Hoe je enkel met 'ja' en 'neen' net niet 'De Slimste Mens' kan worden

Vier
Decompressie aan het einde van de vierde week van 'De Slimste Mens ter Wereld'. Logisch na zeer turbulente dagen met het emotionele en gedwongen afscheid van de 19-jarige Olga Leyers en de onwaarschijnlijke ex-aequo tussen Gilles Van Bouwel en Ihsane Chuoua Lekhli gisteren. Voor de specialisten: Gilles Van Bouwel trok aan het kortste eind, maar speelde daarna Olga-killer Kris Wauters genadeloos naar huis.

Decompressie dus. Met Bart Vanneste en diens schaduw-typetje Freddy de Vadder als nieuwkomer. Vanneste kwam, zag, beperkte veel vragen en antwoorden tot een droge 'ja' of 'neen', maar kwam toch net te veel poeder tekort om te winnen. Die eer viel Mol Van Bouwel te beurt, waarna in de finale de zenuwen of de ontlading toch te veel bleken voor acteur Vanneste. Hij werd door de 'gemeen spelende' Ihsane -zo zegde ze toch zelf- naar huis gespeeld.

'De Zevende Dag'-presentatrice liet zich strategisch een pak seconden zakken, om dan met één juist antwoord Vanneste uit te wuiven. Voor het eerst sinds de start van de quiz dit seizoen werkte de jury op de zenuwen. Vooral dan Marc-Marie Huijbregts. Gewoon te veel geratelde onzin. Goed voor een paar minuten, maar een uitzending lang is gewoon veel en veel te veel. Wegknippen die overbodige handel.

De leukste quotes

Bart Vanneste (over zijn voorbereiding): "Ik ben naar de sauna geweest. Ik zat daar in mijn blootje. Met de kinderacademie op mijn schoot".

Bart (over zijn Idiots-t-shirt): "Dat is om truitje te wisselen na het programma".

Bart: "Ik wil geen standpunt innemen over latte arte".

Erik Van Looy: "Truivenster had gekund, maar dat is geen warenhuis. Colruyt wel".

Marc-Marie: "Mijn moeder kon staand tegen het bushokje slapen. Ze heeft zelfs eens een bus gemist. Ze was aan het slapen".

Bart (voor de finale): "Ik ben blij dat het Ihsane is. Dat zal leuker zijn om truitjes te wisselen".

Ihsane (tijdens de finale): "Ik ga gemeen zijn en me laten zakken".

Ihsane (na de finale): "Ik vond het niet zo eervol om zo te spelen".

VIER

Hilarische momenten

Bart: "Ik eet graag biefstuk" (als antwoord op de vraag wat hij voor het milieu doet). Waarna Brusselmans laat weten dat hij maar één keer per week de wc doortrekt en zegt: "daarna ga ik altijd bij de buren schijten". En Marc-Marie afloopt: "Ik geef geen geld, want God wil sommige dieren uit roulatie halen. Die moet je laten gaan".

Hilarisch of misschien gewoon vies, is volgende Brusselmans-quote: "Ik heb niet lang geleden last gehad van een lintworm. Dat was niet mijne lintworm, het was die van mijn lief. Elke keer als ik haar kont likte, spuwde die in mijn gezicht". Waarop Huijbregts:"Die kwam even kijken wat er aan de hand was".

Bart Vanneste is even weg van de wereld, heeft de vraag niet gehoord, noch het eerste foute antwoord, en geeft daarop hetzelfde foute antwoord.

Marc-Marie en Brusselmans verzuipen in een onwaarschijnlijke discussie over dak- en thuislozen. Ho-pe-loos!

Tijdens de puzzelronde vindt Gilles Van Bouwel het woord 'afdrogen' niet en heeft het wél over 'billenkoek' en 'spanken'.

Brusselmans zegt

- "Mijn lief is 34 jaar jonger dan ik. Ik had eigenlijk iemand op het oog die 44 jaar jonger was, maar die mocht van haar ouders niet blijven slapen. Conservatieve klootzakken".

- (over Vanneste): "Tien jaar geleden heeft hij mij de allereerste versie van Bevergem laten lezen. Toen heb ik gezegd gooi maar weg, dat trekt op niks. En dan is het programma er gekomen en heb ik de eerste aflevering gezien. Toen moest ik mijn mening bevestigd zien en inderdaad ik vond dat het op niks trok".

- "Hier is niks voorbereid. Maar ik heb wel een gedicht geschreven: 'Ishane, ik wil je bevredigen tot je heel luid gilt. Al seen konijn dat zonet levend is gevild. Als je daarna kou krijgt en rilt, zal ik je verwarmen zacht en heel mild'".

Kantelmomenten

Bart Vanneste opent sterk in de 3-6-9-ronde en scoort aardig met 'Open deur'. Ihsane is de beste puzzelaar, Bart doet het ook goed maar verliest tijd. In de roemruchte filmpjesronde kaapt Bart 50 seconden weg van Gilles, maar die haalt 90 seconden binnen van Bart.

Ihsane weet geen enkel antwoord over de nieuwe trainer van de Rode Duivels. Bart scoort vier goede antwoorden, maar past dan. Gilles stopt onmiddellijk en wint.

In de finale weet Bart geen enkele keer meer dan twee juiste antwoorden te bedenken. Hij haalt een totaal van 5 goede antwoorden. Ihsane schakelt hem uit met 16 goede antwoorden en een strategisch juiste keuze door zich op het goede moment te laten zakken.


Nieuwkomer: Bieke Illegems