Exclusief voor abonnees

Jeugdvriend en ex-ploegmaat Steve De Wolf over zijn woelige jaren met Frank Vandenbroucke: “Slaappillen, drank, cocaïne ... Voor mij is Frank al gestorven in 1999"

Frank Vandenbroucke
Foto BELGA Frank Vandenbroucke
“De riem eraf bij Frank, dat was: een cola gaan drinken, en om elf in plaats van tien uur naar bed. Hij was wél serieus met zijn vak bezig. Tot eind ’99 toch...” Steve De Wolf (43), jeugdvriend en ploegmaat van wijlen Frank Vandenbroucke, is één van de getuigen in de docureeks ‘VDB. Ik Ben God Niet’, vanaf deze week op Canvas. In Dag Allemaal blikt hij graag terug op het te korte leven van Il bimbo d’oro. Het leest als een schelmenroman, helaas zonder happy end.

Vandaag is Steve vertegenwoordiger van Action Sports, een grootdistributeur van fietsbenodigdheden. Hij leerde Frank kennen toen ze piepjong waren. “Dat was in juli 1989, ik was dertien en Frank veertien”, zegt Steve. “Het was op een aspirantenkoers in Herne. We wonnen allebei in onze reeks. Het klikte meteen tussen ons, en we spraken af waar we zouden gaan koersen. Die zomer­ kwam Frank bij ons in Roosdaal logeren. Het Pajottenland was in zijn ogen een ideaal trainingsparcours. Als aspirant trainden we zo’n twee à drie uur per dag.”

En de rest van de tijd?

Dan deden wij wat alle tieners van die leeftijd doen: met de BMX gaan crossen, voetballen, een filmpje meepikken. En in het najaar nam ik hem soms mee naar de schaatsbaan in Liedekerke, waar ik kind aan huis was. Schaatsen is het enige waarin ik ooit beter was dan Frank. (lacht)

Zoiets kon hij naar verluidt niet verdragen.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.