Etienne Vermeersch steelt de show in boerka en vrouwenlijf

Etienne Vermeersch, de inmiddels 80-jarige filosoof, ethicus, scepticus, opiniemaker, emeritus-hoogleraar en ere-vicerector, heeft in de eerste aflevering van de finaleweken van 'De Slimste Mens' knap gestunt. Hij speelde zonder meer de doorgaans grappige vakjury naar huis met een gesmaakt optreden in de 'Open Deur'-ronde waar hij eerst verkleed in boerka, daarna in een, euh, wulps en overwegend bloot vrouwenlichaam, een vraag stelde. Finalist Marnix Peeters, die meteen voor Vermeersch ging, mocht vier kazen noemen die gebruikt worden om een '4 kazen pizza' te bereiden. De auteur-journalist wist er twee te vinden, zijn concurrenten elk één.

Vermeersch was zonder meer het leukste moment in een wat stroeve eerste finale-aflevering, waarin de opgeviste Maarten Vangramberen de volledige '3-6-9'-openingsronde voor zijn rekening nam, maar uiteindelijk toch zag hoe Marnix Peeters met de overwinning ging lopen.

De finalisten -allemaal opvallend casual gekleed-, speelden sterk en zorgden voor een hoge eindscore. Opnieuw spartelde Pedro Elias door de mazen van het net. Met dank aan Maarten Vangramberen die heel veel wist, maar in de finale behoorlijk hard blokkeerde. Na 'de glimlach', bij de Mona Lisa, kon hij nu niet de alles beslissende antwoorden geven over de Belgische Revolutie van 1830.

We haalden het al aan, de vakjuryleden Cannaerts-Jeroom werden weggespeeld door Vermeersch. Al deed Jeroom opnieuw zijn best met een toetsenbord met hilarische geluiden. Maar dat truukje had hij eerder al met succes getoond. Met de start van de finaleweken heeft Erik Van Looy zijn klassieke vraag aan de nieuwkomer of hij 'Slimste Mens' kan worden vervangen door de 'de beste en grappigste momenten' die de finalistern eerder beleefde. Altijd opnieuw lachen.