Het zwarte gat na ‘Game of Thrones’: de post-serie-dip bestaat écht

HBO
Vannacht werd de állerlaatste aflevering van ‘Game of Thrones’ uitgezonden op HBO. Hoe het epos afliep en of de fans daar blij mee zijn, laten we hier in het midden (spoilers, weet u wel), maar feit is wel dat miljoenen fans nu tegen een zwart gat aankijken. En dat mag je best serieus nemen, want volgens professor Dirk De Wachter krijgen sommigen echt te maken met een mentale post-serie-dip.

Op 17 april 2011 ging ‘Game of Thrones' in première met een aflevering die toepasselijk ‘Winter Is Coming’ heette. Acht jaar en 73 afleveringen later zijn we aanbeland bij het einde van het ‘Lied van Vuur en IJs’, een reeks die we gerust de populairste ooit mogen noemen. Miljoenen mensen zaten aan de buis gekluisterd tijdens het laatste seizoen, en heel wat van hen zullen de komende dagen/weken last hebben van een soort rouwgevoel: de ‘post-serie-dip’.

Het klinkt een beetje bizar, maar die post-serie-dip (PSD) is wel degelijk een medisch verschijnsel. Dat getuigt Dirk De Wachter, professor in de psychiatrie en auteur van onder meer ‘Borderline Times’. Hij ziet het zelf wel eens in zijn praktijk, vertelt hij aan Telenet. “Mensen ontwikkelen soms heel diepe banden met fictionele personages of de wereld die in een serie gecreëerd wordt. Denk maar aan de publieksreacties op de seizoensfinale van ‘Thuis’ of ‘Familie’, maar ook bijvoorbeeld het ‘Harry Potter’-universum. Fans kunnen zich bijvoorbeeld verkleden als personages en vinden een stukje escapisme in de verhaallijnen. Een serie kan een belangrijke bron van positieve gevoelens zijn in iemands leven. Als zo’n serie dan finaal afgelopen is, dan kan dat iemand absoluut diep raken. Soms kan het zelfs zo zijn dat je als kijker een soort rouwproces doorloopt.” 

Daenerys Targaryen
HBO Daenerys Targaryen

Niet-erkende rouw

Veel mensen zullen zo’n reactie overdreven vinden, maar die mentaliteit draagt net bij tot het probleem, aldus De Wachter. “De leegte of het verdriet die een mens kan ervaren na het einde van een favoriete serie werkt ook isolerend. Men wéét dat er lacherige opmerkingen kunnen komen wanneer je uiting geeft aan deze gevoelens. Dit specifieke fenomeen noemen wij ‘niet-erkende rouw’. Een beetje zoals wanneer een geliefd huisdier overlijdt: dit kan voelen alsof je een familielid verliest, en toch zullen velen de diepte van je gevoelens niet begrijpen, en zelfs lacherig reageren.”

Hij roept op tot begrip. “Net als bij het verlies van een reëel persoon heeft iemand die lijdt onder het einde van een serie nood aan opvang en omkadering. Het is hier vooral aan de vrienden en familie om er voor de persoon te zijn. Nabijheid, een luisterend oor zodat de persoon zijn of haar hart kan luchten, en bovendien: niet lacherig reageren of de emotie die de persoon voelt afwijzen. Ook contact met andere fans kan hier voor veel steun zorgen.”

Bekijk ook: fans sabelen ‘Game of Thrones’-finale neer
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Isabelle Seru

  Gelukkig komt er van The Walking dead wel nog een seizoen. Een reeks volgen is voor mij een vorm van ontspanning... maar als het stopt? Andere reeksen genoeg tegenwoordig

 • Philippe Corthout

  Linda Maes, verlies is verlies. Verlies kan je bij meerdere concepten ervaren dan enkel bij personen (of dieren). Waarom huilen mensen bij een boek of een film? Omdat je emotioneel betrokken geraakt of jezelf kan verplaatsen in bepaalde situaties of personages. Sommigen lezen of kijken apathisch, anderen hebben een groter inlevingsvermogen of empathie en zijn meer betrokken.

 • Conny Van den Bosch

  Tja, er zijn zelfs enkele miljarden mensen die nog elke dag een personage aanbidden dat nog nooit gezien werd. We mogen dan wel het zoogdier zijn met de meest geëvolueerde hersens maar nog steeds slagen velen er niet in realiteit van fantasie te onderscheiden.

 • Linda Maes

  Gaan we de pijn die je hebt bij het verlies van een geliefd persoon, nu gaan vergelijken met het stoppen van een serie op tv?