Geubels grijpt naast Emmy voor ‘Taboe’: “Een harde tik, omdat we écht wilden winnen”

In 'Taboe' maakt Geubels moeilijke onderwerpen, zoals een beperking, met humor bespreekbaar. Het programma greep in New York naast de Emmy in de categorie ‘non-scripted entertainment'.
Foto VRT In 'Taboe' maakt Geubels moeilijke onderwerpen, zoals een beperking, met humor bespreekbaar. Het programma greep in New York naast de Emmy in de categorie ‘non-scripted entertainment'.
Geen vijfde Emmy voor Vlaanderen:  het Eén-programma ‘Taboe’ van Philippe Geubels en productiehuis Panenka greep in New York naast de Emmy in de categorie 'non-scripted entertainment’. Een behoorlijke tik voor de grote Vlaamse delegatie, die in de grote feestzaal van het Hilton Hotel een feestje wilde bouwen. De award ging uiteindelijk naar de Engelse show ‘The Real Full Monty: Ladies Night’.

Voor het eerst in drie jaar tijd wint ons land geen prestigieus Emmy-beeldje op het International Emmy Awards-gala. Het is even wennen, na de feestjes die Tim van Aelst vorig jaar met zijn Emmy voor ‘Hoe zal ik het zeggen’ en Adriaan Van den Hoof een jaar eerder voor ‘Sorry voor Alles’ mochten bouwen. Vraag maar aan de mannen van ‘Callboys’ die eveneens in 2017 waren genomineerd, maar toen niet wonnen. Terwijl de ploeg van ‘Sorry voor Alles’ uit het dak ging, doken de Callboys de New Yorkse nacht in. Op zoek naar troost.

Dat ‘Taboe’ flink weerwerk zou krijgen van het ITV-programma ‘The Real Full Monty: Ladies’ Night’ was duidelijk. “Taboe is een typisch Vlaamse succes-formule. Met een scherp randje, dat onze kijkers bijzonder weten te waarderen, maar voor een internationale jury toch wel eens wat moeilijker blijkt. Zeker als je concurrent een programma is over acht bekende Britse vrouwen die gevolgd worden in hun strijd tegen kanker, die leren hun nieuwe lichaam lief te hebben en het uiteindelijk ook te tonen in een eenmalig optreden dat het publiek van zijn sokken blaast. Toegegeven, het Britse format was iets meer mainstream en net dat tikkeltje meer emo”, licht programmabaas Olivier Goris toe. “Maar we mogen, neen moeten, uiteraard heel erg fier en tevreden zijn dat we alweer een nominatie beet hebben. En dat ‘Taboe’ nu enkel en alleen nog meer aandacht in de wereld gaat krijgen.”

lees verder onder de foto:

Philippe Geubels omringd door de mensen die deelnamen aan het programma.
VRT Philippe Geubels omringd door de mensen die deelnamen aan het programma.

Rooskleurig

Ook zonder de begeerde Emmy ziet de toekomst van ‘Taboe’ er rooskleurig uit. Het duo Geubels-Steppe is al druk bezig aan een tweede seizoen. Dit keer zal er niet worden gefilmd aan de kust, maar in de Ardennen. Ook de thema’s die Geubels wil aanpakken, zijn min of meer vastgelegd. De opnames zijn voor volgend jaar, de uitzending op Eén is voorzien voor het voorjaar van 2021. Bovendien heeft ‘Taboe’ al flink wat internationale aandacht weggekaapt. Nederland maakte het zich gemakkelijk en zond, met dank aan de populariteit van Geubels, gewoon de Vlaamse versie uit. Canada maakte dan weer een compleet nieuwe reeks, wel heel erg netjes gekopieerd van het Vlaamse scenario. En ook Zwitserland bleef niet bij de pakken zitten. 

Er liggen ook al enige tijd een stapel opties klaar. Onder andere voor zenders in de Verenigde Staten, de Scandinavische landen, maar ook Engeland en Frankrijk. Mogelijk zullen die opties, dankzij de aandacht hier in New York, nu versneld worden gelicht. Met bovendien de mogelijkheid dat er extra aandacht komt van Zuid-Amerikaanse landen en zenders.

Eerder won het format  al de New York Festival award in de categorie ‘Reality Tv Drama’, de Silver award voor ‘Best format’ op het EBU creative forum in 2018 en de ‘Realscreen award’ in de categorie ‘Best social issue/current affairs’.

47ste editie

De International Emmy Awards zijn de prijzen voor de beste televisieprogramma’s oorspronkelijk gemaakt en uitgezonden buiten de Verenigde Staten. Voor Amerikaanse formats zijn er de ‘gewone’ Emmy Awards. De internationale versie werd dit jaar al voor de 47ste keer uitgezonden; ze zijn de belangrijkste internationale erkenning die een tv-programma kan krijgen. De award in de categorie ‘non-scripted entertainment’ werd uitgereikt door acteur Jerry O’Connell, die in 2007 huwde met de Nederlandse actrice Rebecca Romijn.

In Vlaanderen blijft Tim Van Aelst absolute recordhouder met maar liefst drie Emmy Awards voor ‘Benidorm Bastards’, ‘Wat Als?’ en ‘Hoe zal ik het zeggen?’. In 2017 won het VRT-programma ‘Sorry Voor Alles’ een Emmy en was ook de VIER-reeks ‘Callboys’ genomineerd. Ook productiehuis Geronimo haalde met onder andere ‘Fying Doctors’ Emmy-nominaties binnen.

Bekijk ook: Vlaamse delegatie op de rode loper bij de International Emmy's:

Bekijk ook: de concurrenten van ‘Taboe’ bij de International Emmy's:

Bekijk ook: Britten kapen Emmy weg voor neus van Geubels en co:

Een fragment uit ‘The Real Full Monty: Ladies Night’, het winnende programma

Taboe.
VRT Taboe.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marnick dedier

  ik haat alles wat Geubels doet, dat mensen hem komiek en goed vinden kan ik niet snappen,

 • Filip Traen

  Philippe, maakt niet uit of je de winnaar bent, het was (zeldzaam) steengoede TV die je gemaakt hebt!

 • Patrick Verbelen

  Op zich vond ik het programma niet slecht, maar de boodschap van de VRT was te sterk aanwezig en daardoor te weinig Geubels aanwezig.

 • Michel Philippe

  Ik houdt niet van grapjes op de kap van een ander. Daarom heb ik zo gehouden van Gaston en Leo. Nooit, maar nooit was er iemand het mikpunt bij hen. Die hadden recht op tien Emmy's. Slim, op voorhand aankondigen dat ge iets zal zeggen die taboe is

 • An Desiron

  naar waarde geschat dus