Griet Op de Beeck na getuigenis over misbruik: "Mijn leven is op dit moment geen feestje"

Griet Op de Beeck.
ANP Kippa Griet Op de Beeck.
Schrijfster Griet Op de Beeck heeft er zware maanden op zitten, sinds ze op de Nederlandse televisie getuigde over het seksueel misbruik door haar vader. Toch heeft ze geen spijt dat ze erover heeft gesproken, zo zei ze gisteren in De afspraak. "Ik ben meer dan ooit overtuigd van het belang om ongemakkelijke waarheden te benoemen."

Sinds de schrijfster in De wereld draait door voor het eerst vertelde hoe ze als kind door haar vader misbruikt werd, is haar leven grondig op zijn kop gezet. "Het is ongelooflijk heftig", zei ze in De afspraak over de emoties en de vele reacties op haar verhaal. "Mensen hebben plots een mening over je, hoewel ze je nog nooit gezien hebben."

Maar Op de Beeck kreeg ook veel hartverwarmende reacties van mensen die haar openheid toejuichen. "De hele #MeToo-beweging bewijst ook dat daar nood aan is", aldus de auteur, die in haar jongste boek, Het beste wat we hebben, het incestthema aansnijdt.

Ontkennen is misdadig

"Het taboe is nog groter dan ik dacht", aldus Op de Beeck. "Seksueel misbruik vinden we vervelend, zeker als het binnen de familie gebeurt. We hebben allemaal een vader en sommigen zijn het ook." Toch is ze overtuigd van "het belang om ongemakkelijke waarheden te benoemen, ook al heb ik er zelf een prijs voor betaald".

"Mijn stem klinkt blijkbaar iets luider en dan zou het misdadig zijn om te ontkennen wat aan de hand is, zowel voor mezelf als voor iedereen die zoiets heeft meegemaakt. Het zou mijn schuld en schaamte in stand hebben gehouden. Ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan, maar intussen is de boel wel opengereten en is mijn leven op dit moment niet echt een feestje."
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ka Van der Linden

  En toch nog kunnen schrijven en publiceren en op tv komen, je moet het maar doen..

 • Marlies Schoefs

  Hoe erg je eigen papa

 • lut vanhyfte

  Er moest vanaf de kleuterklas op speelse wijze aangeleerd worden om over élk soort misbruik te praten op school en dit de hele schooltijd lang, enkel daardoor al zullen veel daders afgeschrikt worden misdaden tegenover kinderen/jongeren te begaan... Weerloosheid kan weerbaarheid worden, politiekers, 't welzijn van onze jeugd bevorderen is een must en schaf de rituele jongensverminkingen ook maar af...

 • Luc Steenmans

  Amai...wat een geweldige madam..