Geen Bart Peeters meer: achter de schermen van het volledig vernieuwde ‘Dag Sinterklaas’

Photo News
Het mag dan wel een stralende week in mei zijn, in het gouverneurshuis aan het Harmoniepark in Antwerpen is het putje winter. Sinterklaas is namelijk in het land voor de opnames van een volledig nieuwe reeks van ‘Dag Sinterklaas’, die meer  dan 25 jaar na het legendarische origineel uit 1993 uitkomt.

Een duikbril in een kookpot, speculaas in blik of marsepein op azijn... dit moet de keuken van de Sinterklaas zijn. Wanneer we zijn statige woning betreden is hij net bezig met uit te leggen waarom hij eigenlijk met de stoomboot naar ons land komt en niet met het vliegtuig zoals iedereen. Elke aflevering van de nieuwe reeks zal draaien rond dat soort vragen, die de Sint per brief toegestuurd krijgt van kinderen. ‘Wat is het lievelingseten van de Sint?’, ‘Hoe kan de Sint álle kinderen kennen?’ of ‘Hoe oud is Sinterklaas nu eigenlijk?’

De allereerste uitzending van ‘Dag Sinterklaas’ dateert ondertussen al van meer dan 25 jaar geleden, maar de eindeloze herhalingen van het programma hebben ervoor gezorgd dat elke nieuwe generatie kennis kon maken met de geniale hersenspinsels van Hugo Matthysen. Zo weet iedereen dat het paard van Sinterklaas ‘Slechtweervandaag’ heet, dat hij met zijn mijter in bad gaat en dat de goedheiligman een nors maar speels karakter heeft. Sinds 1993 worden de reeksen van het programma ieder jaar heruitgezonden, en de laatste aflevering is elke keer die waarin Sinterklaas de daken opgaat, op 5 december. Ook voor deze reeks kroop Matthysen in zijn pen voor 20 afleveringen die de traditie in ere houden, maar tegelijkertijd ook een nieuwe wind door het Sinterklaas-universum blazen.

Photo News

Verjongingskuur

Zo is Bart Peeters er niet meer bij, maar zijn afwezigheid wordt opgevangen door paardenverzorger Ramon, huishoudster Conchita, Professor Van den Uytleg en de kapiteins van de stoomboot. Namen die ongetwijfeld een belletje doen rinkelen bij iedereen die weleens een intrede van de Sint in Antwerpen heeft gezien. Opvallend is dat zwarte Piet wel een verjongingskuur ondergaan lijkt te hebben. Zijn met roet besmeurde gezicht doet denken aan dat van Jonas Van Thielen, het zouden broers kunnen zijn.

Daarnaast verwelkomt ‘Dag Sinterklaas’ ook een aantal gloednieuwe figuren. Zo is er Palomita (lijkt een beetje op Evelien Bosmans)- de vermaarde doe-het-zelfster en het nichtje van Conchita - beschermengel van de Sint Kneta Knieschijf (heeft iets weg van Tine Embrechts) en de plichtbewuste Stafhouder (van ver wat gelijkend op Bart Hollanders), die ook de administratieve controleur is van de Sint.

Photo News

Geen Stijn Coninx

Eind vorige maand raakte bekend dat regisseur Stijn Coninx zich terugtrok uit het project nadat er bij hem darmkanker werd geconstateerd. “Samen met mijn gezin wens ik nu in alle sereniteit en met het volste vertrouwen in de artsen en de wetenschap onze strijd aan te gaan”, liet hij toen optekenen. Zijn vriend en collega Frank van Passel nam zijn taak over. Ondertussen lijkt het erop dat het de goede kant uitgaat met Coninx. “We wensen hem in ieder geval een erg spoedig herstel toe”, laat VRT weten.

De nieuwe reeks van ‘Dag Sinterklaas’ zal dit najaar te zien zijn op Ketnet.

Photo News1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bert D'Hondt

    Mja, Wim Opbrouck heeft een zware opdracht om Jan Decleir te vervangen, maar is ook een goed acteur. Het zal alvast wennen zijn met deze nieuwe wind, zeker omdat nu ook Bart Peeters en Frans Van der Aa niet meer blijken mee te spelen.