Hoe nieuwkomer Ihsane Chioua Lekhli zich meteen opwerpt als nieuwe 'chouchou' naast Olga Leyers

We vroegen er luid en duidelijk om na afloop van de elfde aflevering: zorg voor behoorlijke tegenstand voor Olga Leyers. Erik Van Looy heeft onze vraag meteen kordaat ingewilligd. Nieuwkomer Ihsane Chioua Lekhli (ja, op die woordenbreker heeft de presentator even moeten oefenen), ook bekend als presentatrice van 'De Zevende Dag', naast Tim Pauwels, kwam, zag en overwon. Al scheelde het niet veel met Olga Leyers, in een ferme battle.

Dagni Ros kwam alweer nauwelijks in het scenario voor, maar spartelde wel even tegen in de finale. Tot Olga Leyers daar met een forse uithaal zich verzekerde van een elfde deelname en zo alle kansen in handen heeft om maandag exclusief en absoluut recordhouder te worden met twaalf deelnames. Het volstaat voor haar om niet derde te worden.

Aflevering 12 moet een absolute primeur geweest zijn: drie vrouwen die het tegen elkaar opnamen. Eigenlijk twee, met de IJslandse furie als luidruchtige, zenuwachtige getuige. Maar het koppel Lekhli-Leyers ging resoluut voor de overwinning, zonder op het scherp van de snee te spelen. Ihsane was bijvoorbeeld zo sportief om in de 'Puzzel'-ronde geen tijd in te pikken van Olga door bewust het juiste antwoord 'Thank God It's Friday' niet te geven. Zo zien we het graag.

Taaie tegenstander

Al bij de doorgaans enkel lollige '3-6-9'-ronde werd duidelijk dat Olga een taaie tegenstander heeft getroffen met Ihsane. Wie weet dat T. staat voor Tyrannosaurus, het cookie Monster kent, weet dat er menselijke standbeelden staan op de Ramblas in Barcelona en Indiërs de Gangesrivier zien bij een bijna-doodervaring, die kan het ver schoppen in 'De Slimste Mens'.

De vaststelling alleen al zorgde duidelijk voor meer stress bij de bijna absolute recordhoudster van de VIER-quiz. Olga blokkeerde voor het eerst bijvoorbeeld tijdens haar puzzel. Al moeten we ook toegeven dat de drie filmfragmenten (eedaflegging Filip, de zaak Wesphael en het Rwanda drama) telkens beter in het interesseveld van de één-presentatrice lagen dan in dat van Olga. Toeval of niet?

Ishane Chioua Lekhli.
SBS Belgium Ishane Chioua Lekhli.

De leukste quotes

Ihsane (over haar naam): "Ishane betekent diegene die goed doet, die anderen helpt. Maar niet vanavond."

Olga: "Ik ben hier supergraag. Ik ben benieuwd. Ik ben wel bang voor Ishane. Zij heeft een beetje een Danira-profiel. En die was ook heel goed."

Jeroom: "Of we het zien zitten? Zeker zeker. Om het met de woorden van de 9-11-piloten te zeggen: Laten we erin vliegen."

Bart Cannaerts: "Drie vrouwen. Ik voel al de temptation. Allemaal ook exotische namen. Olga, Dagni Ros en Iwanshiwaleki. Het is een beetje wie wordt De Slimste Matroesjka van de avond."

Ihsane: "Make-up" (het antwoord op de vraag hoe Ishane het doet om er zondagmorgen zo goed uit te zien).

Ihsane: "Voor mij geen vampire-facelift. Nooit. Van mijn gezicht blijven ze af."

Cannaerts: "Voor u Erik een vampire-facelift? De tanden heb je al hé."

Jeroom: "Ik heb al overwogen om mijn oogleden weg te laten halen om zo ooit eindelijk eens het einde van De Zevende Dag te kunnen meemaken."

Jeroom: "Ik zou heel graag het gezicht van Olga Leyers hebben. Om dan zo de badkamer van de zusjes Leyers te kunnen binnenwandelen."

Erik: "Een octopus heeft drie harten. Dat zijn er drie meer dan Jeroom heeft."

Cannaerts (steekt zijn hand op om een mopje te vertellen): "Een octopus komt een doedelzak tegen. Zegt die octopus amaai jij hebt een lelijke pyjama aan ... Vond ik hilarisch... Die octopus dacht dat die doedelzak echt een octopus was... Mopje mislukt. Mopje teruggeven aan Geert Hoste."

Jeroom: "Wat zien de moslims bij hun bijna-doodervaring? Een deur? Wellicht de deur van de discotheek die altijd voor hun neus dichtslaat."

Ihsane: "Wij hebben een keitof publiek. Je mag daar niet mee lachen."

Waarna Erik: "Zou ik er al mogen tussen zitten?"

Erik: "Donald Trump en rauwe kip: ge krijgt er allebei diaree van."

Jeroom: "Weet je hoe een lesbiënne genoemd wordt die voor Fernand Huts werkt? Een Hutsepot."

Cannaerts: "De vraag is inderdaad Erik wie zal de finale winnen of met andere woorden wie wordt de eerste van de finale, of zoals ze in het Frans zeggen, qui va être le premier. En over De Premier gesproken, wat een topfilm."

Erik (over Olga): "Als ze het weet dan weet ze het en komt het heel snel."

Olga Leyers.
SBS Belgium Olga Leyers.

Hilarische momenten

Bart Cannaerts heeft uiteraard een gitaar bij en brengt een ode aan nieuwkomer Ihsane, met aan het einde een drumsolo (een drumslag) van een duidelijk ongeïnteresseerde Jeroom.  
 
Bart Cannaerts leert ons Russisch spreken. "Het is niet zo moeilijk. Je moet voor elke klinker een 'J' zetten en dan jsjpjreejk jvajn jzejfjf jRujsjsijsjch.... Of, een minirok in het Russisch: ziepoesnetnie."
 
Olga Leyers is even niet mee als Erik een vraag stelt aan de jury: "Zijn jullie wel eens in aanvaring gekomen met de politie?' en Jeroom antwoordt: 'Ik heb geen boot Erik'. 'Ik snap het niet', aldus een sip kijkende Olga, die even later wel mee is. 'Humor voor alle leeftijden', merkt Jeroom op.

Dagni Ros.
SBS Belgium Dagni Ros.

Kantelmomenten

Van bij de allereerste ronde maakt Ihsane duidelijk dat ze een te duchten tegenstander is. In de Open Deurronde slaat Olga alweer genadeloos toe.
In de Puzzel blokkeert Olga voor het eerst en kantelt de score in het voordeel van Ihsane. In de fotoronde keldert Dagni Ros. Ze haalt in het spel exact één seconde. Olga haalt veel achterstand op.

Olga mag als laatste de filmpjesronde spelen, maar weet niets over het Rwanda-drama, zodat Ihsane meteen haar eerste overwinning beet heeft.
In de finale begint Olga met een straat voorsprong, die ze na twee vragen al kwijt is. Toch speelt Olga gemakkelijk uit met vier juiste antwoorden op het beslissende moment.

De eindscore (voor het finalespel)
1. Ihsane Chioua Lekhli  379 sec
2. Olga Leyers  293 sec.
3. Dagni Ros Asmundottir 186 sec.
 
De stand
1. Olga Leyers  11 deelnames  7 overwinningen
2. Jonas Geirnaert  4 deelnames  3 overwinningen
3. Axel Daeseleire  4 deelnames
 
Nieuwkomer: Kris Wauters