Homans: "Geen Frank Underwood in de Belgische politiek"

Liesbeth Homans.
PHOTO_NEWS Liesbeth Homans.
"Ik denk niet dat er in Vlaanderen of in België een Frank Underwood rondloopt." Dat zei Liesbeth Homans (N-VA) vanavond in 'Reyers Laat', waarin ze zich outte als grote fan van de Netflix-serie 'House of Cards'.

Deze week verschijnt op Netflix het derde seizoen van de topserie 'House of Cards', en voor die gelegenheid werden minister Liesbeth Homans en regisseur Michaël R. Roskam in de studio van 'Reyers Laat' uitgenodigd.

Homans is een groot fan van de serie. "De reeks toont een karikatuur van hoe het er in de politiek echt aan toe gaat", klonk het. "Voor alle duidelijkheid: ik zou nooit zo ver gaan in de politiek. Sommige dingen doe je gewoon niet. Het is echt extreem; hij gaat over lijken."

Wie de Frank Underwood in de Vlaamse politiek is? "Ik denk dat er in Vlaanderen of in België geen Frank Underwood rondloopt", antwoordde ze lachend. "Maar men zegt altijd dat je in de politiek geen vrienden hebt, en dat je die beter zoekt buiten je eigen partij. Dat is soms wel waar, waarmee ik niet wil zeggen dat ik geen vrienden heb binnen mijn partij."

De wrijvingen tussen N-VA en CD&V noemde ze "nog van een heel andere orde". "Ik vind het normaal dat er in regeringen meningsverschillen zijn. Je bent immers van verschillende partijen, het zijn budgettair moeilijke tijden, en met de vakbonden die in je nek ademen is het niet altijd leuk om bepaalde standpunten te verdedigen. Maar zolang je dat binnenskamers kan doen, zie ik het probleem niet. Ik heb in ieder geval niemand op het oog om hetzelfde te doen als wat er in 'House of Cards' gebeurt."