Gilles Van Bouwel is Slimste Mens ter Wereld: "Ik kan gelukkig sterven"

VIER
Geen derde vrouw die Slimste Mens Ter Wereld wordt. Wél Gilles Van Bouwel, die gewoon sterker, stressbestendiger en een betere quizzer was dan zijn opponenten. Van bij de start van de Grote Finale leidde 'de Mol' de dans. Zijn plaatsje in de tweede en beslissende ronde kwam geen seconde in het gedrang.

Voor de tweede plaats was het wel knokken tussen de dames. Eva De Roo haalde het uiteindelijk, na alweer een flatertje van Olga die op geen enkel moment echt in de quiz zat en voortdurend achter de feiten aanliep. De beste speelster van het seizoen bevestigde zo wat de statistieken eerder al duidelijk hadden gemaakt: wie als allerlaatste de finaleweken instapt, maakt veel kans om als derde te eindigen. Olga slaagde er niet in om het selecte clubje van Slimste Mens-winnaressen Linda De Win en Annelies Rutten - die beiden wél als beste speler ook nog eens de finale wonnen - te vervoegen.

De finale-aflevering had niet de intensiteit, de stress, de spanning en het onweerstaanbaar hoge niveau dat bijvoorbeeld het duo Tom Waes-Danira Boukhriss Terkessidis vorig jaar wél haalden. Waes, toen met het mes tussen de tanden, speelde heel erg scherp. Dit keer bleek één misser van Eva De Roo meteen voldoende om Gilles Van Bouwel te laten zegevieren. En Vlaanderen zal nooit meer vergeten wie Sisyphus is. Dat is dus geen geslachtsziekte, maar kan best omschreven worden met de woorden 'mythe', 'Grieks', 'rotsblok', 'berg' en 'Sisyphusarbeid'.

Met Olga, Eva en Gilles zaten duidelijk de drie beste spelers van dit seizoen rustig en vriendelijk naast elkaar. Wel raar dat geen van de drie wist dat remise een gelijke stand is in de schaaksport en dat een salamander niet alleen een amfibie of een reptiel is, maar ook een open oven met vuurplafond om te glaceren of te gratineren. In de thuiskeuken beter gekend als een ovengrill.

Volgens Eva was het een kokogrill, volgens Olga zelfs een dromedaris. De jeugd van tegenwoordig... Naast alle onzin die Jeroom alweer produceerde, was zijn reactie "Ik zou toch maar eens beginnen met naar school te gaan" misschien meer gemeend dan hij bedoelde.

De leukste quotes

Olga Leyers: "Ik vind het wel jammer dat ik hier maar één keer zit. Ik ben van plan om me vooral te amuseren omdat het altijd heel leuk was."

Olga (op de vraag of er veel veranderd is sinds haar deelname): "Er zijn mensen die zeggen dat ik écht moet winnen. Ook minder goede reacties, maar dat valt mee."

Olga: "Ik ben aan het leren voor school. Ik ben wel nog niet veel naar school geweest."

Olga (over de kandidaten): "Ik ben heel bang, maar ook heel blij dat we hier met ons drieën zitten. Het is mathematisch het eerlijkste. Wij zijn in de ranking 1, 2 en 3. Ik gun ze het hard, dus ik ga niet wenen. Na vorige keer dacht ik: ik heb niet het record van De Slimste Mens, maar wel een ander record. Ik ben 19 jaar en heb al drie keer geweend op tv. In Het grootste Licht, Beste Vrienden en De Slimste Mens."

Gilles Van Bouwel: "Ik ben heel blij dat ik hier zit. Al wat er eerder gebeurd is, is voorbij. Het kan me nu niet meer schelen."

Gilles: "Het grappige is dat wij eigenlijk nooit tegen elkaar gespeeld hebben. En het is voor alle drie de twaalfde deelname."

Jeroom (over hun showpak): "'Da's gewoon een zwart pak. We zijn net in een doos punaisen gevallen."

Philippe Geubels: "In de finale zitten? Da's te hoog gegrepen voor mij. Ik hoop eens in een finalist te geraken... De papa kan er ook mee lachen." Waarop Jeroom: "De papa van Gilles?"

Jeroom: "Ik heb de kandidaten grondig gefouilleerd. In de onderbroek van Olga en Eva zat niks. Ik heb wel uw trouwring teruggevonden. Maar ik ben zeer teleurgesteld in Gilles, die een telefoon heeft willen binnensmokkelen in zijn achterste (toont een grote telefoon).

