Is ‘Dumbo’ racistisch? Disney plaatst voortaan waarschuwingen voor klassieke animatiefilms

Een beeld uit ‘Dumbo’
ANP Kippa Een beeld uit ‘Dumbo’
In de VS, Canada en Nederland werd op 12 november Disney+ gelanceerd, de streamingdienst van Disney. Opmerkzame kijkers merkten echter op dat sommige klassieke animatiefilms een disclaimer meekregen. 

Disney+ werd op 12 november gelanceerd in de Verenigde Staten, Canada en Nederland. Fans genoten van de klassieke animatiefilms die plots en masse beschikbaar waren op de streamingdienst. Maar toch merkten bepaalde kijkers op dat Disney zich ingedekt had. Bij de korte inhoud van bepaalde films was plots een disclaimer toegevoegd. 

Zo eindigde de synopsis van ‘Dumbo’ plots met: “Dit programma wordt aangeboden zoals het oorspronkelijk gemaakt werd. Het kan achterhaalde culturele weergaven bevatten.” Ook films als ‘The Jungle Book’ en ‘The Aristocats’ kregen een dergelijke waarschuwing mee. Daarmee lijkt Disney zich te willen wapenen tegen kritiek op mogelijke racistische scènes en personages, die het bedrijf de laatste jaren met de regelmaat van de klok te verwerken krijgt. 

Karikaturen 

Zo zorgt het liedje ‘When I See An Elephant Fly’ uit ‘Dumbo’ voor ophef, omdat de kraaien op karikaturen van zwarte mensen lijken. Dat hun leider ‘Jim' heet, en daarmee lijkt te verwijzen naar de Jim Crow-wetten, die rassenscheiding oplegden in de VS, gooide nog meer olie op het vuur. In ‘The Jungle Book’ wordt King Louie vaak gezien als racistisch en het feit dat de Siamese kat in ‘The Aristocats’ met stokjes piano speelt, kan volgens sommigen ook niet door de beugel.  

Vorige week berichtte CNBC nog dat Disney+ erover nadacht om die problematische scènes te censureren, maar het lijkt erop dat het bedrijf een andere aanpak verkoos. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • HILDE CUPPENS

    Ongelooflijk. Waar gaat dit naartoe? Dit kan je toch niet meer normaal noemen. Hoe langer, hoe gekker.