Exclusief voor abonnees

Exclusieve kijk achter de schermen bij nieuwe Tik Tak: "Het huisje met de schapen hebben we opnieuw moeten bouwen”

Hoe maak je in tijden waarin met fantasie, pixels en veel muisklikken alles kan op het scherm, een remake van het meest iconische kleuterprogramma? Met karton, verf, lijm en handige handen, zo blijkt. Uw krant ging op bezoek bij de moderne monniken die op ambachtelijke wijze 'Tik Tak' 2.0 maken. "Onze geestelijke gezondheid is zwaar gehavend, maar dit is het leukste wat we al ooit gedaan hebben."

If it ain't broke, don't fix it. Een Engels spreekwoord dat dezer dagen in de magazijnen van de VRT toch eens aan de waarheid wordt getoetst. Want 'kapot' is 'Tik Tak' niet. Op YouTube kijken de Belgische peuters van vandaag ook nog honderdduizenden keren naar de reeks die tv-maker Mil Lenssens zaliger in '81 op het scherm bracht. En in navolging van honderden tv-zenders in dertig verschillende landen kocht een Israëlisch tv-station zopas nog eens de volledige reeks. Dat zijn 366 afleveringen met hypnotiserende plaatjes, aan nylonkoorden hangende huppelbeesten, ronddraaiende bloemen en vooral spelende kleuters die vandaag - een flink eind in de dertig - nog tastbaar bewijs hebben dat hun moeder hen ooit in een floeren salopet of een door oma gebreide regenboogtrui heeft gestoken. Waarom dan toch repareren?

"Omdat ook collectief erfgoed wel eens een renovatie kan gebruiken", zegt Maarten Janssen, netmanager van Ketnet. "We hebben het getest en blijkt dat kleine kinderen vandaag nog even gebiologeerd zijn door die mix van muziek, kleuren en levensechte animatie. 'Tik Tak' is geniaal in zijn eenvoud en daarom maken we nu 52 eigentijdse afleveringen voor dit najaar."

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Kenis

  Vooral tof dat ze nog eens letterlijk de oude doos ingedoken zijn om het te maken zonder al die moderne rommel. Het hoort dan ook tijdloos te zijn.

 • Tom Tavernier

  Klopt inderdaad niet, ik ben in 1981 geboren en als peuter was dit een vaste afspraak om 18u. Eerder 1981

 • Jan Munkens

  In het filmpje zegt men dat de eerste aflevering in 1989 was, Tik Tak is toch echt wel véél ouder dan dat!