn", lachen ze. Beide dames houden van een goed glas rode wijn. En als het wat meer mag zijn? "Voor mij een margarita dan. Maar als ik daarmee begin, wordt het gevaarlijk. Die gaan zo vlot binnen. Als ik mijn glazen alcohol per week bij elkaar tel, kom ik toch aan 15. Vooral in de zomer", geeft Kat toe. 

"Ik drink er iets minder per week. Mijn kleine zusje is mij aan het inhalen", lacht Lyn. Voor 'Tipsy' moeten ze dagelijks minstens twee glazen alcohol drinken - net zoals de gemiddelde Belg - én mogen ze een extra consumptie niet weigeren. Dat klinkt niet echt als een uitdaging, als we hun eigen alcoholgebruik in rekening nemen. "Net wél", zeggen ze duidelijk. "De opnames zijn een week bezig en ik heb al drie keer thuis alleen moeten drinken. 's Avonds, om iets voor 23 uur, besef ik dan plots: 'Oei, ik heb nog niet gedronken vandaag.' En dan moet ik voor mezelf een fles wijn openmaken. Wat een verplichting. Ik voelde mij keizielig", zegt Lyn. "Wij kunnen vrij goed tegen alcohol, maar na week één heb ik al moeten overgeven door te veel drank - met een kater tot gevolg. Normaal zou ik dan twee dagen niks drinken, maar nu moet je gewoon blijven gaan. Na de eerste week voelde ik mij al kapot en uitgeput. Er is dus echt wel een verschil als je je alcoholgebruik zelf in handen hebt", aldus Kat.

Hun alcoholgebruik wordt op de voet gevolgd door een professor van het UZ Leuven. Hij heeft bij het begin van hun experiment een nulmeting gedaan bij Kat en Lyn, en zal vaststellen hoe hun lichaam eraan toe is na vijf weken. "We gaan de positieve en negatieve gevolgen in kaart brengen. En dan gaan we ook voor onszelf uitmaken wat we met die resultaten doen, of we onze levensstijl aanpassen of niet", zeggen de dames. "Hopelijk steken de kijkers er ook iets van op, maar da's vrijblijvend. Het is absoluut niet de bedoeling dat wij belerend overkomen met dit programma."

Sisterfight

Hoe het experiment afloopt, zien we pas in oktober op VIJF. Al weten Kat en Lyn nu al dat samen een programma maken "de max" is. "Het is leuk om naar je werk te vertrekken en weten dat je zus er ook zal zijn", zegt Lyn. "Wij kennen elkaar door en door, we zijn zo vertrouwd met elkaar. Als haar mascara uitgelopen is, bijvoorbeeld, veeg ik die af terwijl zij nog iets aan het vertellen is", lacht Kat. "Maar ik denk wel dat de cameramannen soms schrikken bij een typische sisterfight. Zoiets gebeurt meestal niet bij gewone hosts, hé." Voor Lyn is het de eerste keer dat ze op tv komt. Acht jaar lang werkte ze achter de schermen als programmamedewerker voor onder meer 'Goed Volk' met Jeroen Meus op Eén. "Het is wennen om nu zelf voor de camera te staan. Maar ik kreeg de kans om dit samen met mijn zus te doen en ik heb die gegrepen. Of er een vervolg komt? Dat zullen we wel zien."