Frank Raes (65) werkt voortaan als zelfstandige voor ‘Extra Time’: "VRT vroeg me zelf om verder te doen. Gráág, natuurlijk"

Frank Raes: "Jan Mulder en Marc Degryse zijn dan wel vertrokken, met Gert Verheyen hebben we de allerbeste analist binnengehaald."
© VRT - Joost Joossen Frank Raes: "Jan Mulder en Marc Degryse zijn dan wel vertrokken, met Gert Verheyen hebben we de allerbeste analist binnengehaald."
Hij is inmiddels pensioengerechtigd, maar geen 'Extra Time' zonder Frank Raes (65). De voetbaltalkshow is na tien jaar niet meer weg te denken op de maandagavond van Canvas en dus ziet Raes geen reden om gas terug te nemen. "Ik heb het programma mee gemaakt tot wat het nu is, daar ben ik erg trots op."

Het nieuwe voetbalseizoen werd dit weekend op gang getrapt en al voor de elfde keer betekent dat voor Frank Raes en zijn rechterhand Filip Joos ook de start van een nieuw seizoen 'Extra Time'. Voor Raes had het tiende ook zijn laatste kunnen zijn, want de presentator werd begin maart 65. Toch denkt hij nog niet aan stoppen. "De voetbalmicrobe is nog lang niet weg", aldus Raes. "Ik blijf gewoon werken voor de openbare omroep, maar vanaf nu als zelfstandige. De VRT heeft me gevraagd om 'Extra Time' te blijven presenteren en daar ben ik graag op ingegaan. Ik heb het programma mee geslepen tot wat het nu is en daar ben ik erg trots op. Toen we met 'Extra Time' begonnen, bestond er in Vlaanderen niet zoiets als een voetbaltalkshow. Wel over de grenzen, maar we hebben er onze eigen touch en geloofwaardigheid aan gegeven."

Byebye, Jan en Marc

Of Raes, die naast 'Extra Time' ook aan de slag is als voetbalcommentator bij Proximus TV, volgend jaar ook naar het EK voetbal gaat, is nog niet duidelijk. "Daar is eigenlijk nog niet over gesproken", klinkt het. "Ik zou er graag nog wat betekenen, maar we zien wel."

De voetbaltalkshow ziet er dit jaar ietsje anders uit. Met Jan Mulder en Marc Degryse vertrokken twee van de basisspelers naar de concurrentie. "Jan en Marc zijn zeer lang uitmuntende krachten geweest in ons team, maar net als in het voetbal zijn er in het medialandschap ook transfers", zegt Raes. "Dramatisch is dat niet, want zo werden we gedwongen om naar nieuwe oplossingen te zoeken. De vernieuwing moest een keer doorgevoerd worden."

Raes benadrukt vooral de sterkte van het team. "Het is een beetje als een goed draaiende voetbalploeg: het geheel is belangrijker dan de aparte schakels. Het cliché van het collectief telt ook voor tv-programma's en al zeker voor 'Extra Time'."

De vervangers voor Mulder en Degryse staan trouwens al klaar. "Met Gert Verheyen hebben we volgens mij één van de beste analisten uit de business binnengehaald, misschien zelfs de allerbeste. Daarnaast schuift ook Jan Mulders zoon Youri geregeld aan, net als ex-voetballer van Lokeren en beloftecoach van IJsland Arnar Vidarsson, de voetbalman van de radio Peter Van Den Bempt, vaste waarde Wesley Sonck en jong geluid Mo Messoudi."

Voor de rest blijft alles bij het oude, nieuwe rubrieken komen er niet. 'De momenten van de week' blijven het praatprogramma openen en ook de 'Keek op de week' - de alternatieve kijk van Filip Joos op het weekend - blijft.

Leve de VAR

"We zijn er trots op dat niks vooraf afgesproken is en dat het programma volledig live is. De kunst is de flow van discussies op gang te houden. Er wordt veel gelachen en niets geknipt."

'Extra Time' begint dit jaar trouwens twee weken eerder dan het voorbije jaar, maar dat is volgens Raes geen uitzondering. "Die uitzondering was er eigenlijk vorig jaar, toen het WK georganiseerd werd. Als dat gebeurt, starten we wat later omdat het anders voor de journalisten - en ook voor de kijkers - allemaal wat te snel op elkaar volgt. Hetzelfde gebeurt trouwens wanneer er Olympische Spelen zijn."

Er is nu één speeldag achter de rug in wat volgens Raes een erg boeiende competitie zal worden. "Er is Vincent Kompany die optreedt als speler-manager, Philippe Clement die Genk verliet voor Club Brugge, Antwerp dat zich steeds meer bij de grote clubs begint te voegen. En natuurlijk zijn er elk jaar verrassingen. Ook de rol van de VAR zal volgens mij alleen maar toenemen. Voor velen is het een absoluut kwaad, maar - ik moet het toegeven - voor 'Extra Time' is het vaak een cadeau. Maar hoe de competitie zal lopen, weet je natuurlijk niet."
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Janssens Paul

  Gisteren nog een staaltje van de bekwaamheid van Raes gehoord op Proximus. Een aantal keren noemde hij de keeper van Anderlecht, Dutoit (van KVO), ook over het werkethos en de inzet van Vandendriesch van KVO had hij het verschillende malen, over de techniek van Vargas kon hij ook niet zwijgen... hij viel constant in herhaling en gaf commentaar zonder iets noemenswaardig te vertellen... chic van de VRT om hem zelf terug te vragen... zielige commentator!

 • luc Cuypers

  De VRT wordt straks alleen nog gerund door bejaarden . Na Guy Deprez is nu Frank Raes " teruggehaald " . De jongeren kunnen gaan doppen .

 • rudy de clerck

  Extra time het gezellige Beerschot kliekje bijeen

 • Franz Ferdinand

  Het wordt steeds zieliger om aan te zien. Arme Frank. En dan die Filip Joos erbij, pfff, dan lees ik liever een boek. Hadden we maar het niveau als Nederlandse Studio Sport.

 • Rene Hubrouck

  De VRT doet het lijken alsof Frank Raes een ster aan het firmament is bij Extra Time, in werkelijkheid is het een zeer saaie en voorspelbare commentator die geen kaas heeft gegeten van wat het vak werkelijk inhoudt. Ga aub met pensioen ipv je zakken te vullen en laat de kans aan toekomstig journalistiek talent.