Kan en mag dit wel? Kinderen Davy Gilles zonder gordel op overvolle achterbank op tv

In de uitzending is goed te zien dat niet iedereen een gordel draagt in de wagen.
VTM In de uitzending is goed te zien dat niet iedereen een gordel draagt in de wagen.
Gisteren waren Davy Gilles (42) en zijn gezin te zien in ‘Groeten Uit’ op VTM. Hun passage in het programma krijgt echter een onverwacht gevolg: Agentschap Wegen en Verkeer stelt zich vragen rond de veiligheid bij sommige fragmenten. In de aflevering is te zien hoe de kinderen met z’n vieren plaatsnemen op de achterbank van de wagen. Bovendien draagt niet iedereen een gordel. Gilles reageerde inmiddels op de kwestie: “De rit in de oldtimer was begeleid, over een korte afstand.”

Davy Gilles, vooral bekend als één van De Romeo’s, was voor het eerst met zijn volledige gezin te zien: zowel zijn dochter Sam en zoon Maxime uit vorige relaties, als zijn kinderen met zijn vrouw Sasha, Beau en Noa, maakten hun opwachting in ‘Groeten Uit’. Het gezin werd door presentatrice An Lemmens getrakteerd op een nostalgische trip naar 1988, om er de tienerjaren van Davy te herbeleven. 

Om ‘daar’ te geraken, stapten Davy en zijn gezin in een blitse Toyota Celica. Dat was destijds de sportwagen van zijn vader. Al snel viel het de zanger op hoe weinig plaats de wagen te bieden had. “Daar geraak ik nooit in met mijn kinderen”, grapte Davy. “Kunnen jullie naast mekaar, of past dat niet?”, vroeg ook Sacha zich luidop af. Toch leek het verder niet al te veel te deren: het gezin stapte met z’n allen in de sportwagen. 

De kijker kreeg vervolgens te zien hoe het gezin het land doorkruiste. In die fragmenten is goed te zien dat slechts twee kinderen een gordel dragen. Zo waren de jongste kinderen, zoontje Beau en dochter Noa, niet vastgeklikt, waardoor zij zich vrij op de achterbank konden bewegen.

Waarschuwen

Vraag is natuurlijk: kan en mag dit zomaar? Agentschap Wegen en Verkeer wil een kanttekening maken bij de beelden. “Wij willen hier uitdrukkelijk voor waarschuwen”, zegt woordvoerster Veva Daniels. “Sinds 1975 werd het in België verplicht om vooraan in de auto de gordel om te doen. Sinds 1991 geldt deze verplichting ook voor de passagiers achterin. Bovendien mogen er niet meer mensen plaatsnemen in de wagen, dan dat er gordels beschikbaar zijn. Wij roepen de zenders dan ook op om alle regels na te leven.”

De kinderen zaten met z’n vieren op de achterbank.
VTM De kinderen zaten met z’n vieren op de achterbank.

Davy en Sasha zagen de aflevering ondertussen ook en reageerden op de kwestie. De rit in de oldtimer was begeleid, over een korte afstand”, zegt Gilles. “Iedereen waakte er voortdurend over de veiligheid. Maar uiteraard wil ik benadrukken dat wij met z’n allen in het gezin streng waken over de verkeersveiligheid. ‘Gordels aan’, dat is het eerste wat we aan de start van elke rit vragen. Ondanks de heisa ben ik dankbaar voor het warm bad van nostalgie waarin de makers van ‘Groeten Uit’ ons een weekend in hebben ondergedompeld. Het was een unieke ervaring waar we veel uit hebben geleerd.”

Hallo, VTM?

Ook VTM erkent dat Davy en zijn gezin de verkeersregels overtreden. “Maar”, zo stellen zij, “de aflevering speelt zich af in 1988. In die tijd zaten de mensen effectief met z’n vieren op de achterbank, waardoor niet iedereen een gordel aan kon doen. Veel wagens hadden zelfs geen gordel toen. Dat is een beetje eigen aan het format. Want uiteraard is het niet de bedoeling om de regels te overtreden. In andere programma’s letten we daar goed op”, klinkt het. “Hoe lang Davy en Sacha zo hebben rondgereden weet ik niet precies. Maar zoals gezegd: in die tijd was dat heel gewoon. Vandaar dus dat dat zo in beeld kwam.”

Niet iedereen droeg een gordel in de wagen.
VTM Niet iedereen droeg een gordel in de wagen.

Dat het programma zich binnen de tijdsgeest van 1988 afspeelt, kunnen ze bij Agentschap Wegen en Verkeer begrijpen. “Als dat de opzet van het programma is, en die lijn dus over elk detail wordt doorgetrokken. Maar dan zou dat toch genoeg moeten gekaderd zijn. Wij raden de zender dus aan om een verwittiging te plaatsen in beeld, of om het voldoende aan bod te laten komen tijdens de uitzending. Of om uiteraard gewoon geen enkele overtreding te begaan.”
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel De Kerpel

  Laat de mensen toch doen! Als ze hun kinderen op de achterbank willen zonder gordel, so what

 • Guy Dupont

  Komaan mensen. Niet gaaan overdrijven hè. Vroeger was het anders dan nu.

 • jos indigne

  Mag het in zo een oude auto niet gordelloos ????

 • KATHLEEN VAN DAMME

  Hoe veilig het allemaal is hangt van de bestuurders af : met of zonder gordel : als je auto in brand staat ben je beter af zonder, bij aanrijding mag je de gordel aanhebben als er één tegen hoge snelheid tegen je rijdt hangt alles af van het lot. Maar ja, allemaal die agentschappen moeten een alibi hebben om de politieke vriendjes te bevoordelen en een postje te geven.

 • Erik Pauwels

  Als ze zich daar nu eens zouden bezighouden met de weginfrastructuur,als je op enorm veel punten in de fout bent,is het misplaatst om op futiliteiten van een ander kritiek te geven.Het klopt wel,maar buiten klopt er veel niet.