Karen Damen en James Cooke krijgen wind van voren van mensen die werken met échte armen

Nieuwe Buren, het programma waarin Karen Damen en James Cooke een maand lang moeten rondkomen met een leefloon, weekt felle reacties los.

Niet het minst bij ervaringsdeskundigen Ann en Swa, die zich dagelijks inzetten voor armen. Zij hebben duidelijk een eitje te pellen met de presentatoren en confronteren hen in een extra video van VIJF met enkele denigrerende uitspraken.

Te veel alcohol
Ze hebben ook heel concrete opmerkingen, zoals dat het presentatieduo veel alcohol drinkt. Dat is stigmatiserend, vinden ze. "Weten jullie dat er kinderen weggenomen worden omdat een hulpverlener binnenkomt terwijl de papa toevallig met een pintje in zijn handen zit?", argumenteert Swa.

Al hebben hij en Ann natuurlijk ook veel positieve dingen gezien, zoals de verbaasde reacties van de presentatoren bij de confrontatie met de voor veel mensen dagdagelijkse werkelijkheid. Ze hopen ook dat het programma mensen dichter bij elkaar kan brengen en kan leiden tot meer begrip voor wie kampt met armoede.

Leefloon
Voor het programma verhuisden Damen en haar beste vriend naar een bescheiden woning en moesten ze 30 dagen lang zien rond te komen met een leefloon van 768 euro. Ze wilden zelf ondervinden wat voor meer dan 100.000 Belgen een keiharde realiteit is, en zetten zich in die 30 dagen ook in als vrijwilligers voor bejaarden.