GEZIEN. 'Wat een Jaar!' (VTM) ★★★★☆

'Wat een Jaar!', vanaf nu elke zaterdagavond te zien bij VTM, keert in de eerste aflevering terug naar 1986. Op de foto : Jonas Van Geel en Koen Wauters.
VTM 'Wat een Jaar!', vanaf nu elke zaterdagavond te zien bij VTM, keert in de eerste aflevering terug naar 1986. Op de foto : Jonas Van Geel en Koen Wauters.

VTM valt voortaan iedere zaterdagavond met de deur in huis. Een voordeur in een tv-show, dat moet van 'Samson en Gert' geleden zijn. Of van 'Binnen Zonder Bellen', natuurlijk. Voor Koen Wauters inmiddels ook al 20 jaar rugwaarts. In de eerste aflevering van ‘Wat een Jaar!’, flitste Koen de teletijdmachine nog een stuk verder (naar z'n eigen Clouseau-beginjaren) om er op te duiken als spelleider van een bont tv-allegaartje. 

Leo Van der Elst mag dan in 1986 de beslissende goal hebben gemaakt, de beslissende mop viel in de zesde minuut met dank aan Jonas Van Geel; type 'Snelle Eddy', maar dan -volgens Nathalie Meskens- met een zwaar alcoholprobleem. Leo's verhaal over plassen in een hokje met Maradona, deed Van Geel monkelen richting teamgenoot Bart Kaëll: “Bart zou ni goe kunnen plassen, tenzij in z’n eigen oog." Een ingeving van het moment, de acteur lag vooral strijk om zichzelf. 

In de eerste ronde moesten de teams de moeilijkste vragen (dat was relatief) om ter snelst naar de tegenpartij kaatsen. In het Hollandse origineel, gepresenteerd door Linda De Mol, dragen de kandidaten een ‘Lingo-balzak’ voor hun kruis en grijpen ze bij elkaar naar geldbedragen. Klein verschil in hilariteit, maar de Vlaamse variant had andere troeven. Zo werd de medley niet op voorhand ingezongen. Jonas Van Geel die zich voor een livepubliek aan falset waagt, is dan geen balzaklingo, wel letterlijk met de ballen bloot gaan.

'Wat een Jaar!' sloeg als een vleermuis met epilepsie alle kanten op. Van een spin-off van 'Tegen De Sterren Op' tot -in z'n mindere momenten dan- kolder aan de kust. Máár: 'Wat een Jaar!' was vooral old school  VTM-entertainment voor jong en oud. Het feit dat ik volop ‘Kriebels’ (wie kent dit programma nog?) had, betekent dat ik officieel oud ben. Enfin, laten we er nostalgisch van maken. 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • mireille GELDOF

  Het V.T.M nieuws in een nieuw kleedje gestoken.Dit is nog het restandje,sukkels met vast contract.geforceerd,gehinnik ,enz....Die nog naar die zender kijkt is niet veel gewoon. Andere programas apen ze na van andere zenders!!!!

 • Ronny Van de Wal

  Tien minuten en ik had er genoeg van.

 • anita van dyck

  Een mooie luchtige show, maar Natalie overdreef wel met haar uitbundigheid. Jonas en Koen waren goed.

 • Patrick Jonkers

  Ik kijk NOOIT live naar vtm.....dit programma ook opgenomen....en na 3 minuten en 10 seconden "kijken" ....moeten wissen. Beschamend dat een Vlaamse zender zoiets uitzend.

 • Luk Emiel Lebegge

  Ik vond het bedroevend slecht.