Exclusief voor abonnees

Het Songfestival winnen was niet voor iedereen positief: het bitterzoete succes van ‘racepaard’ Céline Dion en ‘fooraap’ Sandra Kim

Photo News
Het Eurovisiesongfestival heeft de afgelopen 64 jaar een caleidoscoop aan sterren en hits geleverd, en minstens evenveel deelnemers die over heel Europa monden deden openvallen. Terloops werden taboes gebroken, dromen gekraakt, vergane glories vernederd én het liefdesverhaal van Céline Dion geschreven. 

Het Eurovisiesongfestival strijkt deze week neer in Israël, na de overwinning vorig jaar van Netta. Zij zong toen, kakelend als een kip, een nummer over de #MeToo-beweging. Behalve door legendes als Julio Iglesias, Cliff Richard, France Gall en Olivia Newton-John werd het Songfestivalpodium de voorbije zes decennia ook bevolkt door een resem halvegare inzendingen en taboedoorbrekende winnaars. De merendeel van de kijkers noemt Abba als de meest succesvolle act die de jaarlijkse hoogmis van de kitsch ooit heeft voortgebracht, maar niets is minder waar: de zaadjes van Céline Dions succescarrière – en huwelijk – begonnen te kiemen op de avond van haar zege in 1988.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Adriaan De Backer

    Volg reeds decennia lang jaarlijks het Eurovisie songfestival ...voor mij is ook de nr 1 act van de winnaars nog steeds ABBA ....en ga ik voor het krachtigste nummer met één van de mooiste stemmen dan kom ik terecht bij Vicky Leandros " Après toi" , maar dit is uiteraard niet meer dan een persoonlijke keuze .... Voor vanavond vind ik geen uitblinkers die er met kop en schouder bovenuit steken .... afwachten dus hoe de kijkers gaan stemmen ..... :-) :-)

  • Ibn Marouf

    Ik denk dat het succes van ABBA vele malen groter was dan dat van Céline Dion!