Janine Bischops (73): "Oudere vrouwen schrijf je niet af"

rv
Actrice Janine Bischops speelde haar hele leven op zeker. Ze moest 73 worden om te durven. Voor het eerst koos ze voor barsten in plaats van buigen. En hoe. Onverwacht en met onmiddellijke ingang stapte ze na 21 jaar uit 'Thuis'. Ze hield de eer aan zichzelf en dat van haar personage Jenny. Haar rol van oermoeder devalueerde tot die van oude bloempot. "Nooit liep ik zo recht op mijn doel af als die ochtend naar de post met mijn ontslagbrief. Buiten op straat werd ik overspoeld door trots. Oudere vrouwen schrijf je niet af. Nàh."

Een beslissing die getuigt van eigenwaarde.
Ik heb wel een week geweend, hoor. Iedereen in 'Thuis' wist dat ik ongelukkig was en toch heb ik ze allemaal verrast, inclusief mijn kinderen. 'Ze zegt al twee jaar dat ze eruit stapt, maar dat doet ze toch nooit.' Toen ik in de schminkkamer zei 'Toch raar, mijn laatste dag', lachten ze nog 'Jaja, het zal wel'."

Waarom was het ineens genoeg?
"Tot twee jaar geleden heb ik Jenny Verbeeck zeer graag gespeeld. Ik ben apetrots op de verhaallijn van Jenny's borstkanker, mijn voorstel trouwens. Maar na 19 jaar zat er geen vlees meer aan die rol. 'Jenny' moest er af en toe nog wat bij staan, ik voelde me als acteur bij het afval gezet. Niet hautain bedoeld, maar daarvoor ken ik mijn stiel te goed. Zo mocht het niet eindigen. Het deed afbreuk aan alle moois uit mijn carrière."

Het volledige interview met Janine leest u op HLN PLUS. Klik hier en proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van onze zone exclusief voor abonnees

rv
VRTReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels