Geheime jeugdserie ‘wtFOCK’ is een grote hit in Vlaanderen, ondanks flops in het buitenland

'wtFOCK' is de eerste remake van het Scandinavische 'Skam' dat het succes van het origineel achterna gaat.
wtfock.be 'wtFOCK' is de eerste remake van het Scandinavische 'Skam' dat het succes van het origineel achterna gaat.
Met net geen twee miljoen kijkers op het einde van week 10 is ‘wtFOCK’ uitgegroeid tot de meest succesvolle online-reeks van Vlaanderen, maar de kans bestaat dat u er nog nooit van gehoord heeft. Dat is normaal, want dat is nu nét de bedoeling.

In september werd in alle stilte ‘wtFOCK’ opgestart, de eerste digitale first-fictiereeks van VIER en Telenet die specifiek gericht is op jongeren, een doelgroep die steeds minder makkelijk met klassieke televisie te bereiken blijkt. Het gebrek aan marketing rond het concept is bewust. Jongeren moeten het zelf ontdekken. Zij behoren tot het clubje dat kijkt, hun ouders en leraars weten niet eens dat het bestaat.

Realisme

Verliefdheid, vriendschap, nijd en de groeipijnen, taboes en onzekerheden van het volwassen worden spelen de hoofdrol in deze ‘uit het leven gegrepen’ fictiereeks, die het reilen en zeilen van enkele 15-jarige studenten volgt. 

De reeks wordt enkel via het internet uitgezonden. Op zich niets vreemds, maar de scènes van ‘wtFock’ verschijnen in realtime. Als iets gebeurt om 20u03, wordt het ook gepubliceerd om 20u03. Bekokstoven de personages echter iets om 2u ‘s nachts? Dan zal het filmpje ook dan pas verschijnen. 

De reeks werd opgenomen in Antwerpen, met als spil het Koninklijk Atheneum van Berchem. Het origineel werd gefilmd in Oslo. Zo’n grootstad werd bewust gekozen, om de herkenbaarheid te vergroten. 

Duizelingwekkende cijfers

 ‘wtFOCK’ gaat nu zijn laatste weken in. Afgelopen week haalde de reeks 90.000 wekelijkse kijkers, ofwel unieke bezoekers. De reeks blijft aan populariteit winnen, elke week komen er zo een 10.000 kijkers bij, en VIER en Telenet gokken in de laatste week meer dan 100.000 unieke kijkers te hebben. Men plant daarom ook een tweede seizoen. 

Zoveelste remake

‘wtFOCK’ is gebaseerd op een Noors concept, genaamd ‘Skam’, ofwel de grootste doorbraak in jongerentelevisie in het laatste decennium. De serie, die gelanceerd werd in 2015, werd sindsdien al in verschillende landen nagemaakt. Onder andere Italië, Frankrijk, de U.S. en Duitsland waagden zich er al aan. 

In de meeste gevallen zonder veel succes, of toch zeker niet met producties die konden tippen aan de hype van ‘Skam’. Interessant is dat de fans van de originele serie ook de remakes opvolgen, en een bijzondere voorkeur lijken te hebben voor de Vlaamse versie - die trouwens in sneltempo van Engelse ondertiteling wordt voorzien. 

De reeks wordt vooral geprezen om de muziekkeuze en voor het integreren van een Belgische toets, ondanks het volgen van de typische ‘Skam’-verhaallijn, die in bijna alle remakes haast letterlijk werd overgenomen.

Gelijkenissen

Toch vertoont ‘wtFOCK’ heel wat gelijkenissen met het origineel. Zo lijken de acteurs bijvoorbeeld sprékend op hun Scandinavische tegenhangers. 

De naderende finale van ‘wtFock’ is te bekijken via wtfock.be. 

'wtFock' maakt zich populair bij fans van 'Skam'.
Vier 'wtFock' maakt zich populair bij fans van 'Skam'.
'wtFock' maakt zich populair bij fans van 'Skam'.
Vier 'wtFock' maakt zich populair bij fans van 'Skam'.
'wtFock' maakt zich populair bij fans van 'Skam'.
Vier 'wtFock' maakt zich populair bij fans van 'Skam'.
'wtFock' maakt zich populair bij fans van 'Skam'.
Vier 'wtFock' maakt zich populair bij fans van 'Skam'.
'wtFock' maakt zich populair bij fans van 'Skam'.
Vier 'wtFock' maakt zich populair bij fans van 'Skam'.
Links: Nora Dari in 'wtFock'.
Rechts: Iman Meskini in 'Skam', hoofdrol in seizoen 4.
Vier/Instagram Links: Nora Dari in 'wtFock'. Rechts: Iman Meskini in 'Skam', hoofdrol in seizoen 4.
Links: Willem Herbots in 'wtFock'.
Rechts: Tarjei Sandvik Moe in 'Skam'.
Instagram Links: Willem Herbots in 'wtFock'. Rechts: Tarjei Sandvik Moe in 'Skam'.
Femke Van der Steen in 'wtFock'.
Lisa Teige in 'Skam'.
Instagram Femke Van der Steen in 'wtFock'. Lisa Teige in 'Skam'.
Links: Veerle Dejaeger in 'wtFock'. 
Rechts: Josefine Frida in 'Skam'.
Instagram Links: Veerle Dejaeger in 'wtFock'. Rechts: Josefine Frida in 'Skam'.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Diane Bernaerts

    In het begin keek ik alleen omdat mijn dochter en haar vriend hier een rol in hebben, maar inmiddels ben ik ook al verslaafd! :)

  • gustaaf carpels

    Wat telenet niet mag vergeten is wie betaald er de internet verbinding, zij ondermijnen het ouderlijke gezag hiermee en stimuleren een gesloten relatie met hun ouders inplaats van een open relatie waar niets stiekem hoeft