Exclusief voor abonnees

Het Songfestival winnen was niet voor iedereen positief: het bitterzoete succes van ‘racepaard’ Céline Dion en ‘fooraap’ Sandra Kim

Het Eurovisiesongfestival heeft de afgelopen 64 jaar een caleidoscoop aan sterren en hits geleverd, en minstens evenveel deelnemers die over heel Europa monden deden openvallen. Terloops werden taboes gebroken, dromen gekraakt, vergane glories vernederd én het liefdesverhaal van Céline Dion geschreven. 

Het Eurovisiesongfestival strijkt deze week neer in Israël, na de overwinning vorig jaar van Netta. Zij zong toen, kakelend als een kip, een nummer over de #MeToo-beweging. Behalve door legendes als Julio Iglesias, Cliff Richard, France Gall en Olivia Newton-John werd het Songfestivalpodium de voorbije zes decennia ook bevolkt door een resem halvegare inzendingen en taboedoorbrekende winnaars. De merendeel van de kijkers noemt Abba als de meest succesvolle act die de jaarlijkse hoogmis van de kitsch ooit heeft voortgebracht, maar niets is minder waar: de zaadjes van Céline Dions succescarrière – en huwelijk – begonnen te kiemen op de avond van haar zege in 1988.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Adriaan De Backer

    Volg reeds decennia lang jaarlijks het Eurovisie songfestival ...voor mij is ook de nr 1 act van de winnaars nog steeds ABBA ....en ga ik voor het krachtigste nummer met één van de mooiste stemmen dan kom ik terecht bij Vicky Leandros " Après toi" , maar dit is uiteraard niet meer dan een persoonlijke keuze .... Voor vanavond vind ik geen uitblinkers die er met kop en schouder bovenuit steken .... afwachten dus hoe de kijkers gaan stemmen ..... :-) :-)

  • Ibn Marouf

    Ik denk dat het succes van ABBA vele malen groter was dan dat van Céline Dion!