Jan-Jaap Van der Wal voelt zich prima bij 'De Ideale Wereld': "Vlaamse tv staat veel verder dan Nederlandse"

Jan Jaap heeft er z'n eerste week 'Ideale Wereld' al opzitten, telkens netjes in maatpak en 'Dash-wit' hemd.
VRT Jan Jaap heeft er z'n eerste week 'Ideale Wereld' al opzitten, telkens netjes in maatpak en 'Dash-wit' hemd.
Straks zetelt hij alweer in de jury van 'De Slimste Mens ter Wereld', maar nu al zit Jan Jaap Van der Wal (38) bij Canvas op de 'Ideale Wereld'-stoel. Strak in het pak en met een aanpak die weinig anders is dan wat we al kenden. "Ik weet op welke knoppen ik moet drukken."

Grootste vernieuwing vorige week bij de start van 'De Ideale Wereld' was toch vooral de gastheer. Niet langer Otto-Jan Ham - die in de catacomben van de VRT naarstig werkt aan een programma over het geheugen - maar wel Jan Jaap Van der Wal. De Nederlandse comedian is na veelvuldige passages bij 'De Slimste Mens ter Wereld' inmiddels een halve Vlaming. Netjes in maatpak, Dash-wit hemd met passende sobere das en even enthousiast als zijn voorganger, die al sinds 2013 tien seizoenen lang 'De Ideale Wereld' een gezicht gaf.

"Het was absoluut niet zo eenvoudig om na dat jubuileumseizoen zomaar Otto-Jan op te volgen. Hij is een van de populairste presentatoren van Vlaanderen", geeft Jan Jaap toe. "Dat is voor mij én voor de kijker wennen. Maar tegelijk zit er na al die jaren een soort machinerie achter het programma die hartstikke goed loopt. Dat overnemen was eigenlijk vrij eenvoudig. Als je tenminste iets van humor snapt, als je weet hoe de redactie in elkaar steekt en hoe die ploeg werkt. Dat doe ik uiteraard, want ik draai al een hele poos mee. Ik weet op welke knoppen ik al dan niet moet duwen."

"'De Ideale Wereld' is zo veel meer dan een presentator. Dat moet ik zelf nog gaan ondervinden. Aan mij om uit te maken hoe groot je die verantwoordelijkheid wil maken en hoeveel kak - zoals jullie dat zo mooi zeggen - je daar aanhangt. Gelukkig blijven de goede sidekicks, en is Siska Schoeters er nu ook bijgekomen. Voor de rest moet ik zelf moppen maken en een eigen mening hebben."

Tactvolle comedian

"Of ik me als Nederlander hier een beetje een indringer vind? Niet echt, neen. Ik ben deel van het team", vindt de comedian. "Wat humor betreft sla ik, denk ik, de juiste toon aan. Ik weet inmiddels wel wat hier kan en wat niet kan. Sommigen noemen me tactvol. Dat klopt wel, denk ik. Ik weet hoe de hazen lopen. Natuurlijk moet ik nog heel wat inlezen wat mijn gasten betreft. In de categorie jeugdhelden mis ik wel een en ander. Al kan dat ook wel een voordeel zijn. En natuurlijk ga ik aan een Jacques Vermeire nooit vragen hoe het ooit begonnen is. Al heb ik grote delen van zijn carrière gemist."

Vlaanderen en Nederland hebben nog weinig met elkaar gemeen, maar hun komieken trekken wel moeiteloos over de grens. Philippe Geubels is hot in Holland, Jan Jaap krijgt z'n programma bij de VRT. "Dat is de kruisbestuiving, denk ik. En, niet onbelangrijk, tv staat hier verder dan bij ons. Denk aan 'Sorry Voor Alles' of 'De Pappenheimers'. Zulke programma's kennen we in Nederland niet", zegt Van der Wal. "Ik heb ook lang gewerkt om wat te betekenen in Vlaanderen. Bij 'Café Corsari' heb ik nauwgezet gewerkt om op de juiste manier te presenteren. Dat betaalt zich dan uit, zodat ik nu mijn ding kan doen. Let wel, ik heb geen carte blanche gekregen. Dat heeft het programma al gekregen. Op dat succes wil ik verdersurfen."

De Ideale Wereld: Canvas 21.55 uur
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Josepha Van Vlaanderen

    Hij doet dat goed, toffe pee maar Otto-Jan was ook niet slecht!