Emile (19) speelt transjongen op Ketnet: "Ik speel gewoon wat ik zelf heb meegemaakt"

Emile is geboren als meisje, maar besefte op z'n 15de dat hij zich meer als jongen identificeert.
Tine Schoemaker Emile is geboren als meisje, maar besefte op z'n 15de dat hij zich meer als jongen identificeert.
Bo Van Spilbeeck is zijn rolmodel, en nu zal ook hij transjongeren inspireren. In de Ketnet-serie '4eVeR' geeft Emile Jacobs (19) vanaf vanavond gestalte aan Lewis, een transjongen. Dat hij zelf transgender is, maakt het des te baanbrekender. "Wij zijn geen rariteit."

"Het blijft voor mijn ouders moeilijk om 'zoon' tegen mij te zeggen", geeft Emile Jacobs (19) uit Vilvoorde toe. Jacobs is als meisje geboren, maar op zijn vijftiende besefte hij dat hij zich meer als jongen identificeert. "Ik kon enkel denken: dit lichaam past niet bij mij. Evident was het niet om dat te accepteren, ik zat in volle puberteit. De meisjes in mijn klas begonnen zich te schminken en kleedjes te dragen. Ik wilde dat allemaal niet." Vanaf vanavond zal Jacobs het personage Lewis vertolken in de Ketnet-serie '4eVer', een reeks over vier tieners en hun leefwereld. Net als Emile is Lewis een transjongen die zich een weg in het leven zoekt. En dat is een unicum voor de Vlaamse tv: nog nooit heeft een transgender een transpersonage vertolkt, laat staan op zo'n jonge leeftijd.

Kunnen enkel transgenders zulke personages geloofwaardig neerzetten?

"Wij kunnen hen echter vertolken, denk ik. Ik kan al de gevoelens die ermee gepaard gaan perfect spelen, omdat ik ze in het echte leven heb ervaren. Dat neemt niet weg dat ook ik heb genoten van 'Girl'. Acteur Victor Polster mag dan geen transpersoon zijn, hij zet het hoofdpersonage Lara wel goed neer. Enige minpunt aan de film: hij toont het acceptatieproces van de ouders niet."

Hoe kijken je ouders naar je transitie?

"Die hebben het er moeilijk mee gehad, nog steeds eigenlijk. Zo krijgen ze 'Emile' dus nog moeilijk over hun lippen. Al merk ik geleidelijk aan een verbetering: ze steunen mij, willen dat ik gelukkig ben. In de herfst van vorig jaar ben ik bij al mijn vrienden uit de kast gekomen. Ik dacht: nu vertel ik het, ik wil niet meer doen alsof. De jaren ervoor waren hels, ik wilde die donkere periode voorgoed achter mij laten. En met de hand op het hart: ik heb geen enkele negatieve reactie gekregen. Dankzij alle getuigenissen in de media heb ik de moed gevonden om mij niet meer te verbergen."

Wie zijn je rolmodellen?

"Natuurlijk kijk ik enorm op naar Bo Van Spilbeeck. Haar coming-out heeft mij een mentale boost gegeven. Bo heeft haar verhaal gedaan twee weken na de dood van Mats, mijn andere grote inspiratiebron (de 18-jarige jongen stapte vorig jaar uit het leven, red.). Ik kende hem via sociale media, hij was zelf trans en nam al mijn angsten weg."

"Bij transgenders wordt er vaak op het fysieke gefocust, maar aan ons mentale welzijn wordt nog te weinig aandacht besteed. Niet iedereen ondergaat geslachtsingrepen, maar de personen die daar wel voor kiezen, moeten er soms maandenlang op wachten. Dat vreet aan ons."

"We worden nog te vaak als een rariteit bekeken, terwijl wij gewoon onszelf proberen te zijn. Die constante terechtwijzingen doen iets met je. Al ben ik voorzichtig optimistisch: de maatschappij aanvaardt ons steeds meer. Ik heb een tiental jonge transgenders in mijn vriendengroep, en een veelvoud in mijn kennissenkring. We zijn er, we bestaan."

Hoe zijn de makers bij jou terechtgekomen?

"Via de Facebook-groep van T-jong, een jeugdbeweging voor transjongeren die aangesloten is bij de koepelorganisatie Wel Jong Niet Hetero. De producenten hadden een oproep voor transacteurs verspreid en ik dacht: waarom ook niet. Het klonk als een jeugddroom. Ik heb hen gesproken en een paar dagen later kreeg ik de rol. Natuurlijk zullen er negatieve reacties komen, maar die schrikken me niet af."

Wat hoop je met deze rol te bereiken?

"Ik wil trans zijn bij het Ketnet-publiek bespreekbaar maken. En ik wil jonge transgenders helpen eindelijk zichzelf te zijn, net zoals Bo en Mats mij hebben geholpen. Ze moeten weten dat ze er niet alleen voor staan." (FVD)

'4eVeR', van maandag tot donderdag om 19.40 uur op Ketnet.