Jean-Pierre Van Rossem blikte terug in eigen reeks: “Ik heb van alles spijt”

Van Rossem
SBS Van Rossem
Deze maand gaf VIER nog ‘Van Rossem’, een nieuwe docureeks van Peter Boeckx op televisie. De econoom en voormalig politicus keek terug op zijn leven en zei spijt te hebben. “Ik heb van alles spijt. Maar als ik het anders had gedaan, was het nooit zo boeiend geweest.”

Er valt genoeg te vertellen over Jean-Pierre Van Rossem, die in de jaren ’70 in de cel belandde voor valsheid in geschrifte. Destijds was hij ook verslaafd aan heroïne. Daarna kwam hij met het beruchte Moneytron, een beleggingsbedrijf dat de koersen van de beurs zou kunnen voorspellen, maar in realiteit meer in de buurt kwam van oplichterij. Ook Moneytron leverde hem uiteindelijk vijf jaar cel op. Zijn uitzinnige rijkdom sprak in de jaren ‘80 en ‘90 tot de verbeelding. Een vloot ferrari’s, kastelen, een megajacht, tientallen miljoenen dollars en heel wat vrouwelijk schoon. Van Rossem had het allemaal. Hij had naar eigen zeggen een fortuin van 898 miljoen dollar.

Dit jaar werd Van Rossem 73 jaar. De tijden van koffers vol geld, pitspoezen, legendarische feestjes in dancing Bocaccio en decadente overvloed waren definitief voorbij. In zijn bescheiden appartementje in Kapelle-op-den-Bos leefde hij teruggetrokken en alleen. Hij schilderde, las en studeerde. Hij stopte ook met roken. Bij zijn vorige operatie verloor hij net niet zijn linkerbeen.

Van Rossem
SBS Van Rossem

In november van dit jaar kreeg hij opnieuw twee jaar effectieve celstraf en werd er 390.000 euro verbeurd verklaard wegens valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. Van Rossem kampte met twijfels. Zich strijdvaardig tonen en “het ongeluksvonnis met alle macht blijven bestrijden” of definitief afscheid nemen. Hij was moe, maar kondigde toch aan volgend jaar nog een gooi te zullen doen naar een zetel in de Kamer. Of hoe de geschiedenis zich wel eens zou kunnen herhalen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.