Karen Damen in 'Dancing With The Stars': "Tien minuten aan het trainen en ik wilde al winnen"

Karen Damen is al helemaal gebeten door de dansmicrobe

Karen dankt haar nieuwe dansverslaving aan haar leraar Frank.
VIER Karen dankt haar nieuwe dansverslaving aan haar leraar Frank.
VIER gaat vanaf vrijdag 19 oktober met 'Dancing With The Stars' de strijd aan met 'The Voice Kids' op VTM. Maar wie wordt de ster op de dansvloer? Alle kandidaten willen even graag winnen, maar bij Karen Damen (43) heeft de dansmicrobe zich wel serieus vastgebeten. "Dit is echt verslavend, dansen beheerst nu mijn hele leven."

Drie uur aan een stuk heeft ze alweer danspassen zitten instuderen. De uitdaging: straks een goed figuur slaan in 'Dancing With The Stars'. Een slopende opdracht, zo blijkt, wanneer Karen Damen zich in trainingspak tegenover ons op het terras van de studio in Lint neerplant. "Jongens, dit is afzien", lacht ze. "Voor we met de trainingen begonnen, had ik zes maanden echt niks gedaan. Ik was vergeten hoe hard je lijf nood heeft aan beweging." Het wekenlang keiharde trainen heeft wel al zichtbaar resultaat opgeleverd. "Neen, ik ben geen kilo's kwijtgeraakt. Eentje of zo. Ik heb wel meer spieren gekregen. Eens echt gaan zitten en een koffietje drinken, dat zit er niet in. En dat moet ook niet. Liever drie uur keihard en met volle concentratie bezig zijn, om dan neer te vallen. Potteke vol, zoals we zeggen."

Energie te veel

"Ik heb lang getwijfeld om 'ja' te zeggen voor 'Dancing With The Stars'", geeft ze toe. "Alhoewel. Dit ligt nog binnen mijn mogelijkheden. Van een springplank in een zwembad springen: no way. Of ijsschaatsen? Idem dito. Het is wel de allereerste keer dat ik volledig uit mijn comfortzone kom. Ik hoop echt dat de verwachtingen van de mensen niet te hoog zullen liggen. Ik wil hen dat nu al graag meegeven: ik ben geen danseres. Ik was zangeres bij K3 en deed af en toe een danspasje." "Ja, ik ben best bang dat de mensen te veel van mij verwachten en dan teleurgesteld gaan zijn", zegt ze. "Ik heb liever dat ze naar de show kijken met de insteek dat er van die Karen niks in huis gaat komen - en dat ze dan aangenaam verrast worden."

"Hoe ver ik wil geraken? Ik verleg elke dag mijn ambities. Toen we begonnen, vond ik het gewoon leuk om alle mogelijke dansen aan te leren. Lekker meegenomen, dacht ik. En dan word je gebeten door die wedstrijdmicrobe. Met dank aan mijn dansleraar. We waren nog geen tien minuten bezig toen ik 'Dancing With The Stars' al wilde winnen. Die euforie is nu gelukkig voorbij. Winnen hoeft niet meer. Maar ik zou wel heel graag de finale halen. Dan heb je de kans om alle dansen ook effectief te doen. Ach, het klinkt gigantisch cliché, maar ik wil nu al hard roepen dat ik niet uit deze wedstrijd gegooid wil worden. Het is veel te leuk, veel te verslavend. Voorlopig beheerst dit mijn leven, niet normaal. Ik spring 's morgens uit mijn bed en zit meteen al te oefenen. Ik heb energie te veel, precies of ik in een vat Prozac ben gevallen."

Underdog haalt het altijd

Met James Cooke krijgt Karen haar beste vriend als tegenstander, en dat zou wel eens voor vuurwerk kunnen zorgen. "Dat ze mijn maatje als concurrent op de dansvloer hebben neergepoot, vind ik echt niet leuk", zegt ze. "Stel dat ik de finale zou bereiken en ik dan moet dansen tegen James... Ik word zot. Ik weet immers hoe graag James wil winnen. Hij doet daar alles voor. Ik gun het iedereen, maar James toch nog een tikkeltje meer. Maar we weten dat in dit soort wedstrijden niet de beste wint, wel de underdog, de sympathiekste, noem maar op. Ik ga hard mijn best doen. Er meteen uitgeflikkerd worden zou ik heel erg vinden. Al zal het niet aan mij gelegen hebben. Ik heb me nog nooit in mijn leven zó gesmeten."