Einde in mineur: langverwachte ‘Game of Thrones’-finale neergesabeld door kijkers

Fans zijn niet tevreden over het einde van ‘Game Of Thrones’.
AP Fans zijn niet tevreden over het einde van ‘Game Of Thrones’.
Het einde van een tijdperk - zo wordt gesproken over de laatste uitzending van ‘Game of Thrones’, die afgelopen nacht werd uitgezonden. Na acht seizoenen, ontelbare sterfgevallen en minstens evenveel plottwists weten we eindelijk wie er de IJzeren Troon mag bestijgen. Toch schiet de afloop bij veel kijkers in het verkeerde keelgat. De fans waren nog nooit zo verdeeld, en dat lieten zij ook uitgebreid weten via de sociale media. 

OPGEPAST, DIT ARTIKEL BEVAT SPOILERS! 

Was de allerlaatste aflevering van ‘Game of Thrones’ de moeite? Of liep de hele sage af op een sisser? Wie vandaag de sociale media bekijkt, stuit op een zee van verdeelde reacties. Met maar zes afleveringen is het achtste en laatste seizoen het kortste uit de reeks. Maar dat is niet dé reden van het ongenoegen, wel het feit dat enkele verhaallijnen volgens kijkers hun verwachtingen alles behalve wisten in te lossen. 

“David Benioff en D.B. Weiss hebben bewezen dat zij treurig incompetente schrijvers zijn wanneer zij geen bronmateriaal (de boeken, red.) hebben om op terug te vallen. Deze serie verdient een finaleseizoen dat ergens op slaat”, stond al bij de petitie op Change.org, die intussen al meer dan 1 miljoen keer werd ondertekend. En ook na de finale aflevering regent het klachten van misnoegde kijkers. 

Wie nog niet wil weten wat er gebeurt, klikt nu best een ander artikel aan. 

Zo zijn kijkers niet te spreken over het feit dat Daenerys in koelen bloede werd vermoord door Jon Snow en haar lichaam werd weggebracht door Drogon. Ondertussen werd Bran tot koning gekroond, hoewel hij totaal onbekwaam is voor die rol. Sansa Stark mag dan weer over Het Noorden regeren, terwijl Jon Snow terugkeert naar The Wall als leider van de Night’s Watch. Wat hij daar nog kan gaan doen is een raadsel, want de Night King is niet langer een bedreiging. The Wall, vreemd genoeg, staat ook ineens terug recht, ook al was hij deels vernield. Tyrion werd opnieuw benoemd tot Hand of the King. Ook een bizar gegeven volgens kijkers, gezien Bran nu aan het roer staat.

Later vandaag brengen wij een uitgebreid artikel over het verloop van de finale. 

Een greep uit de misnoegde reacties:
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marianne Van den Lemmer

  Dat krijg je als er geen scenarist (echte boeken-schrijver) meer is...

 • corry pauwels

  Hoezo, einde in mineur ? Wat een gezeik. Wat had iedereen verwacht ? Ik vond dit een geweldig einde. De Starks regeren over alles waardoor er, in mijn ogen, geen nieuwe oorlog zal plaatsvinden.

 • Christophe Braem

  Dus de Starks regeren alles. Jon in the real North. Sansa in The North. Bran, the 6 kingdoms. En Arya neemt de beste beslissing. Zo ver mogelijk van het circus dat het achtste seizoen is gaan varen. Men spreekt van, wat wil je een goed einde misschien? Euh neen, dat is het gene wat we juist kregen. Enkel de goeie personen leven nog en er is direct consensus over de orde van zaken.

 • Hendrik Peeters

  De commentaar op de serie is zwaar overdreven! Bran is juist de meest geschikte koning, hij weet alles wat ooit is gebeurt, alles wat nu gebeurt en waarschijnlijk ook de toekomst. Jon Snow keert terug naar Castle Black natuurlijk staat the Wall daar nog recht. Deze was neergehaald bij Eastwatch. Het ging allemaal wat snel dit seizoen dat wel, maar wat het hardst gedaald is lijkt me wel het niveau van sommige kijkers.

 • Maarten Debacker

  De ontgoocheling gaat echt niet over het verloop en wie al dan niet koning wordt hoor... Als je gewoon het algemene niveau vergelijkt van de eerste seizoenen en dan overgaat naar seizoenen 7-8, kan je toch niet anders dan vaststellen dat er zeeën tussen zitten? Misschien voor de kijkers die alleen maar keken voor de gevechten, is het nu leuker ja... maar dat is niet wat de serie destijds al die lof opleverde.