GEZIEN. '13 Geboden' (VTM) ★★★★★

De nieuwe VTM-reeks '13 Geboden', vanaf nu elke maandag op VTM. Op de foto: Tom Ternest en Bert Haelvoet.
VTM De nieuwe VTM-reeks '13 Geboden', vanaf nu elke maandag op VTM. Op de foto: Tom Ternest en Bert Haelvoet.

‘Big in Belgium’. De Britten gebruiken het wel eens spottend om naar Belgische tv-reeksen van inferieure kwaliteit te verwijzen. Nadat we ‘Tabula Rasa’ op hen afvuurden, leek the joke on them. En met '13 Commandments', ofte '13 Geboden', viel de hemel al helemaal op hun dak. De reeks, die ze zelfs in primeur te zien kregen, oogstte zo veel lof dat ‘The Guardian’ België prompt het nieuwe Scandinavië ging noemen. ‘Big in UK’, dus. Sta me toe dààr sceptisch over te zijn.

Op papier lijkt '13 Geboden' een jengatoren aan krimi-clichés. Een versleten hoofdinspecteur (Dirk Van Dijck) wordt in de winter van zijn carrière aan een jonge mysterieuze partner (Marie Vinck) gekoppeld, die naast een immens litteken op haar rug ook nog andere trauma’s met zich meedraagt. Wanneer een Turks meisje de keel wordt overgesneden, moeten ze hun persoonlijke besognes aan de kant zetten en de dader vatten. Wanneer die wordt opgeslokt door een grotere vis, zit het rechercheteam plots met een weldoener die begint te moorden volgens de 10 geboden. De killer is zelfs zo gedreven dat ie er prompt 3 bij verzint.

De herinnering aan '7even', 'The Bridge' en krimi-reeksen waarvan ik de naam ben vergeten, is nooit ver weg, maar een complete déjà vu geeft '13 Geboden' gek genoeg niet. Reden? Een walgelijk sterk scenario en een topcast die gedijt in atypische (bij)rollen: Karlijn Sileghem als mediageile politiedirecteur, Joke Devynck als blonde prostituee en Ella Leyers als lesbische IT-nerd in een rolstoel. Marie Vinck ís haar getormenteerd personage Vicky en Dirk Van Dijck houdt het midden tussen een gulle kerstman en een bad ass  flik die verdachten intimideert door ze tegen een hete döner grill te plakken. '13 Geboden' wordt door VTM volop als munteenheid ingezet om een Vlaamse Netflix af te dwingen. Waar wachten we nog op???
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Glenn Wouters

  Ik heb ervan genoten, dat zeker. Maar iets viel me op en stoort mij enorm. Marie haat personage heeft een auto ongeval gehad, en daar is ze blijkbaar door getraumatiseerd. Zn dan een scene later zit ze in de auto zen heeft haar gordel niet aan. Vreemd

 • ISABEL FRANCOIS

  Euh,hebben wij naar hetzelfde gekeken?Slecht?..nee..maar om daar nu zo spel van te maken..ook nee..en Marie Vinck..pff tja..de 2e aflevering zal me moeten overtuigen of het is bye bye 'Vlaamse crimi'.

 • John Ulmer

  Slechtgemaakt was het zeker niet, maar ik heb alsnog niet de absolute drang om aflevering 2 te willen bekijken.

 • Remus Bogaert

  pffft , Scandinavische reeksen zijn toch van een ander niveau hoor.

 • Filip Rots

  Vonden jullie de eerste aflevering nu echt goed? Persoonlijk ben ik toch niet echt van mijn stoel geblazen qua acteerprestaties, verhaallijn en camerawerk zene.