Gruwelijke moordscène choqueert fans 'Game of Thrones'

AFP
Liefhebbers van de HBO-serie 'Game of Thrones' zijn natuurlijk wel wat gewoon, maar de aflevering van gisteren deed toch veel fans in hun pen kruipen. Een vreselijke moord, door Entertainment Weekly omschreven als "misschien wel de gruwelijkste scene in een serie die er een sport van maakt zijn fans te choqueren", doet stof opwaaien.

Let op: spoilers.

Stannis Baratheon heeft zich in de aflevering van gisteren, 'The dance of dragons', niet populair gemaakt bij de vele fans van de serie. Het internet werd overspoeld door haatreacties, nadat Stannis zijn dochter Shireen offerde in een ultieme poging om zijn eigen benarde lot te doen keren. Op aandringen van zijn minnares beval hij Shireen te doden op de brandstapel, waarna hij toekeek hoe zijn dochter in de vlammen haar einde vond.

Stannis Baratheon.
HBO Stannis Baratheon.

Nu kijken 'Game of Thrones'-fans natuurlijk niet meer op van een verkrachting of een moord meer of minder, maar deze verscheurende scène blijkt voor veel kijkers toch een brug te ver. Maar volgens showrunner Dan Weiss maakt het allemaal deel uit van wat 'Game of Thrones' maakt tot wat het is.

"Er gebeuren nu eenmaal vreselijke dingen met de personages in deze serie, en deze scène vonden we volledig gerechtvaardigd binnen het verhaal", zegt hij aan Entertainment Weekly. "De moord vloeit voort uit de hachelijke situatie waarin Stannis zich bevindt. Het is misschien verschrikkelijk om te zien, maar dat is ook de bedoeling."

De makers van de serie willen de kijkers stimuleren om na te denken over morele vraagstukken. "Als een superheld een gebouw opblaast waarin zich vijfduizend mensen bevinden, bekommeren we ons dan om het lot van al die mensen?", zegt Weiss. "Neen, want die mensen kennen we niet. Maar als een hond overreden wordt waarvan we houden, vinden we dat het ergste dat we ooit zagen. Misschien is de juiste vraag niet hoe we dit konden doen met iemand die we graag zien, maar waarom het ons niet raakt wanneer dit gebeurt met iemand die we niet kennen."

'Deze scène is helemaal gerechtvaardigd binnen het verhaal'

Showrunner Dan Weiss