GEZIEN. ‘Trafiek Axel’: “Axel had met z’n Matroesjka-tronie zelf meer weg van een crimineel”

Trafiek Axel: nieuw programma Axel Daeseleire
RV Trafiek Axel: nieuw programma Axel Daeseleire

Een verborgen camera filmt twee handen met gouden ringen om de vingers: “Breng ons het geld en je krijgt Puja”. Nee, u zat niet naar een actiefilm met Liam Neeson te turen. Al leek ‘Trafiek Axel’ dat wel te ambiëren. De nieuwe reportagereeks van Eric Goens met in de hoofdrol Axel Daeseleire wierp een twijfelachtig licht op de wereld van de illegale trafiek.

“Kinderhandelaar Mika loopt doodgemoedereerd binnen alsof hij een gsm of stofzuiger komt verkopen”, leidde Axel z’n undercover-operatie in. Als iemand mij een stofzuiger komt verkopen in een Pizza Hut in Punjab, zou ik ook fronsen. Wat Axel wilde bedoelen is dat hij, met z’n ‘Matroesjka’-tronie, meer weg had van een crimineel dan de goedlachse Indiër die recht tegenover hem ging zitten. Toch deed hij zich voor als de wanhopige ouder met onvervulde kinderwens. Een paar uur later stond ‘Axel from Belgium’ oog in oog met de 3-jarige Puja die hij voor 10.000 euro mee naar huis kon nemen.

Kinderzwendel is schrijnend en daardoor smaakt het zo wrang dat dit niet door een echte onderzoeksjournalist werd onderzocht. Dat Axel zich als nietsvermoedende toerist liet beduvelen in ‘Axel Opgelicht’, oké, maar een deontologische fout is snel gemaakt. En z’n zin voor overdrijven -”Deze vrouw is duidelijk én zichtbaar zwanger”, terwijl haar buikomtrek nauwelijks afweek van de zijne- zorgde ervoor dat ik meer in vraag stelde dan goed voor me was. Hoe kan een drone -iets wat je niet alle dagen ziet in de slums- onopgemerkt een geheime missie achtervolgen?
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lut Kennis

    Geen fan van Axel, niet vroeger, niet nu.Zo geacteerd en véél te ongeloofwaardig! Jammer, want de onderwerpen die behandeld worden bestaan écht en moeten zéker in het daglicht gesteld worden!

  • Jacques Eerten

    Leek mij op momenten zwaar geënsceneerd . Vooral door de zogezegde verborgen camera shots. Het probleem bestaat wel degelijk. Ik vraag me alleen af of Axel er wel degelijk mee geconfronteerd werd. Ik kan mis zijn maar ik heb mijn twijfels. Wat niet afdoet dat dit wat meer in het nieuws mag komen.