Hein Vanhaezebrouck start dit weekend als analist bij VIER: "Hij zal ons niet voor een klein clubje verlaten"

Bart Raes: "Hein heeft zijn eigen stijl. Altijd een mening klaar, rechtdoorzee. Echt een extra troef voor ons programma."
AP Bart Raes: "Hein heeft zijn eigen stijl. Altijd een mening klaar, rechtdoorzee. Echt een extra troef voor ons programma."
Eindelijk. Vanaf vanavond is er weer een bal op de tv. Met Racing Genk - KV Kortrijk wordt de Belgische competitie op gang getrapt en die wordt nu al voor het derde seizoen deskundig verslagen en geanalyseerd door de heren van 'Sports Late Night'. Ervaren rot Bart Raes kijkt vooral uit naar de komst van zijn gloednieuwe collega Hein Vanhaezebrouck. "We gaan ervan uit dat hij blijft voor het hele seizoen."

Net zoals de voorbije jaren brengt VIER op vrijdag, zaterdag en zondag verslag uit van de wedstrijden in de Belgische Jupiler Pro League. En wederom zijn Joris Brys, Gilles De Coster en Bart Raes de gastheren. Eén markante nieuwigheid dit seizoen: de komst van Hein Vanhaezebrouck, die na zijn ontslag bij Anderlecht voor het eerst opnieuw op een loonlijst staat. "Natuurlijk zijn we daar erg blij mee", vertelt Bart Raes. "Hein is een geweldige analist, die trouwens helemaal niet onervaren is in het vak. Na zijn carrière als speler bij Harelbeke en Lokeren (begin jaren 2000, red.) ging hij al aan de slag als analist bij Canal+. Analyses langs de lijn, in de studio, noem maar op. De afgelopen jaren is daar nog zijn ervaring als trainer bijgekomen. Ik vind hem echt een extra troef voor ons programma."

Na zijn succes als trainer van AA Gent - hij werd kampioen en stootte door naar de tweede ronde in de Champions League - vertrok Vanhaezebrouck in het najaar van 2017 naar zijn geliefde Anderlecht. Daar werd hij eind 2018 wegens tegenvallende resultaten aan de deur gezet.

Topaanbod

Hoewel hij naar eigen zeggen heel wat trainersaanbiedingen had, koos hij toch voor een job als analist. "Ik ben er al sinds maart met hem over aan het praten en uiteindelijk bleek dit dan toch het juiste moment", zegt Bart Raes. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld die andere 'Sport Late Night'-analist Geert De Vlieger, wordt Vanhaezebrouck geen voltijdse analist. "We gaan ervan uit dat hij blijft voor het hele seizoen, maar als hij op een bepaald moment een aanbod krijgt van een club waaraan hij niet kan weerstaan, vertrekt hij. Dat zou in principe nog deze zomer kunnen zijn, maar daar gaan we niet van uit. Hij zal ons niet voor een klein clubje laten vallen."

Vanhaezebrouck zal vooral tijdens Champions League-avonden en op zondag zijn visie geven.
Vanhaezebrouck zal vooral tijdens Champions League-avonden en op zondag zijn visie geven.

Vanhaezebrouck vertrok in december met slaande deuren bij Anderlecht, achteraf hekelde de trainer ook zijn voorzitter Marc Coucke, die hij vergeleek met Balthasar Boma uit 'F.C. De Kampioenen'. "Toch ga ik ervan uit dat Hein zijn ex-ploeg objectief kan analyseren", aldus Raes. "Bovendien zit hij niet alleen aan tafel. We hebben met Geert De Vlieger, Bob Peeters en Jacky Mathijssen een team dat elke situatie vanuit een andere invalshoek kan bekijken."

Meteen Anderlecht

Vanhaezebrouck zal voornamelijk tijdens Champions League-avonden en de langere uitzendingen op zondag te gast zijn om zijn visie op de speeldag te geven. Op zijn eerste werkdag speelt 'zijn' Anderlecht al meteen tegen Oostende. "Ik denk niet dat hij dat gaat kunnen wegsteken", lacht Raes. "Maar als je het mij vraagt, is zijn jaar bij Anderlecht eerder een voordeel. Sinds zijn vertrek is er met de komst van Vincent Kompany natuurlijk heel wat veranderd, maar hij kent het huis wel van binnenuit. We zullen nooit het conflict bewust aangaan, maar het kan ons alleen maar helpen."

Was Hein Vanhaezebrouck trouwens niet de man die vond dat analisten wat vaker hun mond moesten houden omdat ze niet wisten hoe het er echt in de club aan toegaat? "Hein heeft natuurlijk zijn eigen stijl", lacht Raes. "Hij heeft altijd een mening, is rechtdoorzee. Maar nu hij weet hoe het is om aan beide kanten te staan, maakt dat hem volgens mij alleen nog maar een betere analist."

Bart Raes is met zijn vijftig lentes intussen zelf één van de meest ervaren rotten in het vak. Als sinds 1991 brengt hij voor BRTN, VTM, Play Sports en VIER verslag uit van het Belgisch voetbal. "Dit jaar verheug ik me vooral op de prestaties van Vincent Kompany. Dat zo'n wereldster terug naar België komt, is echt uniek. Daar kunnen we alleen maar tevreden mee zijn. Al hoop ik in de eerste plaats vooral dat hij fit blijft."

'Sports Late Night', 23.10 uur op VIER.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • didier de coster

  omdat aagent een goede ploeg had probeert hij daarvan nu nog succes te oogsten , na aagent was zijn zwaaiend trainersgedoe een ramp , geen ploeg wil hem dus wordt hij nu analyst om thuis weg te zijn , één woord ; ne loser

 • Rudy Devolder

  Zal dan analist blijven,top club moet hem niet en hij geen kleine.

 • Willy Slegers

  Voor een klein clubje zal m u idd niet verlaten en de grote clubs moeten m niet hebben.

 • Peter Thys

  toch zielig zo te moeten eindigen en maar beweren dat grote Europese ploegen stonden aan te schuiven om hem vast te leggen.Maar het spaart VIER alvast één airco uit, want zwaaien met de armpjes kan wij waarschijnlijk nog steeds als de beste !

 • christophe laporte

  Hij zal jullie niet voor een klein clubje verlaten...en de grote clubs hoeven Mister Calimero niet meer!