Eindelijk nog eens een stevige verhaallijn voor Jan in ‘Familie’: “Leuk dat ik na lange tijd nog eens wat te betekenen heb”

VTM
‘Familie’ zonder Jef De Smedt (63), het is ondenkbaar. Z’n personage Jan Van den Bossche draait dan ook al van aflevering één mee. Maar de jongste jaren was Jefs aandeel in de soap erg mager. Tot nu: nonkel Jan staat eindelijk weer vol in de schijnwerpers. “Ik ben blij voor mezelf”, zegt Jef, “maar ik heb de schrijvers en producers ook een mail gestuurd om hen te feliciteren voor het sterke werk dat ze hebben geleverd.”

De plotwending die Jan weer voor het voetlicht brengt in ‘Familie’, is er nochtans geen om vrolijk van te worden. Want het nieuwe seizoen is amper gestart of er heeft zich al een hartverscheurend ongeval voorgedaan. Vrijdag zagen we hoe Jan door een nieuw circulatieplan een straat in de verkeerde richting inrijdt. Hij is zich van geen kwaad bewust, want Niko en Rudi hebben in een dronken bui het nieuwe verkeersbord weggenomen. Het komt tot een zware aanrijding tussen Jan en Cédric, de zoon van Veronique. Maandag bleek dat Cédrics baby Kasper, die achter in de wagen zat, de harde klap niet heeft overleefd.

Met het trieste ongeval lanceren de makers van ‘Familie’ nog eens een verhaallijn waar veel Van den Bossches bij betrokken zijn, en dat doet Jef De Smedt veel plezier. “Ik ben de hoofdschrijvers zeer dankbaar”, zegt hij. “De reeks begon 28 jaar geleden met verhaallijnen die de héle familie aanbelangen. Dat was de originele -insteek, al leken de vorige generaties schrijversgroepen dat een beetje uit het oog te zijn verloren. Maar nu: eindelijk nog eens een verhaallijn met vlees aan voor Jan én de rest van de familie, fantastisch!”

Het doet jou merkbaar deugd om opnieuw op de voorgrond te staan.

Ja, al blijf ik mezelf zien als een middenvelder die niet per se hoeft te scoren. Maar ’t is wel plezant dat ik na lange tijd nog eens mee vooraan mag spelen en iets te betekenen heb. Zeker als het met zo’n sterk verhaal is. En als ik iets goed vind, mag iedereen het weten. Ik heb een mail gestuurd naar alle schrijvers en producers om hen te feliciteren met het sterke werk dat ze hebben geleverd.

Jan gaat door de hel na het vreselijke ongeval. Het zal niet makkelijk geweest zijn om zulke donkere emoties neer te zetten.

Klopt. Om dat geloofwaardig te brengen, heb ik diep in persoonlijk verdriet moeten graven.

VTM

Lukt het jou makkelijk om de tranen te laten rollen?

Eigenlijk wel, ik kan het meestal op een natuurlijke manier opwekken. En als het toch niet lukt, gebruik ik een traanstick. Een likje onder het oog en de damp van munt zorgt onmiddellijk voor echte tranen. Maar daar heb ik tijdens mijn carrière amper gebruik van moeten maken.

Het is al heel lang geleden dat je zulke heftige emoties hebt moeten spelen.

Ja, van de periode dat Jan en zijn derde echtgenote Linda uit elkaar gingen na zijn overspel. Nadien zat Jan diep in de put, en verdween hij wat meer naar de achtergrond. Tja, de kijkers hebben er, natuurlijk, geen boodschap aan om constant een depressieve Jan te zien.

Raakte je zelf al eens betrokken bij een auto-ongeval?

Eén keer. Op m’n 21ste ben ik tegen een andere auto gereden. Een jeugdzonde, zeg maar. Gelukkig zonder dodelijke afloop, ’t was vooral schrikken. Ik was volledig de kluts kwijt na die klap. Met die scène moest ik wel terugdenken aan dat ongeval.

VTM3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Heidi Wynants

    Komaan wees eens een beetje lief voor je medemens aub!

  • Jef Lois

    Grotere onzin is er nooit op tv uitgezonden, gisteren is zelfs de rouw opgestapt zij die dit al jaren volgde toen ik vroeg waarom was het antwoord zit geen verhaal meer in en is zever. En zever is het zeer zeker.

  • dirk claeys

    Nog eens opvallen en dan buiten zeker!