GEZIEN. ‘Over water’ ★★★★★

‘Over water’, de fictiereeks van Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda, is vanaf nu iedere zondag te zien op Eén.
© VRT - Toon Aerts ‘Over water’, de fictiereeks van Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda, is vanaf nu iedere zondag te zien op Eén.

“Ik woon al heel mijn leven in ’t stad en nu pas zie ik hoe groot de haven is.” Het personage van Tom De Wispelaere was niet de enige die gisteravond steil achterover viel bij het imposante decor van ‘Over water’. Met een dramareeks in en rond de Antwerpse haven, een plek waar trafiek en tragiek schijnbaar hand in hand gaan, schotelt Eén nog eens ‘n goeie ouwe tv-zondag voor die daags nadien voor even old school oponthoud aan het koffieapparaat zorgt.

Dat driemaal Tom (Lenaerts, Dewispelaere, Van Dyck) scheepsrecht is, kwamen we al te weten ten tijde van ‘De Parelvissers’. In ‘Over water’ komt het trio opnieuw samen en wordt er wederom uit een familiair vaatje getapt. Daar waar ‘De Parelvissers’ het verhaal van een groepje vrienden en diens productiehuis uiteenzette, handelt ‘Over water’ over een gevallen tv-ster (een rol voor De Wispelaere) die net uit de afkickkliniek komt en een anoniem tweede leven begint in het havenbedrijf van zijn schoonvader. Wanneer die laatste kort daarop het leven laat, raakt de schoonzoon verstrikt in een net van leugens, verlokkingen en verkeerde keuzes. 

Het visueel vernuft in ‘Over water’ is niet te overzien, maar het is vooral in de fijnere penseelstreken dat de reeks z’n grandeur toont. De eigenaardige introductie van dokwerker Carl Dockx (een rol voor Van Dyck), is een kunstwerkje qua timing en de uitroep ‘Tot op de bananenboot’ mag samen met ‘En nu gaan we vegen’ en ‘Ik ga met onze Joepie wandelen hé’ tot de betere tv-metaforen worden gerekend.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carl Vonstein

  Het kwam maar niet op gang. Toch geduldig tot het einde gekeken maar te vergeefs. Vervolg interesseert me niet meer, ga mezelf niet nog meer pijnigen.

 • Koen Kerstens

  Tot hier toe totaal ongeloofwaardig. Een schoonvader die de moeite doet om zijn afgekickte schoonzoon aan werk te helpen, maar hem dan de eerste avond al meeneemt naar een festijn van drank en vrouwen. Ik weet het niet.

 • nicole gustin

  Nog niet overtuigd, maar wel nieuwsgierig voor het vervolg. Dus blijkbaar toch intrigerend

 • robert luytens

  Het duurt te lang om de 'draad' te vinden. Ik heb de indruk dat het verhaal van achter naar voor wordt gebracht

 • edwig smeets

  Ben nog niet overtuigd in de eerste episode zou toch wat meer actie en spanning mogen zitten om naar meer te snakken, ga volgende week nog eens kijken en dan weet ik het wel.