Jeroom (over Abba): "Abba is eigenlijk de K3 van de jaren zeventig. De rosse, de blonde en in de rest was niemand geïnteresseerd."

Erik (tegen Olga): "Het is goed dat je volop aan het nadenken bent." Waarop Jeroom: "Ik ben al blij dat je niet aan het bleiten bent."

Geubels (nadat Erik vraagt of Olga graag salami eet): "Allez, hij is weer daar met zijn openingszinnen". Olga: "Ik ben vaak ziek. Sinusitis, allergieën. Ik ben onlangs drie dagen ziek geweest van een kat." Waarop Jeroom: "Wie eet er nu ook kat?!"

Van Looy fluistert een vraag. Gilles zegt beleefd wablieft en geeft zo het juiste antwoord.

Eva (of ze De Premier al gezien heeft): "Ik ga naar De Premier als ik Slimste Mens word." Waarop Erik: "Als je het niet goed vindt, betaal ik u terug." En Olga: "Ha, wilt ge mijn ticket terugbetalen." En Erik: "Gij zijt gratis gekomen."

Jeroom: "Mijn tante had een appartement recht tegenover de zoo. Die heeft dat voor heel veel geld kunnen verkopen, want vind maar eens een appartement met chimpanseezicht."

Jeroom: "Het gebeurt dat ik in het Midden-Oosten kom. Ge moet niet geloven wat ze allemaal zeggen en schrijven. Echt waar, da's de veiligste regio op aarde, want vrouwen mogen daar niet rijden."

Olga (net na haar filmpjeronde): "Oh neen, oh neen, oh, ik heb het fout geteld? Ja, ik ga wel wenen. Ik dacht dat ik aan mijn 50 zat, en dan zat ik er boven." Waarop Geubels: "Geef ons één traantje."

Erik (tegen Eva): "Sisyphus heeft u de das omgedaan."

Jeroom: "Het is heel moeilijk. Gilles is een collega en Eva draagt sinds de reclamebreak mijn kind. Dus voor mij mogen ze allebei winnen. Als het maar snel vooruit gaat, want wij moeten nog naar het Afrikamuseum om uw tanden terug te brengen."

Gilles: "Ik ben blij, keiblij. Ik ben er heel blij mee. Ik kan gelukkig sterven."

Jeroom (over die finale): "Ik heb eigenlijk niet opgelet."  

Hilarische momenten

Het is de finale, dus de vragen mogen wat moeilijker zijn. Maar daar hebben Olga en Gilles het niet zo op begrepen. De vraag welke noten er in salami, sa-la-mi, zitten, krijgen ze niet opgelost (de noten la en mi).

Topmomentje in deze finale: de faceswap met de gezichten van Jeroom en Geubels. Zeker als Jeroom vervolgens uitpakt met de mix van een ei en het gezicht van Geubels, en eigenlijk enkel het gezicht toont...

Kantelmomenten

Gilles maakt vanaf de allereerste vraag duidelijk dat hij wil winnen. Hij is bepalend in de '3-6-9'-ronde en gaat meteen aan de leiding.

Olga mist haar start en scoort ook ondermaats in de 'Open Deur'-ronde, waar Eva en Gilles het wel goed doen.

Olga en Gilles puzzelen bijzonder goed en snel, Eva verliest tijd en ziet dat Gilles tijd van haar inpikt.

Eva en Olga spelen een beresterke fotoronde. Gilles doet het wat minder, maar blijft toch duidelijk aan de leiding.

Olga opent matig met haar filmpje en ziet hoe Eva en Gilles 40 en 50 seconden inpikken. Eva scoort matig op haar filmpje, maar Olga kan niet aanvullen. Gilles doet dat wel en is zo goed als zeker van de finaleplaats.

Op zijn filmpje stopt Gilles strategisch snel. Olga haalt 40 seconden  binnen, denkt dat ze zo tweede is en stopt. Ze komt zeven seconden te kort en mag de finale op haar buik schrijven.

In die finale wordt keihard gespeeld, met achtereenvolgens 5, 4, 4, 3, 4 en 4 correcte antwoorden. Bij een 91-68 stand voor Gilles moet Eva onmiddellijk passen bij de vraag wat ze over Sisyphus weet. Daarop speelt Gilles sterk uit, hij mag zich De Slimste Mens ter Wereld noemen.