James Cooke danst vanavond een trio in ‘Dancing With The Stars’: “Honderd kilo aan danseressen ronddraaien”

In de Halloweenspecial wekt James als een ware Frankenstein niet twee monsters, maar wel zijn twee danseressen tot leven.
Kristof Ghyselinck In de Halloweenspecial wekt James als een ware Frankenstein niet twee monsters, maar wel zijn twee danseressen tot leven.
James Cooke (34) gooit vanavond alles in de strijd om de kijkers van 'Dancing With The Stars' te overtuigen. In de Halloweenspecial danst hij de tango niet met één, maar met twee dames. Goed voor een spannende lift waarbij hij zowat honderd kilogram aan dames in de lucht zwiert. "Vermoeiend? Het zweet loopt tot aan mijn bilnaad", biecht hij op tijdens de repetities.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In 'Dancing With The Stars' staat alles straks op VIER in het teken van Halloween. De volledige groep opent met de klassieker 'Thriller' van Michael Jackson. Nadien mag Karen Damen een Weense wals brengen verkleed als porseleinen pop, is Peter Van Asbroeck een killer clown, gaat Kat Kerkhofs voor een 'Eyes Wide Shut'-masker en laat Elodie Ouédraogo het beest in zich los op 'The Monster' van Eminem. En dan is er nog James Cooke, die niet met één, maar twee danspartners op de vloer komt. Voor een giftige Halloweentango als professor Frankenstein op 'Toxic' van 2Wei. James wekt niet alleen zijn vaste danspartner Björk tot leven, maar ook gelegenheidsdanseres Ellen - enkele jaren geleden nog halve finaliste in 'So You Think You Can Dance'. 

Een behoorlijk zware klus voor Cooke, die midden op de dansvloer met beide dames tegelijk een lift uitvoert. "Het zweet loopt tot aan mijn bilnaad", zuchtte James gistermiddag nadat hij - zonder onderbreking - vier keer na elkaar zijn dans mocht oefenen. "Met een brede lach en elegant met zo'n honderd kilo aan danseressen ronddraaien: begin er maar aan", vertelt hij, terwijl Björk hem nog wat aanwijzingen geeft over hoe hij best zijn handen houdt tijdens die lift. "Een dans met een man zit er hier voorlopig nog niet in", lacht James, die daar stiekem van droomt. "Ach, ik maak dat 's avonds thuis wel goed. Neen, ernstig, ik ben erg blij met wat we hier mogen doen. Een heel goed idee om met z'n drieën te dansen. It takes three to tango, niet? Dit is voor mij weer een ferme uitdaging. Plots moet ik rekening houden met twee dames. Terwijl ik de vorige weken al moeite genoeg had om alles op een rijtje te houden met één danspartner", lacht hij. "Het is wel dubbel zoveel pret. Ellen is echt een toffe danseres met hopen ervaring. Natuurlijk was er ook wat stress, omdat ze plots 'binnenbreekt' in een team dat al weken heel nauw samenwerkt."

Kristof Ghyselinck

Dieet geschrapt

Op de vooravond van de derde aflevering van het dansprogramma hebben alle kandidaten duidelijk nog een tandje bijgestoken. "Het is heavy, ja. Je voelt dat de druk om te presteren stijgt, dat het dansniveau ook stijgt. Je moet gewoon beter en beter gaan dansen. Dat gebeurt haast instinctief. Ik voel elke spier, elke ledemaat. Als ik thuiskom ben ik bekaf, maar met een goed gevoel omdat ik weet dat ik keihard gewerkt heb", zegt James. Dat hij tussen het aanleren van alweer een nieuwe dans en de eindeloze repetities door ook nog een gewoon professioneel leven heeft, neemt hij er graag bij. "Ons bedrijfje blijft gewoon verder draaien. Met ons productiehuis Uitgezonderd hebben we dit jaar liefst acht shows. Desondanks blijven we een kleine zaak, waarbij mijn businesspartner Bob Jennes en ik veel zelf doen. We steunen elkaar. Dat zorgt ervoor dat ik nu dit mag doen. En we koesteren wat we bereikt hebben. We hebben onszelf destijds maanden niet kunnen betalen. Nu kan dat wel. Maar dan weet je dat je de rol niet mag lossen."

"Ja, het is allemaal heel intens en best vermoeiend, maar deze danswedstrijd heeft ook één ongelooflijk voordeel", besluit James. "Ik moet niet meer op mijn eten letten. Ik heb het woordje 'dieet' geschrapt. Ik mag eten wat ik wil en sta toch strak. Ik ben zo blij dat ik alle fysieke inspanningen kan compenseren met lekker eten. Ik val nu wel geen gram af, maar de trainer hier zegt dat ik vetten omzet in extra spieren. Goed, toch? (lacht)”