Eric Goens trok zijn lessen uit kritiek op ‘Bargoens’: "Tweede seizoen bevat veel meer hoop"

Eric Goens in gesprek met Annelies Frans, de partner van voormalig 'Familie'-acteur Eric - Latour - Kerremans.
VRT Eric Goens in gesprek met Annelies Frans, de partner van voormalig 'Familie'-acteur Eric - Latour - Kerremans.
Vanavond start op Eén het tweede seizoen van 'Bargoens', waarin Eric Goens (49) opnieuw inspirerende figuren volgt, die een verbeten strijd voeren. Op het eerste seizoen kwam nogal wat kritiek, dus gooide Goens het dit keer over een andere boeg.

"Het eerste seizoen was te donker en werd aanvankelijk in primetime uitgezonden. Dat was niet het meest geschikte moment", geeft Eric Goens toe. "Bovendien kwamen alle figuren in elke aflevering aan bod, waardoor het tempo veel te hoog lag. Ik maakte ook een inschattingsfout door te openen met een beeld van een pijnpatiënt, dat iedereen naar de keel greep."

De kritiek op het eerste seizoen leverde Goens vorig jaar zelfs fysieke klachten op. "Ik ben erg gepassioneerd in mijn job en beschouw die kritiek als een kaakslag. Ik heb toen maanden gehyperventileerd en dat probleem ging maar niet weg. Tot een hartchirurg me helemaal onderzocht en me op het hart drukte dat ik helemaal gezond was. Toen heb ik de ontgoocheling doorgeslikt en de klik gemaakt. Ik heb uit al die commentaren enkele lessen getrokken. Zo bevat dit tweede seizoen veel meer hoop. Het verhaal van Stig Broeckx, de ex-profrenner die na een maandenlange coma een zware revalidatieweg aflegde, is daar de exponent van. Ik volgde hem gedurende een jaar en altijd was hij goedgezind. Hij wordt zeker de nieuwe chouchou van Vlaanderen."

"Toen ik met de opnames van deze zes portretten startte, wist ik natuurlijk niet of alle verhalen goed zouden aflopen. En dat is ook niet altijd zo. Maar dat doet niets af aan de verhalen. De afloop is voor mij ondergeschikt aan de kracht van het verhaal. Ik wil vooral begrijpen en tonen hoe ver sommigen in hun strijd kunnen en willen gaan. Ik hoop dat hun verhaal de kijker inspireert."

Herkenbaarheid

Om te inspireren, moeten de portretten weliswaar herkenbaar zijn. En dat was in het eerste seizoen niet altijd het geval. "Ik volgde toen onder andere de strijd van Alain Hubert voor zijn wetenschappelijke basis op Antarctica. Interessant, maar dat bleek voor sommigen toch te ver van hun bed. Net zoals dat verhaal van iemand die 20 jaar in de gevangenis had doorgebracht. Stuk voor stuk wonderschone mensen, maar niet iedereen kan zich daar iets bij voorstellen. In dit tweede seizoen heb ik bewust voor andere portretten gekozen. Een papa, die na zijn scheiding al jaren strijdt om zijn kinderen opnieuw te zien. Of Annelies, die al 20 jaar tegen haar alcoholverslaving vecht."

'Bargoens’, om 21.25 uur op Eén
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.